סגור
טנק של יונדאי רותם בתערוכה יורוסטורי
טנק של יונדאי רותם, אתמול בתערוכה. מארגני הארוע הסוו רכיבים מתוצרת ישראלית (צילום: REUTERS/Benoit Tessier)

השלב הבא בדרמת תערוכת הנשק: תביעה מצד חברות ישראליות על הפסדים

למרות שבימ"ש בצרפת הפך את ההחלטה שמנעה השתתפות ישראלית בתערוכת יורוסטורי, החברות לא יספיקו להקים דוכנים וצפויות להפסדים של עשרות מיליוני דולרים. סמנכ"ל סיילינקס: "המסר שלנו חד וברור: לא יפחידו אותנו ולא ירחיקו אותנו"  

בית המשפט לעניינים מסחריים בצרפת הפך היום את ההחלטות שהתקבלו במדינה נגד השתתפות ישראלית בתערוכת הנשק הבינלאומית יורוסטורי, זאת לאחר שנעתר לערעור דחוף שהגישו התאחדות התעשיינים בישראל ביחד עם אנשי עסקים יהודים־צרפתים. הערעור הוגש בעקבות איסור כניסה שהוטל על בעלי אזרחות ישראלית למתחם התערוכה, בתגובה לעתירה שהגישו ארגונים פרו־פלסטינים.
אף שההחלטה שהתקבלה היום גם מתירה לחברות ישראליות להשתתף בתערוכה, ההיתכנות לכך נמוכה שכן היא כבר יצאה לדרך אתמול ומסתיימת בסוף השבוע.
בחברות ביטחוניות ישראליות אמרו כי ההחלטה הצרפתית היא בבחינת מעט מדי ומאוחר מדי, שכן לא יהיה להן את הזמן הדרוש כדי להקים את ביתניהן ולפרוס את מוצגיהן.
64 חברות ביטחוניות מישראל, בהן תומר, אירונאוטיקס, אלביט מערכות, התעשייה האווירית ורפאל התכוונו להשתתף בתערוכה הנחשבת. השתתפותן נאסרה מתוקף החלטה של נשיא צרפת עמנואל מקרון ושל משרד ההגנה הצרפתי, וזאת כסנקציה נגד ישראל בשל המשך המלחמה בעזה ובניסיון להפעיל עליה לחץ לסיימה.

עתירה נגד ממשלת צרפת

ההחלטה של מקרון ומשרד ההגנה הכניסה את צרפת לתסבוכת, שכן על בסיסה עתרו הארגונים הפרו־פלסטינים לבית המשפט ושכנעו אותו להדיר ממנה לחלוטין בעלי אזרחות ישראלית. בעקבות אותה החלטה, מארגני התערוכה מנעו כניסת ישראלים, כיסו רכיבים מתוצרת ישראלית שמהווים חלק ממערכות לחימה של חברות נשק גלובליות, וזאת באופן שחשף את הרשויות בצרפת לביקורת חריפה בגין אנטישמיות.

1 צפייה בגלריה
 מימין נשיא צרפת עמנואל מקרון לצד טיל  קלע דוד של רפאל חדש
 מימין נשיא צרפת עמנואל מקרון לצד טיל  קלע דוד של רפאל חדש
נשיא צרפת עמנואל מקרון ומימין טיל קלע דוד של רפאל. משרד ההגנה הצרפתי הפגין יחס מתנכר השמור למדינות "מצורעות" כמו רוסיה ואיראן
( Photos: Reuters, Ministry of Defense)

נוסף להגשת הערעור הדחוף, התאחדות התעשיינים הישראלית הגישה עתירה לביהמ"ש העליון נגד ממשלת צרפת בעקבות סילוק התעשיות הישראליות מהתערוכה הבינלאומית. אף שההחלטה שהתקבלה בביהמ"ש לעניינים מסחריים מתירה לחברות מישראל להציג בתערוכה, ההליך בביהמ"ש העליון של צרפת צפוי להימשך.
היום, בעקבות החלטת ביהמ"ש כבר הותרה כניסת ישראלים ליריד הבינלאומי. בין המבקרים היו אליק כהן, סמנכ"ל המכירות של סיילינקס הישראלית שעוסקת בתחום המערכות לרדיו טקטי. "לאחר שתחילה סירבו להכניס אותנו לכאן רק בשל היותנו ישראלים, עצם העובדה שאנחנו פה מהווה ניצחון לכל ישראלי", אמר כהן. "המאבק שלנו בניסיונות להחרים את ישראל עוד ארוך, אבל המסר שלנו חד וברור. לא יפחידו אותנו ולא ירחיקו אותנו".
נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר: "הראנו לארגונים הפרו־פלסטינים שחשבו שיוכלו לפגוע במדינת ישראל ובתעשיות הביטחוניות שלה, שלא ניתן להם לנצח"

נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר אמר בעקבות ההחלטה החדשה כי זהו "ניצחון ענק של התעשייה הישראלית ושל כל ישראלי באשר הוא, וצדק הסברתי ומוסרי". לדבריו, "הראנו לכל הארגונים הפרו־פלסטינים שחשבו שיוכלו להתעמר ולפגוע במדינת ישראל ובתעשיות הביטחוניות שלה, שלא ניתן להם לנצח. בית המשפט הבין כי ההחלטה למנוע מישראלים להשתתף איננה תקינה, לא חוקית והיוותה פגיעה בערכי השוויון והחופש שעליהם מתבססת הדמוקרטיה הצרפתית".
אלא שעבור התעשיות הביטחוניות ההתפתחויות הללו אינן משנות דבר, ומבחינתן, הנזק התדמיתי והעסקי בגין ההדרה כבר נגרם.
כעת, בתעשיות הביטחונית בוחנים הגשת תביעה משפטית נגד הרשויות בצרפת, וזאת על הפסדים כספיים שנגרמו לחלקן בשל הסנקציות חסרות התקדים. "הנזק הכספי רב ומסתכם להערכתי בעשרות מיליוני דולרים שקרוב לוודאי יאוגדו לתביעה משותפת נגד החברה המארגנת של התערוכה", אמר ל"כלכליסט" מנכ"ל אסגארד מערכות, רותם מי־טל שהתכוון לקחת חלק בתערוכה אך בהיותו ישראלי השתתפותו נמנעה.

ישראל שותפה מרכזית

כלכליסט חשף כבר בחודש מרץ את כוונת משרד ההגנה הצרפתי להצר את צעדיהן של החברות הישראליות במסגרת יורוסטורי. אף שישראל היא שותפה מרכזית בתערוכה, משרד ההגנה הצרפתי דרש מהחברות שמתכוונות להציג בה לקבל רישיונות יבוא על כל מוצג שיביאו אליה — יחס מתנכר שניתן לרוב למדינות שנחשבות "מצורעות" כמו רוסיה, איראן וצפון קוריאה. בחלק מהתעשיות הביטחוניות ביקרו בשיחות סגורות את הממשלה, שמשרדיה לא פעלו בנחישות מול הרשויות בצרפת כדי לסיים את המשבר עוד טרם תפח לממדי ענק, והגדירו את התנהלותה בנושא "חרפה".
אתמול, משרד הביטחון פרסם את נתוני היצוא הביטחוני של החברות הישראליות ל־2023 שהסתכמו בכ־13 מיליארד דולר, שיא של כל הזמנים. חרף הנתונים המעודדים, גורמים בכירים בענף אמרו לכלכליסט, כי הדה־לגיטימציה של ישראל בעולם פוגעת בעסקאות של חברות ישראליות וגורמת לביטול או לעיכובים של חלק מהן. לדברי אחד הגורמים, מתחילת המלחמה החברות הישראליות הפסידו כמה עסקאות, כל אחת בהיקף של מאות מיליוני דולרים.