המוח הישראלי פונה למוח
המוח הישראלי פונה למוח
פיתוחים חדשים מבטיחים שיפור משמעותי באיכות חייהם של הסובלים מפגיעות מוחיות
ב- 22 ביולי יצויין יום המוח העולמי 2023, מיוזמתה של הפדרציה העולמית לנוירולוגיה (WFN) בסימן "בריאות המוח ומוגבלויות: לא משאירים אף אחד מאחור". בהכרה בחשיבות היום החלטנו לתת במה למספר מגמות וחברות פורצות דרך בתחום ולספר על תרומתן לפיתוחים המיועדים להצלת חיים ולשיפור איכות חיים.
מיפוי כלי דם תוך גולגולתיים
טכנולוגיית דופלר תוך מוחי (Transcranial Doppler - TCD), מאפשרת בדיקה לא פולשנית של כלי דם תוך גולגולתיים באמצעות החזרים של גלי אולטרה סאונד החודרים את הגולגולת ודרך כך לקבל מידע על מהירות וכיוון זרימת הדם בכלי הדם במוח.
חברת VIASONIX הישראלית פיתחה מכשיר דופלר טרנס-גולגולתי המאפשר מיפוי של כלי דם תוך גולגולתיים במוח עם נתוני המהירות וכיוון זרימת הדם בהם. המערכת של החברה מתאפיינת בנוחות ופשטות התפעול.
המכשיר של החברה הוא מערכת ניטור רובוטית אשר כוללת פרובים רובוטיים המושמים על ראשו של המטופל באמצעות רתמה קלה ונוחה לתפעול וממוקמים מעל החלונות האקוסטיים (חלונות עצם) שבגולגולת. ברגע שהפרוב הרובוטי מאתר כלי דם אותו יש לנטר הוא מתביית עליו לקבלת נתוני זרימה רציפים ואמינים. תהליך הסריקה של שני צידי המוח אורך כ 10 שניות.
לדברי ד"ר דן מנור מייסד משותף ומנכ"ל החברה, המערכת אינה דורשת ריתוק למיטת המטופל ומסייעת לצוות הרפואי בזיהוי תסחיפים ושינויים משמעותיים במהירויות זרימת הדם במוח העלולים לגרום לשבץ ומצבים מסכני חיים אחרים.
מערכות הדופלר, הפרובים הרובוטיים והרתמה הנושאת אותם נמכרים כיום ברוב מדינות העולם, ונמצאים בשימוש במרבית בתי החולים הגדולים בארץ, ביניהם איכילוב, הדסה עין כרם, וסורוקה.
נוירופלסטיות ושיקום
נוירופלסטיות, אשר עניינה יכולתו של המוח לעבור שינויים והתאמות הסתגלותיות, זוכה כיום לתשומת לב משמעותית. גישות שיקום, כגון אימון קוגניטיבי ופיזיותרפיה, ממנפות את התכונות הנוירופלסטיות של המוח כדי לזרז התאוששות ולשפר תפקוד אצל אנשים עם פגיעות מוחיות או מוגבלויות.
הטכנולוגיות הטיפוליות המפותחות לרוב אינן מציעות אופן טיפולי חדש, אלא בעיקר שיפור הקיים. טכנולוגיית השיקום של החברה הישראלית BioXtreme מובילה שינוי בתחום.
ניני בלומן, מייסד שותף בחברה ומנהל הפיתוח שלה, מסביר כי בניגוד לשיטות טיפול המאפשרות תרגול חופשי או מתקנות את השגיאה המוטורית אצל המטופלים (למשל רעד, חולשה, חוסר טווח או דיוק, תקיעות וטונוס נמוך), שיטות הטיפול שפיתחה החברה מבוססות על רובוטיקה ייחודית המקצינה את השגיאות במהלך תרגול מוטורי: מכשירי החברה מזהים ומודדים את השגיאות, ומפעילים כוח שמגביר אותן כדי לגרום לתגובה אדפטיבית ביולוגית הפוכה ומתקנת. ניסויים קליניים מוכיחים שהשיפור המושג בשיטה זו מתקבל במחצית הזמן הנדרש לקבלתו בשיטות קונבנציונאליות.
החברה, מוכרת את מוצריה בארה"ב ובאירופה ועומדת להשלים סבב גיוס של 5 מיליון דולר, הנחוצים לשלב הבא של פיתוח ומכירות.
טכנולוגיות מסייעות
התקדמות מהירה בטכנולוגיות מסייעות, כגון מכשירים לבישים ותותבות רובוטיות, שינו את חייהם של אנשים עם מוגבלות. טכנולוגיות אלו מאפשרות תקשורת, ניידות ועצמאות משופרים, שימור בריאות המוח ואיכות חיים טובה יותר.
לדוגמא, פתרונות תקשורת עבור חולים מורכבים במצבים של Acute Care Settings שמפתחת חברת Eyecontrol הישראלית לגישור על הפער הקיים בסביבה הביתית ובבתי החולים.
אור רצקין, מייסד משותף ומנכ"ל EyeControl, מסביר, כי באמצעות יחידת ראש ייחודית שפותחה על ידי החברה וכוללת מצלמה, ניתן לזהות את מצב הערות של המטופל בסביבת הטיפול הנמרץ ודרכה לאפשר אינטראקציה דו כיוונית עם הסביבה. המטופל מקבל חיווי קולי דרך "מוליך עצם" על עצם הרקה שלו (אותו רק הוא שומע) ומגיב דרך תנועות עיניים ספציפיות, הנקלטות ע"י המצלמה. המערכת נמצאת כבר במסגרת סל הבריאות בישראל וגם בשימוש מוסדי בבתי חולים של "כללית" ובתי חולים נוספים בארץ ובעולם.
החברה מקדמת בשנים האחרונות מחקרים פורצי דרך על היכולת ללוות את המטופל בשלבי ההתעוררות מההנשמה ולאפשר, באמצעות התקשורת הייחודית הזו, ליווי מותאם וקשר עם הסביבה במטרה למנוע את תופעת ה - ICU Delirium - ירידה קוגניטיבית אופיינית לסביבת הטיפול הנמרץ - במיוחד בקרב אוכלוסיית המונשמים. מחקריה של החברה זיכו אותה במענק היוקרתי של BIRD לניסוי מולטיסנטר בהובלת Beth Israel בבוסטון עם צוות מוביל עולמי בתחום.
התערבויות טיפוליות
התערבויות טיפוליות חדשניות, כמו גירוי מגנטי תוך גולגולתי (TMS) וגירוי מוחי עמוק (DBS), נמצאות בחזית המחקר לטיפול במצבים נוירולוגיים שונים. התערבויות אלה מטרתן לווסת את פעילות המוח ולהקל על תסמינים במצבים כגון דיכאון, מחלת פרקינסון ואפילפסיה. טיפולים כאלה מסייעים לאנשים שהטיפול התרופתי כבר אינו משפיע עליהם, או שסובלים מתופעות הלוואי של התרופות.
BrainsWay הישראלית פיתחה את טכנולוגיית Deep Transcranial Magnetic Stimulation (Deep TMS™) לטיפול, בין היתר, בהפרעת דיכאון מג'ורי, הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD) והתמכרות לעישון.
ד"ר יפתח רוט ממייסדי החברה והמדען הראשי שלה, מסביר, כי הטכנולוגיה פותחה על מנת להגיע למרכזים מוחיים שקשורים לדיכאון והתמכרות שנמצאים באזורים העמוקים של המוח שה TMS הסטנדרטי אינו מגיע אליהם.
הטיפול נעשה באמצעות קסדת סלילים אלקטרומגנטיים המונחת על ראש המטופל. המטפל מפעיל את השדה המגנטי במשך כ 20 דקות, במהלך סדרת טיפולים יומיים על-פני 4 עד 6 שבועות. לכל סוג טיפול קיימת קסדה ייעודית עם סליל המותאם לאזור מסוים במוח. התגובה לטיפול מובהקת ומביאה לשיפור של 50% בסימפטומים בקרב 70-80% מהמטופלים, ולרמיסיה בקרב 50-70% מהמטופלים.
השוק העיקרי בו משווק המכשיר כיום הוא בארה"ב שם יש עבורו שיפוי ביטוחי למטופלים. בישראל ניתן לרכוש את המכשיר באופן פרטי, וניתן לקבל את הטיפול גם במספר בתי חולים מתמחים.
מכשור רפואי זעיר-פולשני
שבץ מוחי הוא מהגורמים המובילים בתמותה וגם גורם המוביל לנכות מתמשכת. המכשירים הקיימים בשוק לטיפול בשבץ מוחי מובלים ע"י צנתר המוחדר דרך עורק המפשעה ומגיע דרכו אל המוח. המכשיר כולל כעין קפיץ אשר נפתח במרכז קריש הדם ובדרך זו פותח את הסתימה. בתהליך זה 'נגזרים' לעתים חלקים מקריש הדם אשר ממשיכים עם הדם הזורם לעבר המוח ויכולים לגרום גם הם לנזק רב.
Inretio, חברת סטארט-אפ ישראלית, נמצאת בשלבים מתקדמים של פיתוח מכשיר חדשני לטיפול בשבץ מוחי, אשר מטרתו להציל חיים ולהפחית את הנכות הנגרמת משבץ מוחי.
המכשיר המהפכני של החברה, הנקרא PREVA, מבוסס על רשת ייחודית העשויה מחוטי ניטינול בעובי של 40 מיקרון, אשר עוטפת את קריש הדם ומוציאה אותו בשלמות מהמוח.
PREVA הינו המכשיר הראשון בעולם שיכול לעטוף ולמשוך קריש דם שלם תוך כדי שמירה על המוח והגוף מפני שברי קרישים. המכשיר הוכח יעיל בכל שלבי הניסוי המוקדמים, והניסוי הקליני בבני אדם צפוי להתחיל בינואר 2024 בשיתוף אחד מבתי החולים המובילים בארץ.
החברה ממוקמת בפארק ספירים, בצפון הנגב ומרבית העובדים בחברה מגיעים מעוטף עזה.
פיתוח של טכנולוגיות רפואיות פורצות דרך מתאפיין במשך זמן ארוך ועלויות גבוהות וכדי להבטיח בלעדיות למשך זמן בטכנולוגיה המפותחת, נדרשת הגנת פטנט. ללא מטריית פטנטים ראויה, לא יקשה על מתחרה לעשות שימוש בטכנולוגיה שפותחה, ועיתים להעתיק את מוצרי המפתח, בלא שיידרש להשקעות העצומות במחקר ופיתוח של המפתח המקורי. החברות הללו ואחרות חייבות את הצלחתן במידה רבה לתיק פטנטים אשר נבנה, בין היתר, במטרה לקבל הגנת פטנט רחבה ואכיפה, תוך הבנה עמוקה של הצרכים העסקיים והשוק.
המידע המופיע במאמר זה אינו מהווה ואינו מיועד להוות ייעוץ משפטי. כל המידע, התוכן והייעוץ הם למטרות מידע כלליות בלבד. אין באמור לעיל כדי להחליף מידע שנמסר על ידי עורך דין או עורך פטנטים, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עורך דין או עורך פטנטים העוסקים בתחום בטרם נקיטת הליך משפטי כזה או אחר.
מאת עו"פ צבי יעקובסון, שותף ואיילת שוורץ, מנהלת השיווק, כהן, דה-פריס, שטדלר ושות' (מקבוצת CDS-LUTHI)
d&b – לדעת להחליט