לפיד הציג התוכנית לעזה: שיקום מערכת החשמל, התפלת מים - ואי מלאכותי
לפיד הציג התוכנית לעזה: שיקום מערכת החשמל, התפלת מים - ואי מלאכותי
בכנס המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן (הבינתחומי הרצליה) אמר שר החוץ כי בשלב הראשון ישראל תפעל לשיקום הדרגתי של רצועת עזה - בתמורה להתחייבות של חמאס לשמירה על השקט; בשלב השני, שייצא לפועל רק לאחר שהרשות הפלסטינית תתחזק בעזה, יוקמו שורה של פרויקטים כלכליים
"מעולם לא הונחה על השולחן לעזה הצעה רצינית ל'כלכלה תמורת ביטחון'. יהיו שיגידו שאין למהלך כזה היתכנות, אך מעולם לא ניסינו" - כך אמר היום שר החוץ יאיר לפיד בפתיחת נאומו בכנס המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן (הבינתחומי הרצליה).
לדברי לפיד, התוכנית מוצגת אחרי שיחות הכנה רבות עם גורמים בעולם הערבי ובעולם המערבי, בייחוד מצרים, מדינות המפרץ, רוסיה, ארה"ב והאיחוד האירופי. התוכנית מורכבת משני שלבים.
בשלב הראשון של התוכנית ישראל תפעל לשיקום הדרגתי של עזה בתמורה להתחייבות של חמאס לשקט ארוך טווח. השיקום יכלול את מערכת החשמל והגז, בניית מתקני התפלת מים, שיפור מערכות הבריאות ותשתיות המגורים. התחייבות חמאס תלווה במנגנוני פיקוח בינלאומיים.
השיקום יהיה במתווה של אבני דרך, שיאפשר לישראל ולעולם לסגת או לעצור את השיקום על כל הפרה של חמאס. בשלב זה, מדגיש לפיד, ישראל תמשיך להחזיק בשאלטר על המים והחשמל בעזה, ורק אחרי שקט ארוך טווח היא תעניק לעזה עצמאות אנרגטית.
השלב הזה יכלול גם את המעורבות של הרשות הפלסטינית, שתפעיל את המעברים. מצרים תמשיך להחזיק במעבר רפיח, וייתכן כי בשלב הזה ייפתח גם מעבר קרני.
השלב השני יתאפשר אחרי שהרשות הפלסטינית תתחזק בעזה, ויהיה שקט ארוך טווח. בהתקיים שני תנאים אלו, תקודם תוכנית כלכלית מקיפה, שתכלול הקמת אי מלאכותי מול חופי עזה, שבו ניתן יהיה להפעיל נמל ימי בינלאומי, פרויקט תחבורתי לחיבור עזה והגדה המערבית והקמת אזורי תעשייה ותעסוקה גדולים בצמוד למעבר ארז.
שלב זה יובל על ידי הרשות הפלסטינית מול התורמים הבינלאומיים, שיכללו את ארה"ב, האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומיות.
לפיד הבהיר כי "זו אינה הצעה לקיום מו"מ עם חמאס. ישראל אינה מדברת עם ארגוני טרור שמעוניינים להשמיד אותה". ואולם למרות דבריו, הרי שיישום התוכנית כולה תלויה ברצונה הטוב של חמאס, ולמעשה יש כאן מו"מ עקיף.
עוד אמר כי "קידום של נוסחת 'כלכלה תמורת בטחון' ייאלץ את חמאס להסביר לתושבי עזה למה הם חיים בתנאים של עוני, אלימות ואבטלה גבוהה, בלי תקווה. צריך להגיד לעזתים בכל דרך ומעל כל במה – 'חמאס מוביל אתכם לאבדון'".
שר החוץ הדגיש כי התוכנית מוסכמת על שר הביטחון בני גנץ וראש הממשלה נפתלי בנט. לדבריו, לא מדובר בתהליך מדיני: "התנאים הפוליטיים - גם בישראל וגם ברשות הפלסטינית - לא מאפשרים התקדמות בציר המדיני בעת הנוכחית". עם זאת, לפיד סבור כי "אפשר לומר שהתנעה של תהליך הסדרה בעזה תייצר תנאים נוחים יותר למשא ומתן מדיני בעתיד אם וכאשר יבשילו התנאים". הוא ציין כי "ישראל צריכה לפעול לחיזוק הרשות הפלסטינית, ולנהל איתה מו"מ שמטרתו היפרדות לשתי מדינות".
שר החוץ אמר עוד כי "קידומה של נוסחת 'כלכלה תמורת בטחון' ייאלץ את החמאס להסביר לתושבי עזה למה הם חיים בתנאים של עוני, אלימות ואבטלה גבוהה. בלי תקווה. צריך להגיד לעזתים בכל דרך ומעל כל במה - 'החמאס מוביל אתכם לאבדון'".
לדבריו, "אם סינוואר והניה ימשיכו לפעול נגד ישראל - אנחנו נדע, הקהילה הבינלאומית תדע, ובעיקר תושבי עזה יידעו, שהחמאס מסרב לשפר את החיים בעזה, מפני שהדבר היחיד שמעניין אותו זה להרוג יהודים. מהלך כזה יחזק את הלגיטימציה של ישראל באופן דרמטי".
לפיד הוסיף: "היה לי חשוב להציג אופק אחר לפני שתהיה התלקחות נוספת, אבל בכל מקרה אין פתרונות מושלמים. הגיע הזמן להשתחרר מחשיבת סכום-אפס בטיפול ביחסים שלנו עם הפלסטינים".