סגור
מוסף שבועי 11.1.24 שר האוצר בצלאל סמוטריץ'
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: REUTERS/Ronen Zvulun)

הסכנה לקיצוץ רוחבי מתגברת: סמוטריץ' שוקל לדחות לשבוע הבא את הגשת התקציב לכנסת

הסיבה לדחייה בהגשת התקציב המעודכן ל-2024 נובעת מהמחלוקת על הכנסת הכספים הקואליציוניים לבסיסו; לפיכך קיים חשש שהוא לא יאושר על ידי מליאת הכנסת עד ה-19 בפברואר כנדרש אלא לכל המוקדם עד אמצע חודש מרץ, והדבר יגרור קיצוץ בסך 67.2 מיליארד שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שוקל לדחות לשבוע הבא את הגשתה לכנסת של הצעת התקציב המעודכן לשנת 2024, זאת בשל מחלוקת על הכנסת הכספים הקואליציוניים לבסיס התקציב.
לנוכח הדחייה, והעובדה שהכנסת תידרש לפרק זמן של חודש לדיון בתקציב המעודכן, קיים חשש שהתקציב לא יאושר לקריאה שנייה ושלישית לפני אמצע חודש מרץ. במצב שכזה לא זו בלבד שקיים חשש לביצוע קיצוץ רוחבי אוטומטי בסך 67.2 מיליארד שקל ב-19 בפברואר - המועד הנדרש לאישור סופי על ידי המליאה, אלא שגם אם מועד הקיצוץ יידחה אזי משרדי הממשלה יפעלו גם בחודש מרץ עם תקציב מצומק המבוסס על התקציב המקורי לשנת 2024 שאושר במאי 2023, וכעת כבר מזמן לא רלבנטי.
לפי הבנה עם הכנסת, הצעת התקציב היתה אמורה להיות מוגשת לכנסת מחר (ג') וההצבעה עליה בקריאה הראשונה אמורה היתה להתקיים ביום רביעי.
יצוין כי האוצר הניח היום על שולחן הכנסת את הצעת החוק להגדלת הגירעון בתקציב ואת חוק הקובע את הרפורמות וההסדרים. יתכן מצב שבו שר האוצר יציע להתחיל ביום רביעי את הדיון במליאה בחוקי הגירעון וההסדרים, ובמקרה כזה, הוא עשוי לנסות להגיש את חוק התקציב לכנסת מחר בערב או ביום רביעי בבוקר, ולבקש פטור מחובת הנחה מוקדמת של החוק במשך 24 שעות לפני ההצבעה בקריאה הראשונה. אולם היועצת המשפטית של הכנסת שגית אפיק מתנגדת לפטור זה. לכן ישנה אפשרות נוספת לפיה חוק התקציב יונח ביום רביעי והמליאה תכונס ביום חמישי כדי לאשרו בקריאה הראשונה. אם כל זה לא יקרה, אזי הגשת התקציב תידחה לשבוע הבא.
כפי שנחשף אתמול בכלכליסט, סמוטריץ' תוקע את התקציב לאחר שלא הצליח להכניס את הכספים הקואליציוניים לבסיסו. בסוגייה הזו קיימת מחלוקת בינו לבין היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה והיועץ המשפטי של משרד האוצר אסי מסינג. כמו כן, חלק מהיועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, למשל במשרד החינוך שבו מרוכז הכסף לישיבות, מתנגדים להעברת הכספים הקואליציוניים לשנת 2024, בין היתר לנוכח עתירות לבג"ץ בעניין.
סמוטריץ' טוען גם כי קיימים פערים בין החלטות הממשלה על תקציב 2024 המעודכן, למשל בתקצוב מינהלת תקומה לשיקום היישובים שנפגעו במלחמה, לבין התקציב בפועל, ועל כן, לדידו המלאכה לא הסתיימה.
נוסף על כך, קיימים חילוקי דעות בין האוצר למערכת הביטחון על תקציב הביטחון למרות ההסכמה שהושגה לפני שבועיים לקראת אישורו של התקציב המעודכן בממשלה על תוספת של 55 מיליארד שקל לתקציב זה לשנת 2024.
במשרד האוצר לא ידעו לומר מתי יוגש התקציב.
יצוין כי הממשלה נמצאת בהפרת חוק יסוד משק המדינה שחייב אותה להניח על שולחן הכנסת את הצעת תקציב 2024 המעודכן עד ה-20 בינואר. כעת נראה שהצעת החוק תונח לא לפני ה-5 בפברואר, כלומר באיחור של 16 ימים. הבעיה היא שלפי החוק אם התקציב המעודכן לא יאושר עד ה-19 בפברואר אזי יתבצע קיצוץ רוחבי אוטומטי.
כפי שנחשף בשבוע שעבר בכלכליסט אפיק פנתה ליועץ המשפטי של האוצר אסי מסינג בדרישה להשתמש בסמכותו שלא להפעיל את הקיצוץ הרוחבי בשל האיחור של הממשלה בהגשת התקציב. מסינג סירב לכך.