סגור
Dun's 100

בינה מלאכותית בעבודה המשפטית - להיות, או לא להיות?

למה לא כדאי להשתמש בבינה מלאכותית גנרטיבית לעבודה משפטית (עדיין)

אני מאוד אוהב את היישומים של AI (טכנולוגיית בינה מלאכותית) ואני משתמש בכלים שעושים שימוש בבינה מלאכותית מדי יום לצורך הפרקטיקה שלי, כלי מאד בסיסי שכבר הפך להיות חלק אינטגרלי מכל מייל או מסמך שאני כותב הוא למשל החיזוי טקסט המעולה באפליקציות של מיקרוסופט, כלי נוסף שהמשרד שלנו עושה בו שימוש היא תוכנת ClauseBase שהיא תוכנה מעולה שאנחנו משתמשים בה ועוזרת לנו לנהל בנק של תניות חוזיות ולבנות מהן הסכמים ואחת התכונות שלה היא בינה מלאכותית שעוזרת לעוה"ד לכתוב באופן קוהרנטי, במקום להתבסס על תיקיה של טמפלייטים בלבד (כמו שהיינו עושים כבר שנים).
עם זאת, למרות האהבה הגדולה שלי לבינה מלאכותית ולתרומה האפשרית שלה לפרקטיקה שלנו, אני נגד שימוש בבינה מלאכותית גנרטיבית, כמו למשל ChatGPT או Bard של גוגל (בואו נתייחס לכל אלה כ-GenAI), לצורך שימושים משפטיים ובעיקר, לצורך ניסוח של ניירות משפטיים או קבלת ייעוץ משפטי.
ראשית, GenAI אינו מודע מבחינה משפטית לסמכות השיפוט שהצדדים כפופים לה או רוצים להחיל בעסקאות או בתיק ליטיגציה, מה שעלול לגרום ל- GenAI"לייבא" דברים ממקומות לא רלוונטיים, למשל, בזמן עריכת חוזה עבור שתי חברות באזור שיפוט מסוים, שימוש ב-ChatGPT או GenAI אחר, יכול לגרום להכנסה של אלמנטים שאינם קשורים לשיטת המשפט של הצדדים. זו דוגמה קיצונית, אבל זה יכול להתבטא גם בדברים הקטנים, כמו למשל הכנסה של סגנון כתיבה שמקובל במדינה מסוימת או שימוש במונחים שמקובלים במדינה מסוימת ולא באחרת. אלו בהנחה שה-GenAI לא מחליט להמציא פסקי דין כמו שקרה לאחרונה כאשר עורך דין השתמש ב-ChatGPT לביצוע מחקר משפטי בתגובה לבקשה בבית המשפט הפדראלי כאשר ייצג תובעים שתבעו את חברת התעופה Avianca, שם עורך הדין הסתמך על "תקדימים" שלכאורה נקבעו בפסקי דין ש-ChatGPT ממש המציא ומעולם לא היו קיימים.
בעייתיות נוספת היא ש-GenAI למעשה אוסף נתונים מכל מה שזמין לו. זה אומר שה-GenAI בעצם סורק את האינטרנט בחיפוש אחר מידע זמין ומערבל אותו לכדי התשובה שרלוונטית מבחינתו לפלט שהוא חושב שהמשתמש ביקש. איסוף חסר הבחנה של נתונים בצורה הזו עלול להוביל לשילוב מידע ממקורות שהמהימנות שלהם בספק או שהמקצועיות של מי שכתב אותם לא גבוהה מה שעלול לפגוע באיכות התוצר המשפטי. איסוף מידע בצורה כזו אגנוסטית יכול גם לכלול בצורה אגבית מידע מטעה כמו למשל הלכות משפטיות שכבר התהפכו.
התבססות על כלי כזה יכולה לגרום לתוצאות בעייתיות ביותר כי, בואו נודה בזה, לא כל משרדי עורכי הדין הם מהשורה הראשונה ולא כל המסמכים שזמינים באינטרנט מנוסחים בצורה טובה במיוחד או מטפלים מבחינה משפטית בצורה הכי טובה בכל סוגיה, ומשמעות הדבר היא שמי שמתבסס על כלי כזה כדי ליצור תוצר עבודה משפטי, כמעט בהכרח מייצר תוצר באיכות נמוכה.
1 צפייה בגלריה
עו"ד גיל סלומון
עו"ד גיל סלומון
עו"ד גיל סלומון
(צילום: יח"צ)
כאשר אנו נדרשים להכין מסמך שאנו מנסחים בפעם הראשונה, או כאשר אנחנו כותבים מסמך כלשהו שאינו מסמך שכיח במיוחד בעבודה השגרתית שלנו, אני בודק מה עשינו בעסקאות קודמות שבהן ייצגנו לקוחות, מה עשה הצד השני בעסקאות האלה (ואם הוא טוב אז גם לומד ממנו), ואז את התוצאה של החקירה הזו אנו מרכזים לפתרון שאנחנו יכולים לעמוד מאחוריו מבחינה מקצועית שהוא גם בדרך כלל הפתרון הטוב ביותר עבור הלקוח בכל נושא או מצב (לדעתי). החשיבות היא בכך שאנו מסננים (ביסודיות רבה) את המסמכים וההוראות שאנו בודקים ודואגים להסתמך על העבודה הקודמת שלנו, או על דברים שאנו לומדים ממשרדי עורכי דין מהשורה הראשונה שעובדים מולנו, כלומר כאלה שאנחנו יודעים שהם באמת טובים ועושים עבודה איכותית. זה מבטיח שהתהליך הזה מסתיים בדרך כלל בייצור תוצר עבודה משפטי איכותי ללקוח.
עניין אחרון וחביב הוא שהאלמנט האנושי חסר, הלקוחות שלנו צריכים שנהיה ה-Trusted Advisor שלהם, שדעתנו תישמע כשזה חשוב ונספק עצות טובות ומסמכים שמותאמים לצרכים שלהם בפועל ובצורה מלאה. ל-GenAI אין את המגע האישי הזה ויותר חשוב מזה, אין לו את ההיכרות עם הביזנס של הלקוח בצורה היסודית שה-Trusted Advisor מגיע אליה באמצעות עבודה משותפת לאורך תקופת החיים של הביזנס. כלומר, GenAI יענה תמיד על מה שתשאל אותו, אבל הוא לא יידע לענות על מה שהיית צריך לשאול ולא ידעת.
ולכן מבחינתי, השימוש ב-GenAI, במצבו הנוכחי, לשם כך, כמעט תמיד יוריד את איכות תוצר העבודה שלנו ויפגע ביכולת להיות ה-Trusted Advisor של הלקוח שלנו. עם זאת, יש שלל מוצרים נוספים המבוססים על טכנולוגיית בינה מלאכותית שכבר היום מסוגלים לשפר את העשייה שלנו פלאים (כמו למשל אלו שהזכרתי בתחילת המאמר), ואלו בעיניי, ראויים וחיוניים לשילוב בעשייה היום יומית של המשפטנים ועורכי הדין ומהווים חלק מהותי מההתפתחות העסקית שכל אחד מאיתנו צריך לשאוף לקדם.
התוכן שאני כותב כאן הוא כמובן דעתי האישית וגם היא בוודאות תשתנה לכל היותר תוך מספר שנים עם התקדמות הטכנולוגיה. אני מאמין גדול בטכנולוגיה ובטוח שיגיע היום שכלי GenAI כן יוכלו לשמש אותנו למטרות משפטיות. אבל לדעתי, כרגע, זה עדיין לא שם.
מאת גיל סולומון, שותף מייסד, גיל סולומון ושות'
d&b – לדעת להחליט