סגור

פרשנות
המטרה שהכשרות לא תהיה שכונה

המהפכה בכשרות היא אורתודוכסית. המטרה היא כשרות יעילה, מכובדת ובלי שחיתות, אבל לא תהיה כשרות בשבת

הרפורמה בכשרות היא רפורמה שיזמו דתיים אורתודוכסים, לא חילונים ולא רפורמים. המטרה שלה היא כשרות ידידותית יותר וטובה יותר אבל לא חופש דת. לכן, למשל, אין סיכוי שיוענקו הכשרים למסעדות שעובדות בשבת. "חילול שבת יוצר בעיית כשרות, ואני לא מכיר תאגיד כשרות שייתן כשרות לעסק שיחלל שבת", אמר יו"ר ארגון רבני צוהר הרב דוד סתיו
כשהוקמה הקואליציה, הכריזו השותפים שהסמכות הקובעת בענייני דת ומדינה תהיה רבני צוהר, הנחשבים לגוף אורתודוכסי מתון. חייבים לזכור שרבני צוהר אולי התייאשו ממונופול הרבנות על הכשרות, אבל הם בהחלט דוגלים במונופול של הגישה האורתודוכסית.

2 צפייה בגלריה
השר לשירותי דת מתן כהנא
השר לשירותי דת מתן כהנא
השר לשירותי דת מתן כהנא
(אלכס קולמויסקי)

לדברי הרב סתיו, “המטרה של הרפורמה היא שיפור הדימוי של הכשרות, שיפור איכות הכשרות, שיפור התחרות והוזלת המחיר". צוהר הוקם במטרה לשפר את תדמית הנישואים הדתיים אחרי הנזק העצום שגרמה להם הרבנות הראשית. מבחינת סתיו, מטרה חשובה ביותר זה לנתק את הקשר שנוצר בתודעה בין כשרות לשחיתות. "התקווה היא שהכשרות תהיה מכובדת, שזה לא יהיה שכונה", אמר.
אחד השיפורים שתביא הרפורמה הוא קיום נהלים ברורים של כשרות של הרבנות ושל המתחרים. כך העסקים יוכלו לדעת למה לצפות. יהיו הרבה פחות דרישות לא צפויות מהסוג של להכין קרואסונים ישרים כדי להבדיל בין חלביים לפרווה. תהיה גם אפשרות לעבור למתחרה שאין לו דרישות כשרות גרפיות. חשוב לא פחות: במהלך השנים עלו דרישות של המועצות הדתיות שבמקומות כשרים לא יהיו אירועים לא צנועים דוגמת ריקודי בטן, וגם לא יהיו נישואים שלא לפי ההלכה. אחרי הרפורמה, עסקים יוכלו לבחור במשגיחים שידרשו רק כשרות ולא יערבו שיקולים זרים.
לפי סתיו, ברגע שהמשגיחים יועסקו על ידי התאגידים, לא יהיה יותר מצב שהמשגיח יבוא פעם בחודש לקבל את הצ'ק. "המשגיחים יצטרכו לעבוד", אמר. עוד חיסכון שהוא מקווה שיושג יהיה הביטול של כפל התשלום עבור כשרות רבנות וכשרות בד"צ שקיים בעסקים רבים. "אין סיבה שבעל עסק ישלם פעמיים ושלוש". כמובן יש שאלה האם בעלי העסקים יעבירו את הרווח לצרכנים או שייקחו אותו לעצמם.

2 צפייה בגלריה
תעודת כשרות בעמק רפאים ירושלים
תעודת כשרות בעמק רפאים ירושלים
תעודת כשרות בעמק רפאים ירושלים
(עטא עיוויסאת)

שני המקומות העיקריים שבהם יכול להיות חיסכון הם היבוא ובתי המלון. הכסף הגדול באמת אמור להיות בכניסה של התאגידים ליבוא ובייחוד בכך שהם יקלו ביבוא מקביל עם כשרות. זה יכול ליצור מהפכת מחירים. על פי דו"ח שהוכן לאוצר, עלות הכשרות בבתי מלון מגיעה ל־209 מיליון שקל ול־2.2% מהפדיון. עלות ההשגחה לפסח מגיעה ל־80 מיליון שקל. עלות העלים ועשבי המהדרין (המכונים "גוש קטיף"), שהרבנות דורשת להשתמש בהם, מגיעה ל־24 מיליון שקל. לדברי סתיו, "יש היום מקומות שבהם דורשים מהמלון אירוח מלא למשגיח ולמשפחתו בשבתות וחגים. יש מקומות שדורשים שניים או שלושה משגיחים. תחרות תאלץ לחסוך". אפשר לקוות שהמהפכה תוזיל קצת את העלות הכה גבוהה של אירוח בישראל.