בלעדיהיועמ"שית לכנסת: "הממשלה פוגעת בעבודת הרשות המחוקקת"
בלעדי
היועמ"שית לכנסת: "הממשלה פוגעת בעבודת הרשות המחוקקת"
שגית אפיק טוענת כי הממשלה מגישה כמה הצעות חוק שכוללות נושאים רבים, שאינם קשורים, אשר יוצרות מעין "חוקי הסדרים" וכך משבשות את עבודת הכנסת. בנוסף, לטענתה הממשלה דורשת לאשר את הצעות החוק עד לסוף שנת 2024, והכנסת תתקשה לקיים בהן דיון יסודי ארוך וממצה
היועצת המשפטית של ועדת הכספים שגית אפיק קובעת כי בהתנהגות הממשלה "יש משום פגיעה בעבודת הכנסת", לנוכח העובדה שהממשלה החליטה להגיש מספר הצעות חוק ממשלתיות נפרדות שכוללות נושאים רבים שאינםנ קשורים. ההצעות יוצרות "חוק הסדרים", וכך הממשלה הגישה בתקופה האחרונה מספר "חוקי הסדרים" לכנסת, וכך משבשת את עבודתה.
בנוסף, הממשלה דורשת לאשר את הצעות החוק עד לסוף שנת 2024, בכך מוטל עומס רב על הכנסת, שתתקשה לקיים דיון יסודי ארוך וממצה בהצעות החוק.
בכל שנה מגישה הממשלה חוק הסדרים יחד עם חוק התקציב. אלא שהפעם, הממשלה גם איחרה בהגשת תקציב 2025 לכנסת, וגם מגישה לכנסת שורה של חוקים בעלי השלכות תקציביות לשנת 2025, שצריכים להיות מאושרים במליאה בקריאה השנייה והשלישית עד סוף 2024. בנוסף, הממשלה תגיש בקרוב חוק תקציב נוסף ל-2024, והיא מגישה בכל שבוע שורה של הצעות חוק תקציביות לחקיקה עד סוף החודש הבא.
אפיק שיגרה היום (ג') מכתב ליו"ר ועדת הכנסת ח"כ אופיר כץ (ליכוד) לקראת הדיון שיערך היום בצהריים בוועדה, בעניין הצעת חוק ממשלתית להקפאת שכרם של נושאי המשרה, ולהעלאת דמי הביטוח הלאומי. הצעת החוק שהוגשה בשבוע שעבר על ידי הממשלה.
אפיק מציינת כי "הצעת החוק מסדירה שני נושאים הנוגעים ל-2 ועדות שונות של הכנסת, וכאמור הנושאים אינם קשורים או כרוכים בזה בזה. החלק הראשון הוא הקפאת שכרם של נושאי המשרה (הנשיא, רה"מ, השירם, סגניהם, חברי הכנסת, השופטים, ראשי העיר וצמודיהם ועוד) שבו מוסמכות לדון ועדת הכספים או ועדת הכנסת. החלק השני הוא העלאת דמי הביטוח הלאומי שבו מוסמכת לדון ועדת העבודה והרווחה".
אפיק תובעת "לבצע פיצול מהותי של הצעת החוק הזו במליאת הכנסת, ולהעבירה ל-2 ועדות: הכספים או הכנסת - לעניין הקפאת שכר נושאי המשרה, ועבודה ורווחה לעניין העלאת דמי הביטוח הלאומי".
לפי עמדתה "נכון יהיה שהכנסת תדון בשני החלקים של הצעת החוק הזו - כשתי הצעות חוק נפרדות. ראוי היה שההצעות גם יונחו כך על שולחן הכנסת מטעם הממשלה, על מנת לאפשר את עבודתה התקינה של הכנסת".
אתמול חשף כלכליסט כי אפיק שיגרה מכתב אל שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שבו תבעה ממנו שלא להגיש לכנסת "חוק הסדרים" נלווה לחוק תקציב המדינה לשנת 2025. הסיבה: עומס החקיקה הממשלתית של חוקי התקציב וההסדרים המונחת בפני הכנסת.
אפיק התריעה אתמול במכתב לשר האוצר בצלאל סמוטריץ כי "עד למועד זה, טרם הובאו בפני הכנסת חלק מאותם צעדים שבכוונת הממשלה לקדם לצד הצעת חוק התקציב. לפיכך בפני חברי הכנסת והייעוץ המשפטי לכנסת עדיין אין את התמונה המלאה הן באשר למלוא ההסדרים שהממשלה מבקשת לקדם והן ביחס לפרק הזמן שבו מבקשת הממשלה לקדם את אותם הסדרים".
אפיק הדגישה כי "לצד ההבנה בדבר חשיבות התקציב, ודאי בנסיבות הנוכחיות, בכוונתי לעמוד על כך שהפרת הממשלה את הוראות חוק היסוד לא תמנע מהכנסת לקיים הליכי חקיקה נאותים, במלוא הזמן שיידרש לה, כך שיובטח הליך חקיקה ראוי וממצה, תוך קיום דיון מקיף, ענייני ושקוף".