אחרי 15 שעות של דיונים: אושר פיצול חוק ההסדרים
אחרי 15 שעות של דיונים: אושר פיצול חוק ההסדרים
ועדות הכנסת השונות יכינו את הרפורמות להצבעה בקריאה שנייה ושלישית ב-14 בנובמבר, יחד עם ההצעות על חוק התקציב; במסגרת הפשרות שהושגו בקואליציה, ועדת הכספים - ולא ועדת העבודה והרווחה - תדון החל מהיום בהעלאת גיל הפרישה הנכללת בחוק, וועדת החוקה תדון ברפורמה ברגולציה. נציגי האופוזיציה לא השתתפו בהצבעות בוועדת הכנסת בשל המחלוקת על איוש הוועדות השונות
בתום 15 שעות של דיונים ועדת הכנסת אישרה הלילה (בין ראשון לשני) את פיצולו של חוק ההסדרים במשק בין ועדות הכנסת השונות. הוועדות יכינו את הרפורמות להצבעה בקריאה שנייה ושלישית ב-14 בנובמבר, יחד עם ההצעות על חוק התקציב לשנים 2022-2021.
במסגרת הפשרות שהושגו בקואליציה, ועדת הכספים - ולא ועדת העבודה והרווחה - תדון בהעלאת גיל הפרישה הנכללת בחוק, וועדת החוקה תדון ברפורמה ברגולציה. נושא העלאת המס על משקאות ממותקים והשימוש בכלים חד פעמיים אינו חלק מחוק ההסדרים, והדיון עליו יתקיים רטרואקטיבית בוועדת הכספים כחלק מהתוכנית הכלכלית של הממשלה.
ועדת הכספים, בראשות ח"כ אלכס קושניר, תחל היום (ב') בדיוניה בחוק ההסדרים ותעסוק בהצעת החוק – הבטחת היציבות בתשואות קרנות הפנסיה. הפרק עוסק בהצעת החוק הקובעת כי המדינה תפסיק להנפיק אג"ח מיועדות בשיעור של 30% מנכסי הפנסיות הוותיקות והחדשות, כאשר שיעור זהה של כספי החוסכים יושקע בשוק ההון, וככל שהתשואה השנתית שהושגה בנוגע לסכומים אלה תהיה נמוכה מ-5%, המדינה תשלים לקרנות הפנסיה את ההפרש, וככל שהתשואה שהושגה תהיה גבוהה מ-5% הקרנות יעבירו את ההפרש לקרן שתוקם לשם להבטחת תשואה.
ועדת הכספים תדון גם, בין היתר, במסוי קרנות השקעה במקרקעין; ועדת החינוך תדון בהנהגת יום חינוך ארוך; ועדת הכלכלה תדון ברפורמה בביצים שחקיקתה נדחתה ב-90 יום, וכן בנושאי הגז הטבעי, התעבורה, פריסת סיבים אופטיים, והנהגת "בנקאות פתוחה" שתאפשר העמדת מידע פיננסי להשוואה בין העמלות שמציעים הבנקים ללקוחות.
בדיון שנערך בנושא פקודת התעבורה, שסעיפיה הועברו לבחינת ועדת הכלכלה, הוצע לקבוע כי תוקם יחידה מיוחדת במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים לאכיפת עבירות של נסיעה שלא כדין בנת"צ. יחידה זו תוסמך להציב, לתפעל ולתחזק מצלמות למטרה זו ולהפיק מהן צילומים המעידים על ביצוע עבירות (כיום סמכות זו מסורה רק למשטרה ולרשויות המקומיות).
בעת שהוועדה דנה בפרק התחבורה, ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד) ביקש לקיים התייעצות סיעתית והצבעה על כל סעיף בנפרד. בנוסף, טופורובסקי ביקש לערוך הצבעה חוזרת (רביזיה) על כל הצבעה. ההצבעות נמשכו מספר שעות, עד אשר הצדדים הגיעו להסכמות. בין היתר הוחלט שסעיפי ההתחדשות העירונית ורישוי עסקים, ופיתוח מגרשים המשווקים על ידי רמ"י, ידונו בועדת הפנים.
אל "ועדת הרפורמות", בראשותה של ח"כ יוליה מלינובסקי, חברת סיעתו של שר האוצר אביגדור ליברמן, הועברו בין היתר הרפורמה בכשרות והסעיפים להקמת רשות מטרופולינית. "חוק המטרו" עצמו, שהתקבל בקריאה ראשונה, יחוקק לאחר אישור התקציב וחוק ההסדרים. הרפורמה בתמרוקים והתחשבנות בין בתי החולים וקופות החולים, ידונו בועדת הבריאות.
נציגי האופוזיציה לא השתתפו בהצבעות בוועדת הכנסת, משום שסיעותיהם סירבו להעביר את שמות חבריהן בוועדת הכנסת בשל מחלוקת על איוש הרכב הוועדות.
יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ יריב לוין, טען בדיון בוועדת הכנסת כי "חוק ההסדרים המוצע, הינו חוק שערורייתי, מפלצתי ואין לו אח ורע לא בתוכנו ולא בהיקפו. הוא משליך לפח מאמץ שנעשה פה לאורך שנים ע"י יו"ר כנסת, ראשי קואליציה ויו"ר ועדות כנסת שבמאמץ משותף עם הרבה קשיים, הצלחנו לייצר תהליך של צמצום וגידור חוק הסדרים וקירב אותו למטרה שלשמו החוק הזה הוקם. מה שנעשה פה, מחזיר אותנו לימים אפלים. במקום לייצר תשתית לתקציב, הפכו את הכלי לעקיפת הליכי החקיקה והכנסת בצורה בוטה וקיצונית".
לוין פנה ליו"ר הוועדה ח"כ ניר אורבך (ימינה) ואמר כי "אתם מייצרים רוב מלאכותי בוועדות, גם לחברי הקואליציה, במטרה להעביר את כל החוקים ללא דיון. המטרה מקדשת את כל האמצעים. לא נשתף פעולה עם דריסת האופוזיציה, הכנסת וסדרי הדיון בכנסת. יש כללים שאי אפשר לשבור ואם שוברים אותם, אי אפשר לצפות שמה שהיה הוא שיהיה. אין חולק שמגיע לכם רוב, אולם לא יותר מחבר אחד. אני מבקש רק את מה שמגיע לי. לא רוצה טובות ולא יותר ממה שמגיע לנו. חמישה חברים בוועדת המדע זו חלוקה הוגנת? סידרתם לעצמכם רוב בוועדות כדי שלא נפריע לכם להעביר תקציב".
ח"כ בועז טופורובסקי השיב ללוין ואמר שחלוקת חברי הוועדות נעשתה באופן שוויוני וצודק כפי שנעשה בעבר. ח"כ עידית סילמן (ימינה) אמרה כי "אנחנו נכונים ומבקשים מהאופוזיציה לייצר הסכמות, לרבות העברת שמות חברי הוועדות מטעם האופוזיציה".
בהמשך הדיון, בעת שנידון נושא החוק לעידוד השקעות הון, חוק מס ערך מוסף, פקודת מס הכנסה וחוק מיסוי מקרקעין, אמר ח"כ מאיר פרוש (יהדות התורה) כי "הייעוץ המשפטי של הכנסת כותב בהערות, כי הצע"ח דומה נדונה בעבר בוועדת הכספים אך הוועדה ראתה בה קשיים שונים וכי היא לא הוצבעה. הייעוץ המשפטי מוסיף וכותב שישנה בעיתיות מובנית בעקיפת הליך חקיקה רגיל באמצעות חוק ההסדרים. איך יכול להיות שאנחנו מצפצפים על חוות הדעת וממשיכים לדון בהצעה".
היועמ"ש של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, הגיבה לדברים ואמרה כי היא מסכימה עם הדברים: "זה לא נכון ולא ראוי. אם הצעת החוק נדונה במסגרת רגילה, צריך להמשיך ולדון בה במסגרת רגילה ולא בהליך חקיקה חפוז". ח"כ סילמן השיבה כי הנושא ייבחן שנית.