מחלקת המחקר של הכנסת: קשיים בפינוי נכים וקשישים
מחלקת המחקר של הכנסת: קשיים בפינוי נכים וקשישים
על פי הסקירה שבחנה את תוכניות הפינוי מול דו"ח מבקר המדינה שפורסם ב-2020, חוסר בחדרי מלון מותאמים, העדר תוכנית לאור קושי לדעת מראש היכן יהיו פינויים ומחלוקות בין משרדי הממשלה הובילו לקשיים בפינוי אוכלוסיות מיוחדות באזורים שהצבא ביקש לפנות מתחילת המלחמה
מיפוי חלקי, מחוסר בחדרי מלון מותאמים, העדר תוכנית מגירה לאור קושי לדעת מראש היכן יהיו פינויים ומחלוקות בין משרדי הממשלה, הובילו לקשיים בפינוי אוכלוסיות מיוחדות כגון נכים וקשישים, באזורים שהצבא ביקש לפנות מתחילת המלחמה. כך עולה מסקירה של תוכניות פינוי האוכלוסייה טרום מלחמת חרבות ברזל שהכין מרכז המחקר והמידע של הכנסת עבור ועדת הכלכלה.
"מיפוי אוכלוסיות מיוחדות הוא באמצעות המחלקה לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות", נכתב בסקירה. עם זאת על פי הסקירה: "יש בישראל אנשים רבים שיש להם מוגבלות והם מתגוררים בבתים, אך אינם מטופלים במחלקות לשירותים חברתיים. אנשים אלו (בהם נכי צה"ל, אזרחים ותיקים, אנשים המתמודדים עם בעיות נפשיות ועוד) אינם כלולים ברשימות משרד הרווחה, אולם ייתכן שהם יזדקקו לסיוע בשעת חירום".
על פי הסקירה דו"ח מבקר המדינה לשנת 2020 - על ההיערכות להגנת העורף מפני איום טילים ורקטות בדגש על מיגון פיזי, התרעה ופינוי אוכלוסייה - כבר הציף את הבעיה לגבי אוכלוסייה ספציפית. בדו"ח הוער כי: "תוכנית מלון אורחים (אחת מתוכניות הפינוי בלחימה, ת.ג) אינה נותנת מענה לנכי צה"ל. כמו כן לא נקבע מי הגורם האחראי לפינוי אוכלוסייה זו. על פי הערות ראש הממשלה לדו"ח, אגף השיקום במשרד הביטחון טען אז כי פינוי נכי צה"ל בעת חירום זהה לפינוי כל אדם אחר עם מוגבלויות וטין בידי המשרד אמצעי מיוחד לפינוי נכים".