סגור
אמיר ירון נגיד בנק ישראל
נגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילום: אלכס קולומויסקי)

בנק ישראל מותיר את הריבית ללא שינוי ומוריד תחזיות

למרות המלחמה, הבנק המרכזי החליט להשאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.75%. עם זאת, בבנק מורידים את תחזיות הצמיחה לשנה נוכחית ולשנה הבאה בהנחה שעיקר הלחימה תהיה בדרום. לפי בנק ישראל המשק יצמח ב-2.3% השנה וב-2.8% בשנה הבאה, לעומת תחזיות של 3% בכל אחת מהשנים

הוועדה המוניטרית בבנק ישראל החליטה להותיר את הריבית ברמתה הנוכחית - 4.75%, בדומה לשתי החלטות הריבית האחרונות. עד לחודש מאי האחרון ביצע הבנק המרכזי עשר העלאות ריבית רצופות שהביאו את הריבית לשיעורה הנוכחי.
בשונה מהחלטות הריבית הקודמות בהן השאלה הייתה האם בנק ישראל יעלה את הריבית, הפעם מלחמת "חרבות ברזל" הסירה מהשולחן את האפשרות להעלאת הריבית, וההערכה הייתה שאם יהיה שינוי ברמת הריבית הרי שהוא יהיה כלפי מטה.


ההחלטה להשאיר את הריבית על כנה תאמה את רוב התחזיות בשוק. המשתנה המרכזי שתמך בהחלטה הוא המשך היחלשותו של השקל, שמאז פרוץ המלחמה נחלש ב-5% נוספים. עוד הרבה לפני פרוץ המלחמה הגדיר נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון, את תהליך היחלשות השקל כמשתנה המשמעותי ביותר במאבק לריסון האינפלציה. הורדה של הריבית צפויה הייתה להביא לפיחות נוסף בשקל ולפגוע בתוכנית מכירת הדולרים של בנק ישראל שנועדה למתן את הפיחות.
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל ציינה בהודעתה כי "על רקע המלחמה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות", ובכך ביקשה להדגיש שהמלחמה אינה סיבה להורדת ריבית, אלא להיפך: אי-הודאות הגבוהה במשק דורשת שמירה על רמת הריבית הנוכחית. עוד הוסיפה כי "תוואי הריבית והפעלת כלים מוניטריים נוספים יקבעו בהלימה עם תכלית זו ובהתאם להתפתחות המלחמה ולנתוני הפעילות והתפתחות האינפלציה".
לפי התחזית שפירסם בנק ישראל לצד החלטת הריבית, הבנק מעריך ששיעור האינפלציה יגיע בעוד כשנה, בסוף הרבעון השלישי של 2024, על 2.9% - כלומר יגיע אל טווח יעד האינפלציה. ריבית בנק ישראל צפויה לעמוד על 4%-4.25%.
אמנם מדד המחירים של חודש ספטמבר הפתיע לטובה וירד ב-0.1%, ורמת האינפלציה עומדת על 3.8% לעומת שיא של 5.4% בינואר האחרון, אך היא עדיין נמצאת מעל הטווח העליון של יעד האינפלציה, שעומד על 3%. בהקשר זה ציינה הוועדה המוניטרית כי "האינפלציה עודנה נמצאת מעל היעד ומושפעת רבות מהתפתחות שער החליפין". עם זאת, הוועדה הדגישה ש"הציפיות והתחזיות לאינפלציה לשנה הראשונה מצויות בתוך היעד, בסביבת הגבול העליון שלו".
עם זאת, ההחלטה להותיר את הריבית כאמור אינה מובנת מאליה, ובחלק מהתחזיות העריכו שבשל ההאטה במשק שצפויה להיווצר בעקבות המלחמה, בנק ישראל יחליט להפוך את המגמה ולהוריד את הריבית ב-0.25%, לראשונה מאז החל תהליך ההעלאה הנוכחי.
הורדה של הריבית אמנם הייתה מקלה על משקי הבית ובמרכזם נוטלי המשכנתאות וכן מסייעת להאיץ את הפעילות העסקית בתקופת המלחמה, אך מנגד היא עלולה הייתה לפגוע במאמצים לריסון הפיחות בשקל ולריסון האינפלציה, שטרם ברור כיצד תושפע מהמלחמה. ניכר שבבנק המרכזי מעריכים שבשלב הנוכחי, ההנחיות שניתנו לבנקים להקפאת משכנתאות והקלות באשראי הן דרך יעילה יותר לסייע למשקי הבית.
יחד עם החלטת הריבית התפרסמה כאמור תחזית המאקרו של חטיבת המחקר בבנק ישראל, שהפעם, לאור המלחמה, מדגישים בבנק ישראל כי "התחזית מלווה באי-ודאות גבוהה במיוחד".
על פי התחזית המעודכנת, שמניחה שהמלחמה תתרכז בזירה הדרומית עד לסוף השנה, הצמיחה במשק ב-2023 תפחת ב-0.7% ביחס לתחזית הקודמת מיולי, ותעמוד על 2.3%. ב-2023 במקום 3%, הצמיחה ב-2024 צפויה לעמוד ועל 2.8% ב-2024 במקום 3%. בנוסף, הגרעון בתקציב הממשלה ב-2023 צפוי לגדול ב-1%ו צפוי להסתכם ב-2.3% ב-2023 במקום 1.3%, וב-3.5% ב-2024 במקום 2%. יחס החוב תוצר יגיע בסוף 2024 ל-65%, במקום התחזית המקורית שעמדה על 59%.
לצד זאת, הדגיש הנגיד כי מדובר בתחזית שמעריכה שהלחימה תתרכז בחזית הדרומית וכי "התפתחויות נוספות במלחמה ישנו את התחזית שלנו באופן מהותי".