דוח המבקרהר המט"ח של בנק ישראל: "היתרות חורגות ב-68% - סיכון למוניטין הבנק"
דוח המבקר
הר המט"ח של בנק ישראל: "היתרות חורגות ב-68% - סיכון למוניטין הבנק"
מבקר המדינה אנגלמן מציין בדוח כי רמת יתרות המט"ח המירבית הרצויה שאשרר נגיד בנק ישראל ביוני 2020 היא 110 מיליארד דולר, בעוד שרמת היתרות שהחזיק בפועל נכון לסוף פברואר 2021 עמדה על 185.1 מיליארד דולר. לטענת המבקר, הבנק לא ביצע סקר סיכונים מסודר מאז 2013. הבנק מגיב: "יתרות המט"ח - נכס אסטרטגי שסייע לצלוח את משבר הקורונה"
"הרמה הרצויה של יתרות המט"ח בבנק ישראל (כ-46% מהתוצר נכון לפברואר 2021) גבוהה מהרמה הרצויה לפי כל גישות האמידה המקובלות (15%-22% מהתוצר בממוצע), ואף גבוהה מהרמה הממוצעת בקרב מדינות ההשוואה בכל המדדים המקובלים", כך טוען מבקר המדינה מתניה אנגלמן בדוח המבקר שפורסם היום.
המבקר הקדיש פרק נרחב לאופן ניהול יתרות המט"ח של בנק ישראל כפעולת מעקב על ביקורת שביצע משרד המבקר ב-2012. מבקר המדינה מציין לטובה כי רוב הליקויים שנמצאו בדוח הביקורת הקודם תוקנו וכן מציין לחיוב את פעילות חטיבת השווקים בבנק ישראל.
עוד בדוח מבקר המדינה:
מבקר המדינה מציין בדוח כי רמת יתרות המט"ח המרבית הרצויה שאשרר נגיד בנק ישראל ביוני 2020 היא 110 מיליארד דולר, בעוד שרמת היתרות שהחזיק בפועל נכון לסוף פברואר 2021 עמדה על 185.1 מיליארד דולר (חריגה של 68%). לדברי המבקר, הסטייה בהיקף יתרות המט"ח מצביעה על החזקת יתרות עודפות שעלולה להטיל סיכון מוניטין על בנק ישראל.
עוד קובע מבקר המדינה כי "ניכר שרכישות מט"ח מתואמות לתנודות בשער החליפין של השקל והדולר. עם זאת, רכישת היתרות בשנים האחרונות לא הובילה לעמידה ביעד האינפלציה, ובפרט ברוב התקופה שחלפה מיוני 2014, אך תרמה לפיחות בערך השקל". מבקר המדינה מציין כי על רקע הלחצים הדפלציוניים שעימם מתמודד המשק בשנים האחרונות ייתכן שללא התערבות בנק ישראל בשוק המט"ח תיסוף השקל והסטייה מיעד האינפלציה היו גבוהים יותר. עם זאת, הוא ממליץ לבחון שימוש בכלים מוניטריים אחרים שעומדים לרשות בנק ישראל כדי לעמוד ביעדי המדיניות שלו.
מבקר המדינה ממליץ כי במקביל לפעילות של בנק ישראל בשוק המט"ח ולמרות אפקטיביות ההתערבות שלו בשער החליפין לתמיכה בייצוא, יבחן משרד האוצר שימוש בכלים פיסקאליים לצורך קידום הייצוא בהתאם למדיניות הממשלה.
עוד טוען מבקר המדינה בביקורת שלו כי למרות שחטיבת השווקים של הבנק פועלת לעדכון הסיכונים השונים הקיימים באחזקת יתרות המט"ח באופן שוטף, בנק ישראל לא ביצע סקר סיכונים מסודר מאז אוגוסט 2013. מבקר המדינה ממליץ למסד את קיומו של סקר כזה אחת לפחות אחת לארבע שנים.
במשרד המבקר מתייחסים גם לאופן ניהול ההשקעות של תיק יתרות המט"ח וממליצים לבחון אפשרות של גיוון התיק להשקעות חברתיות (ESG) כחלק ממדיניות ההשקעות שלו. עוד בתחום ההשקעות מציינים במשרד המבקר כי הנוהל לביצוע השקעות ועסקאות פיננסיות על ידי עובדי הבנק ולמניעת ניגוד עניינים עודכן לאחרונה רק בשנת 2015, למרות שפרופיל הסיכון עלה וסוגי הנכסים שבהם מושקע התיק הורחב. לפיכך ממליץ מבקר המדינה לבנק ישראל לפעול לעדכון הנוהל. בבנק ישראל ציינו בחודש מרץ האחרון כי הנוהל נמצא בשלבי סיום עדכון.
מבקר המדינה אנגלמן: ,רכישת היתרות בשנים האחרונות לא הובילה לעמידה ביעד האינפלציה, ובפרט ברוב התקופה שחלפה מיוני 2014, אך תרמה לפיחות בערך השקל"
מבנק ישראל נמסר בתגובה לדוח: "מדיניות בנק ישראל בשוק המט"ח הוכיחה את עצמה בעשור האחרון ואפשרה למשק הישראלי לבצע התאמה מדורגת לתהליך תיסוף שער החליפין, שנבע ברובו מהתנאים הבסיסיים הטובים של המשק הישראלי. לראיה, התהליך התבצע תוך גידול מתמשך ביצוא השירותים, וללא זעזועים ותשלום מחירים כואבים כגון גלי פיטורים נרחבים וסגירת מפעלים המונית, שהיו עלולים להתרחש אם היה מתבצע ייסוף חד ומהיר, שלא היה מאפשר לתעשייה להסתגל בהדרגה".
עוד נמסר מהבנק כי "ניהול המדיניות המוניטרית הוא התפקיד המרכזי של בנק ישראל על פי החוק ופעילות בשוק המט"ח היא אחד מהכלים להשגת מטרותיו ולמילוי תפקידיו. העלייה ביתרות בשנים האחרונות נובעת בעיקרה מרכישות מט"ח שביצע הבנק, שהופעלו כחלק מכלי המדיניות והיוו תחליף מושכל לכלי מדיניות אחרים; סכומים ניכרים במט"ח שהופקדו על ידי המדינה בבנק ישראל; ומהעובדה שהתשואה על היתרות עלתה בשנים האחרונות".
לסיום אמרו בבנק כי "יתרת מט"ח משמעותית היא נכס אסטרטגי של מדינת ישראל וסייעה לבנק ישראל בהפעלת כליו וסייעה בין היתר לכלכלה הישראלית לצלוח את משבר הקורונה עם פגיעה קטנה יחסית בהשוואה לעולם. ארסנל כלי המדיניות המיוחדים שבנק ישראל הפעיל, ובכללו כלי המט"ח, איפשר יצירת ודאות לשווקים. עמדת הבנק לסעיפים השונים מופיעה בדו"ח ובנק ישראל ימשיך לעשות את עבודתו נאמנה כפי שביצע אותה עד כה. אנו מודים למבקר המדינה על העבודה שנעשתה בנושא".