הבשורה שהמפעל לא ניזוק, נמהלה בעצב משנודע כי 3 עובדי כפרית נרצחו
הבשורה שהמפעל לא ניזוק, נמהלה בעצב משנודע כי 3 עובדי כפרית נרצחו
בכפרית עדכנו כי רבים מעובדי החברה איבדו קרובים, וחלקם בני משפחה של חטופים. המנכ"ל דניאל זינגר: "המדינה צריכה לספק ביטחון אישי לעובדים ולתושבים, אחרת הם לא יחזרו - בינתיים אנחנו מנסים למצוא מפעלים אחרים, שיכולים לייצר חלק מהמוצרים שלנו"
חברת כפרית מקיבוץ כפר עזה מעדכנת הבוקר כי במתקפת הטרור על מדינת ישראל, נרצחו הדירקטור אביב קוץ, סמנכ"ל הפיתוח העסקי נדב גולדשטיין וכן עובדת החברה דורית בר אילן. כפרית היא חברה ציבורית והדיווח פורסם לבורסה בת"א. בין 30 עובדי החברה גם משפחות של הרוגים וחטופים.
כפרית תעשיות היא החברה המסחרית הגדולה ביותר שממוקמת בכפר עזה שהותקף במתקפת הטרור של 7 באוקטובר והיא גם הראשונה מבין החברות בבורסה להודיע על קורבנות כתוצאה מההתקפה.
כפרית , שעוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק תרכיזים ותערובות עבור תעשיית הפלסטיק, נסחרת בבורסת תל אביב לפי שווי של כ־300 מיליון שקל. חברי כפר עזה מחזיקים ב־57.6% ממניות החברה.
ביום ראשון, 8 באוקטובר, עם השתלטות הצבא על היישוב, הודיעה כפרית למשקיעים כי המפעל שלה בכפר עזה אינו פעיל. גם הגישה אליו נחסמה בהוראת הצבא. הנהלת כפרית והמנכ"ל דניאל זינגר, שגר בתל אביב, לא ידעו עד סוף השבוע שעבר מה מצב המפעל ומה היקף הנזק שנגרם לו.
ביום שישי, 13 באוקטובר, בעקבות כמה בקשות מצד נציגי הנהלת כפרית, הודיע להם צה"ל כי יוכלו לבקר במפעל שמשתרע על 17 דונם במרכז הקיבוץ ולבדוק את המצב. וכך, כמה שעות לאחר קבלת האישור, הגיע למפעל צוות מצומצם מטעם החברה. הבכירים, שהתכוננו גם לרע ביותר מבחינת הנזק למפעל, הופתעו לראות שהוא לא ניזוק מהתפרעות מחבלי החמאס בקיבוץ. אך הבשורה המעודדת, על כך שהמפעל יוכל לשוב לעבוד, נמהלה מהר מאוד בעצב משנודע כי 3 מתוך 30 עובדי כפרית שגרים בקיבוץ נרצחו, ואחרים מתמודדים עם חטיפת קרובי משפחה שלהם לעזה.
"עד שלא הבנו את מצב המפעל, לא גיבשנו היערכות כלשהי. המפעל עומד על כנו, ולמעשה לא נפגע כלל"
כפר עזה נוסד ב־1951 כחלק מההתיישבות לאורך קווי שביתת הנשק לאחר מלחמת העצמאות. כפרית תעשיות הוקמה ב־1993 ובבעלותה חמש חברות־בנות שפועלות בחו"ל, אולם הייצור וההנהלה של הקבוצה ממוקמים בכפר עזה. החברה הונפקה כבר בשנת הקמתה ולצד הקיבוץ כבעל השליטה, חברת הביטוח הפניקס מחזיקה ב־13.3% ממניותיו ובית ההשקעות ילין לפידות ב־5.3%.
"עד שלא הבנו את מצב המפעל, לא גיבשנו היערכות כלשהי. המפעל עומד על כנו, ולמעשה לא נפגע כלל", אמר ל"כלכליסט" המנכ"ל זינגר. הבעיה האמיתית לא קשורה לרכוש, אלא לביטחון של העובדים, שחיים בעוטף ועובדים שם. המדינה צריכה לספק ביטחון אישי לעובדים ולתושבים. הביטחון שלהם הוא באחריות המדינה, כי אם הם לא ירגישו בטוחים, הם לא יבואו לעבוד", אמר.
זינגר הזכיר כי החברות שטראוס ואסם — שגם להן מפעלים באזור — מתקשות לחזור לעבודה סדירה. הוא ציין כי לא יתנגד לכך שעובדים המחזיקים ברישיון לנשק יביאו אותו לעבודה, אך הבהיר כי "הפתרון חייב להגיע מלמעלה".
נכון לסוף 2022 העסיקה כפרית 120 עובדים, והנהלת החברה התמקדה בשבוע האחרון בטיפול באלה מהם שנפגעו בצורה ישירה או עקיפה מהאירועים בדרום. "אנחנו מבצעים היערכות מחודשות עם העובדים, מדברים איתם ומנסים לתת מענה לצרכים שעולים. יש לנו עובדים שנרצחו, ועובדים שבני משפחה שלהם נרצחו או נחטפו, וכאלה שעדיין אינם יודעים בוודאות מה עלה בגורל יקיריהם (לפי הערכות, שבעה מתושבי כפר עזה נחטפו — א"ע). כל המנהלים שלנו הסתובבו בשטח וניסו להיפגש עם כמה שיותר עובדים. צריך לזכור שהלוויות רק התחילו, ורבים מהם עוברים מבית לבית לניחום אבלים".
זינגר גם הסביר כי מעבר לטיפול בעובדים "המשימה השנייה היא לענות על הבקשות של הלקוחות. אנחנו פועלים כדי להוציא להם את המלאי שברשותנו במפעל, ומעבר לכך מנסים למצוא מפעלים אחרים, שיכולים לייצר חלק מהמוצרים שלנו על פי קוד הייצור שלהם. אנחנו נשתדל לתת מענה לכל הלקוחות. אנחנו מתורגלים בכך, כי ביצענו את ההליך הזה בסבבים קודמים של הלחימה בעזה".
כפרית התרחבה בשנים האחרונות אל מחוץ לישראל באמצעות אסטרטגיה של מיזוגים ורכישות. שתיים משש החברות הבנות שלה — שעוסקות בשיווק המוצרים בעולם — פועלות בגרמניה, והאחרות בארצות הברית, קנדה, סין ושבדיה, ומהדו"ח הכספי שלה עולה כי בכוונת הנהלת כפרית להמשיך ולהתרחב בדרך זו גם בשנים הבאות.
על השאלה אם האסון שפקד את כפר עזה גורם להנהלה לחשוב על שינוי מיקום המפעל ענה זינגר: "אין מחשבות לשנות את מיקום המפעל. גם אין סיבה לכך. כל המדינה חוטפת בימים אלה מה־ מלחמה. כפר עזה הוא הבית של כפרית. אנחנו נישאר. נמצא דרך לתת ביטחון לעובדים, וגם הקהילה החזקה של כפר עזה תעזור בדרך לחזרה לשגרה". באשר לפגיעה אפשרית בתוצאות החברה אמר המנכ"ל כי "נחזור לקדמת הבמה - וזה יהיה הרבה יותר מהיר מכפי שחושבים".
בקיבוץ כפר עזה התגוררו עד 7 באוקטובר כ־750 תושבים. היישוב הכפרי, שאוכלוסייתו נמנית מאותו בוקר נורא עם הקורבנות העיקריים של מסע ההרג שביצע החמאס, איבד 52 מחבריו.