דעההחשכ"ל עוסק ביח"צ במקום בדברים החשובים באמת
דעה
החשכ"ל עוסק ביח"צ במקום בדברים החשובים באמת
החשב הכללי יהלי רוטנברג עומד בפני אתגרים עצומים, כמו המשך אובדן האמון בכלכלה המקומית. למרות זאת, לפי ההודעות שיוצאות ממשרדו נראה שהוא מעדיף להתמקד בסוגיות שוליות יותר, כמו מענק "יוקר מחיה" לעובדים בחצרות הממשלה
החשב הכללי במשרד האוצר יהלי רוטנברג היה פעיל במיוחד אתמול והספיק להוציא בהפרש של שעה שתי הודעות לעיתונות, שהמכנה המשותף שלהן היה אחד: מעוררות תמיהה.
בהודעה הראשונה הודיע החשכ"ל על הקלות ל"מוסדות ציבור הנתמכים מתקציב המדינה", כשהבולטת שבהן היא הקדמת הזרמת כספים גם עבור אלו שלא הגישו דו"חות ביצוע. רוטנברג הודיע גם על הקפאת ודחיית ביקורות עומק ועל דחיית המועד האחרון להגשת בקשות תמיכה ל־2024.
באופן כמעט אוטומטי גורמים באוצר, וגם מחוץ לו, קישרו את הצעדים להקלות למגזר החרדי. שכן חלק הארי של התקצוב לישיבות לאברכים ולחינוך החרדי נעשה באמצעות תמיכות. גם הגרעינים התורניים, שכה קרובים לליבו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', מקבלים את כספיהם בדרך זו.
נזכיר שבאותה שעה ממש שההודעה של רוטנברג שוגרה, בוועדת הכספים של הכנסת המשיכו יו''ר הוועדה משה גפני (יהדות התורה) וסמוטריץ' להתמהמה ולהתעלם באופן מופגן ממה שכבר הפכה להמלצה רשמית של כל הדרג המקצועי־כלכלי במדינה: להודיע על ביטול העברת הכספים הקואליציוניים שלא בוצעו ב־2023 וביטול כל הכספים הקואליציונים ל־2024. במקום זה קיבלנו החלטה הפוכה. נזכיר כי ישנם מקומות שזקוקים מאוד לסיוע החשכ"ל, למשל משרדים ממשלתיים שלא מצליחים לקבל את העודפים המחויבים בסך 6 מיליארד שקל, שתקועים אצל גפני.
ההודעה השנייה של החשכ"ל הגיעה זמן לא רב אחרי הראשונה: הנחיה למשרדי הממשלה לשלם מענק "יוקר מחיה" של עד 6,000 שקל לעובדי קבלני השירותים בתחומי הניקיון, השמירה והאבטחה, בחצרות הממשלה. זאת, בהתאם להנחיית השר האוצר, בצלאל סמוטריץ'". עם כל הכבוד לעובדי קבלן, שייתכן שבאמת מגיע להם סיוע, קצת תמוה שבזמן שתושב עוטף עזה מקבל 1,000 שקל מענק אחרי התופת שעבר, מאבטחים מקבלים פי שישה.
ההודעה הזו מיותרת, בלשון המעטה מעוד סיבות. היעלה על הדעת, למשל, שהממונה על השכר יוציא הודעה לפיה "הממונה על השכר הנחה לשלם משכורות בסך 20 מיליארד שקל לכלל עובדי המגזר הציבורי בראשון לחודש"? לא על כל פעולה צריכים להוציא הודעה. בנוסף, כלל לא בטוח שמתן מענקים היא הדרך המועדפת על ידי כלכלנים להורדת יוקר מחיה, אבל זה כבר דיון אחר. בכל מקרה, מההודעה עולה ניחוח פופוליסטי.
ההתנהלות הציבורית הזאת צורמת, לנוכח גודלן של הבעיות הכלכליות שרובצות לפתחו. ייתכן שהיה עדיף שההודעות של החשכ"ל יתייחסו למשל להשלכות של הכנסת ישראל לרשימת "מעקב שלילי" של שתי חברות הדירוג. האם הוא מעריך שגם S&P בדרך למהלך דומה? מה אפשר לעשות כדי למנוע המשך הפגיעה באמון בכלכלה הישראלית? האם הוא מוטרד שהאג"ח הממשלתיות, שהוא אחראי עליהם, כבר נסחרות בתשואות של מדינות מדורגות BBB, כמו פרו ומקסיקו, עובדה שמשקפת הורדת דירוג בפועל?
היינו שמחים לשמוע ממנו על השלכות הזינוק של 136% ב־CDS של אג"ח ממשלה ואיך זה משפיע על עלויות הגיוס – עוד תחום עליו הוא אחראי. האם החשכ"ל ערוך לגיוס כספים חסר התקדים שהמלחמה הזו כפתה עלינו? איפה הוא יגייס ובאיזה עלויות? האם הוא מעריך שגם אג"ח של בנקים וחברות ממשלתיות ישראליות ייפגעו? איך מתפתחות קרנות הלוואות שהוא מקדם? האם ירד לשטח ודיבר עם אנשי עסקים? האם הוא לא חושב, כמו הממונה על התקציבים והנגיד, שיש לקצץ בתקציבים קואליציונים?
וזו רשימה חלקית בלבד, שכן יש מספיק סוגיות רציניות בימים אלו שחשב כללי צריך לעסוק בהן, במקום חלוקת קיצבאות לעובדי קבלן.