סגור
חלוקת סלי מזון לנזקקים
חלוקת סלי מזון לנזקקים. האתגר כעת הוא לחלק את כרטיסי המזון מהר (צילום: שאול גולן)

פרשנות
כשדרעי מברך על כרטיסי המזון, יש לחשוש

הצדק ניצח אתמול כשבג"ץ החליט כי כרטיסי המזון של ש"ס יחולקו למשפחות רעבות באופן שוויוני, בלי העדפה לחרדים. אלא שלנוכח החובה ליישם את ערך השוויון, קיימת סכנה שש"ס תאבד את המוטיבציה להמשיך להקצות כספים קואליציוניים לנושא הזה

בג"ץ הסיר אתמול את צו הביניים שעצר את הניסיון לחלק את כרטיסי המזון של ש"ס בצורה מפלה ובלתי שוויונית, עם העדפה בוטה לחרדים. הבשורות הטובות הן ש־390 מיליון שקל מהכספים הקואליציוניים של השנה והשנה שעברה יחולקו החודש וב־2025 למשפחות רעבות בצורה שוויוניות בלי העדפה פסולה לחרדים. לפעמים הצדק מנצח. זו התוצאה של החלטת בג"ץ, שאישר את המלצות ועדת המנכ"לים לכרטיסי המזון, שקבעה בהוראת בג"ץ מבחנים שוויוניים לחלוקת הכרטיסים.
הבשורה הפחות טובה היא שאין כל ודאות שבתקציבי 2025 והלאה יוקדשו כספים קואליציוניים לביטחון תזונתי. הממשלה שומרת את החלוקה הצפויה של הכספים הקואליציוניים בסוד כדי למנוע את הסערה צפויה כשייחשף היקף ביזת התקציב לטובת ישיבות, חינוך חרדי והדתה. לכן אין תשובה לשאלה האם ש"ס איבדה עניין בכרטיסי המזון בעקבות הצורך לחלק אותם דרך משרד הרווחה ולא משרד הפנים ובצורה שוויונית.
יו"ר ש"ס, הרב אריה דרעי, קפץ אתמול על עגלת התומכים בהחלטת בג"ץ, ובישיבת סיעת ש"ס בירך "על ההחלטה לאשר ואף להרחיב את חלוקת כרטיסי המזון שיזמה ש"ס עבור אלפי משפחות זכאיות. מדובר בבשורה משמעותית, המשמשת גלגל הצלה לעשרות אלפי משפחות". דרעי הבטיח ש"ש"ס תמשיך לפעול ללא לאות למען קיום בכבוד לכל אזרח בישראל", אבל פניות כלכליסט לש"ס לברר אם ייועדו כספים קואליציוניים בשנה הבא למטרה זו לא נענו.

עוברים למשרד הרווחה

הכספים שעומדים לחלוקה כרגע הם עודפים של 90 מיליון שקל מהחלוקה של 2023 ו־300 מיליון שקל שיועדו מראש ל־2024, כלומר בסך הכל 390 מיליון שקל. את ההצעה לחלוקה שוויונית הכינה ועדת מנכ"לים של משרדי הפנים והרווחה, שני משרדים של ש"ס. הסיבה העיקרית שהגענו עד דצמבר היא שלוועדת המנכ"לים לא בער שום דבר, והיא הגישה מסקנות רק בספטמבר, אף שלא היתה שום סיבה שלא תסיים בינואר או פברואר.
ש"ס רצתה לחלק בתחילה את הכסף רק למקבלי הנחה של 70% בארנונה מטעמי הכנסה. זו שיטה שיוצרת העדפה קיצונית של חרדים ואברכים וקיפוח קיצוני של אוכלוסייה ערבית. במהלך המאבק התווספו לחלוקה עוד אוכלוסיות: מקבלי קצבאות השלמת הכנסה (קשישים), הבטחת הכנסה ומזונות של הביטוח הלאומי וניצולי שואה עניים.
החלוקה תתבצע באופן הבא: 90 מיליון שקל יועברו למיזם הביטחון התזונתי של משרד הרווחה, מה שיאפשר בשנה הבאה להגדיל את היקפו מ־26 אלף רעבים ל־47 אלף. מתוכם 30 מיליון שקל יתמקדו באוכלוסייה ערבית, שכאמור מקופחת במיוחד בחלוקת כרטיסי המזון. 300 מיליון שקל ייוותרו לחלוקת כרטיסי המזון של משרד הפנים.
ב־2023 קופחו מקבלי הקצבאות של הביטוח הלאומי ללא כל הצדקה, וקיבלו סכומים מופחתים בכרטיסי המזון. הם יקבלו השלמה שמוערכת בעד 30 מיליון שקל. עוד 270 מיליון שקל יחולקו לכל הזכאים בצורה שוויונית. כן נקבע שמ־2025 לא יחולקו יותר כרטיסי מזון על ידי משרד הפנים, וכל התקציב לביטחון תזונתי יחולק דרך המשרד הטבעי, כלומר משרד הרווחה.
מקור המקורב לחלוקה הסביר ש־390 מיליון השקל מוגנים מקיצוצים תקציביים. הממשלה אישרה את העברת 90 מיליון השקל למיזם הביטחון התזונתי של משרד הרווחה, ואילו התקציב לכרטיסי המזון מעוגן בחוזה ארוך טווח עם החברות המחלקות. כך שהשאלה הפתוחה היא האם ש"ס תקצה לנושא כספים קואליציוניים גם בשנה הבאה.
31% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מחוסר ביטחון תזונתי. ש"ס קיבלה במסגרת הכספים הקואליציוניים ל־2024-2023 מיליארד שקל לחלוקה בכרטיסי מזון, והתכוונה לחלק אותם בעיקר לפי קריטריון של הנחה של 70% בארנונה, שמעניק עדיפות ברורה למשפחות אברכים ולקשישים שמקבלים השלמת הכנסה מהביטוח הלאומי. כדי לאפשר את החלוקה המפלה חולקו הכרטיסים באמצעות משרד הפנים, ולא באמצעות המשרד המקצועי שהוא משרד הרווחה. 400 מיליון שקל היו מיועדים לחלוקה בחגים של ספטמבר 2023, ו־600 מיליון שקל לחלוקה ב־2024.
בעקבות דרישות היועצים המשפטיים ועתירות חדו"ש והתנועה לאיכות השלטון נוספו כבר ב־2023 אוכלוסיות של מקבלי קצבאות מהביטוח הלאומי למקבלי הכרטיסים. אלא שנקבע ללא כל סיבה הגיונית שחלק ממקבלי הקצבאות יקבלו רק חצי מסכום הקצבאות ורק עד 2 ילדים. מסיבה זו השפעת התיקונים היתה מוגבלת. בינואר חשף כלכליסט מסמך של אגף התקציבים ממנו עלה שמשפחות חרדיות קיבלו 30% מהסיוע, שזה פי 3.3 מחלקן בקרב המשפחות בחוסר ביטחון תזונתי חמור (רעב), שעומד על 9% בלבד. מחישובי כלכליסט עולה שהסיוע הממוצע לתושב בעיר החרדית מודיעין עילית גבוה פי 10-9 מאשר בערים שתושביהן פונו במלחמה, קריית שמונה ושדרות. בג"ץ אסר לחלק את הכרטיסים של השנה עד לגיבוש מבחנים שוויוניים על ידי ועדת מנכ"לים. לוועדה לא בער, ולכן רוב הכסף יחולק בשנה הבאה ולא השנה.

עוד פגיעה בביטחון התזונתי

במקביל ש"ס מובילה מהלך נוסף שמחבל בביטחון התזונתי. חוק הרשות למאבק בעוני שמקדמת ש"ס, חוק חיובי מאוד כשלעצמו, מבטל את המעמד העצמאי של המועצה הלאומי לביטחון תזונתי, ומקים במקומה ועדה במסגרת הרשות. הדבר ממזער את נושא הביטחון התזונתי רק להקשר של מאבק בעוני תוך התעלמות מהיבטים נוספים כגון ביטחון, בריאות וסביבה.
סביר להניח שסיבה מרכזית לכך היא הביקורת הקשה מצד יו"ר הרשות, פרופ' רני סטריאר, על החלוקה המפלה של כרטיסי המזון. יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, פרופ' חגי לוין, אמר בהקשר זה ש"זו הרשות למאבק בעוני". עוד היבט מאוד בעייתי של החוק הוא שהרשות, כמו גמ"ח, תתקצב עמותות לחלוקת מזון. כלומר במקום לייצר גוף מתכלל שנאבק בעוני, מייצרים עוד גוף שמטרתו ליצור תלות של עניים בשלטון.