התעשיות הביטחוניות יסיטו קווי ייצור נשק לטובת הלחימה בדרום
התעשיות הביטחוניות יסיטו קווי ייצור נשק לטובת הלחימה בדרום
אלביט מערכות, התעשייה האווירית ורפאל עמוסות בהזמנות מחו"ל עקב המלחמה באוקראינה. לכך מצטרפת כעת גם המלחמה המקומית שלנו שמגבירה עוד יותר את העומס כשברקע חלק מעובדיהם קיבלו צו 8
המלחמה בעזה והצורך המבצעי של צה"ל, שנערך לתמרון קרקעי ברצועה לצד היתכנות לפתיחת חזית נוספת מול חיזבאללה בצפון, באספקה שוטפת של אמצעי לחימה מעמידים את התעשיות הביטחוניות לפני אחד האתגרים המורכבים שהתגלגלו לפתחן ועשויים לאלץ אותן להעריך מחדש את תוכניות הייצור שלהן, לפחות בתקופה הקרובה.
עוד לפני המלחמה בדרום קווי הייצור של אלביט מערכות, רפאל והתעשייה האווירית היו עמוסים לעייפה מחמת זרם הזמנות חסר תקדים שקיבלו בשנה וחצי האחרונות בעיקר בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה.
צבאות רבים באירופה שפתחו את מחסני התחמושת שלהם כדי לחזק את צבא אוקראינה ולצייד אותו באמצעי לחימה שנחוצים לו מול צבא רוסיה החלו לחדש מלאים - ומצאו את מבוקשם בתעשיות הישראליות תוך שימת דגש על רכש של מערכות להגנה אווירית וטילי תקיפה מדויקים.
לאטרקטיביות של התעשיות הישראליות בעיני גורמי הרכש של צבאות בעולם תרמו שתי סיבות מרכזיות: נשק רלבנטי ואמין יחסית שפותח כמענה לתרחישי הגנה והתקפה שהעסיקו את ישראל במהלך שני העשורים האחרונים ומעסיקים כעת גם את אירופה, והיכולת של התעשיות הישראליות, לעומת זאת של תעשיות אמריקאיות ואירופיות שגם קווי הייצור שלהן מלאים, לעבוד ולייצר מהר יותר ולפיכך גם להתחייב על זמני אספקה קצרים יותר. שני אלה היו שיקולים מרכזיים שהטו את הכף לטובת חברות מישראל בבואן להתחרות במכרזי רכש גדולים שניהלו צבאות באירופה, בדרום אמריקה ובאסיה.
ערב החתימה על עסקת טילי ההגנה חץ 3 של התעשייה האווירית לגרמניה בהיקף של כ־14 מיליארד שקל אמר ראש מינהלת חומה שבמשרד הביטחון משה פתאל ל"כלכליסט" כי עם כל ההתלהבות לספק לגרמנים את הטילים במהירות יחסית, תוכנית הייצור שלהם לא תשפיע ולא תפגע באספקה השוטפת לצה"ל ולפיכך לא יהיה מנוס מהשקעה על פתיחת קווי ייצור חדשים ובגיוס והכשרה של עובדים, משימה מורכבת כשלעצמה.
הכלל הזה חל גם על מערכות נשק אחרות כך שכעת, עם יציאה של ישראל למלחמה משלה, התעשיות עשויות למצוא עצמן בלחצי ייצור משמעותיים שספק אם התנסו בהם בעבר וברקע הציפייה של צה"ל שהן יעדיפו את צרכיו בקווים העמוסים ממילא.
שבוע לאחר פרוץ המלחמה בעזה עדיין רב הנסתר על הגלוי: אי אפשר להעריך את התפתחות מהלכיה, את היקפה, את הימשכותה ואת תוצאותיה. מימוש ההצהרות שהשמיעו בנחישות במהלך הימים האחרונים ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט וחבר קבינט המלחמה בני גנץ על השמדת היכולות הצבאיות של חמאס כרוך בלחימה קרקעית של צה"ל בתוך עזה ועשוי לדרוש זמן ואספקה שוטפת ויציבה של חימושים.
בין המוצרים של אלביט המשמשים את צה"ל בלחימת היבשה השוטפת שלו הרקטות המדויקות "רומח" ו"כידון קסום", פצצות מרגמה ופגזי טנקים מסוג "כלנית", "חצב" ו"רקפת" שכוחות השריון עשו בהם שימוש נרחב בסבבי לחימה בעבר וסביר שהם ישמשו אותם גם בתמרון הקרקעי המתוכנן.
אלא שקווי הייצור של אלביט כבר מלאים, שכן היא מחויבת לאספקת אמצעים כאלה ללקוחותיה המתחמשים באירופה ובמקומות אחרים בעולם, וגם בלי הצרות של ישראל היא נאלצה להשקיע בשנה האחרונה מאות מיליוני שקלים על הרחבת כושר הייצור שלה בכל מפעליה וזאת כדי שתוכל לעמוד בקצב האספקה שעליו התחייבה.
התארכות המערכה בדרום, ועל אחת כמה וכמה התרחבותה גם לצפון, יאלצו את אלביט לפתח יכולות תמרון יצירתיות בין הצורך בעמידה בהתחייבויות ולא, היא עשויה להיקנס בידי לקוחות לבין הציפייה של צה"ל ומערכת הביטחון להעדיף אותם בקווי הייצור.
בסוף השבוע אנשי גיוס כוח האדם של אלביט פתחו במבצע לגיוס בני נוער וחיילים משוחררים לאיוש קווי ייצור במתקן היצוא של חטיבת היבשה של החברה, במתקן של תעש לשעבר ברמת השרון. מאות ענו לקריאה, שמבטיחה תגמול הולם בתמורה להתחייבות לתקופת עבודה של חודשיים למשמרת של 8 שעות ועם אפשרות לשעות נוספות.
מאלביט נמסר במענה לפניית "כלכליסט" כי "אלביט מערכות מגויסת לתמוך בצורכי צה"ל, פועלת במתכונת חירום ועובדת 24 שעות ביממה ו־7 ימים בשבוע. כחלק מכך קראנו לעובדים פנויים להצטרף לשורותינו".
גם רפאל עברה למתכונת של עבודה מסביב לשעון בכל אתרי הייצור שלה, שבהם מיוצרים המיירטים של מערכות ההגנה האווירית כיפת ברזל וקלע דוד וזאת, חודשים אחדים לאחר שרפאל קיבלה הזמנה ראשונה מלקוח בינלאומי, צבא דנמרק, למערכת קלע דוד כחלק מהצטיידותו בנשק חדיש — לקח מהתקיפות האוויריות על אוקראינה. מרפאל נמסר: "החברה מגויסת באופן מלא למאמץ המלחמתי, במלוא המרץ ומסביב לשעון, כדי לספק לצה"ל ולמערכת הביטחון את המערכות והיכולות הנדרשות להם".
"העדיפות של כולנו היא צה"ל ומדינת ישראל", אמר היום ל"כלכליסט" בכיר בתעשיות הביטחוניות: "אין חברה שלא מפעילה בימים האלה את כל הקווים שלה ובפול קפסיטי, עם 2 ו־3 משמרות במשך 24 שעות ביממה. ניקרגואה מחכה לטיל? אז ניקרגואה תחכה עוד קצת, ואם מדובר במדינות שנחשבות כידידות קרובות של ישראל, הן יבינו אם נפגר באספקה כי כאן יש לנו מלחמה".
עם תחילת המלחמה בדרום, ובמסגרת העלאת הכוננות לקראת מלחמה בצפון, צה"ל גייס בתחילת השבוע בצו 8 יותר מ־300 אלף חיילי מילואים באופן שמשפיע גם על המצבת של החברות הביטחוניות.
רבים מעובדי חברות אלה הם יוצאי מערכת הביטחון ויחידות הצבא וחלקם הוזעק אל החזיתות ואל החמ"לים. אחרים חוו אובדן של קרובים, חברים ומכרים במהלך המתקפה הרצחנית על עוטף עזה, כך שהזעזוע והאבל הלאומי מחלחלים גם לעובדים שבתוך החברות. "כולנו עוברים את זה ביחד ומחויבים למשימה הלאומית לתמוך במאמץ המלחמתי. אנחנו עושים מה שאפשר, גם עם דמעות בעיניים ועם אבן כבדה על הלב", אמר בכיר באחת החברות.
בקצה האתגר שעשוי להעסיק את התעשיות בתקופה הקרובה בהתממשות תרחיש של מלחמה מתמשכת, עומד פוטנציאל להכנסות משמעותיות, בנוסף על כך שהן נמצאות ממילא במומנטום הטוב ביותר בכל הזמנים.
שלוש החברות הגדולות סיימו את הרבעון השני של השנה עם גידול במכירות. אלה של רפאל הסתכמו ב־3.14 מיליארד שקל לאחר שגדלו ב־30% לעומת הרבעון השני של 2022; תע"א דיווחה על עלייה של 9% במכירות לעומת הרבעון המקביל, שהסתכמו ב־1.26 מיליארד דולר; והמכירות של אלביט צמחו ב־11.5% לעומת התקופה המקבילה והן הסתכמו בכ־1.45 מיליארד דולר. שלוש החברות האלה מחזיקות כיום בצבר ההזמנות הגדול ביותר בכל הזמנים, שהיקפו מתקרב לכ־150 מיליארד שקל והמימוש של רובו מתוכנן ל־3 השנים הקרובות.