פרשנותהמסמך המאכזב של בנק ישראל
פרשנות
המסמך המאכזב של בנק ישראל
בנק ישראל פרסם אתמול מסמך קצר ולקוני המתייחס לכמה עקרונות בסיסיים לגבי המדיניות התקציבית הרצויה בעת הזו. המסמך מאכזב מכמה סיבות, מעל כולן: המסר המרכזי של המסמך נטחן כבר פעמים רבות ונאמר על ידי כל בר דעת במשק
בנק ישראל פרסם אתמול מסמך קצר ולקוני המתייחס לכמה עקרונות בסיסיים לגבי המדיניות התקציבית הרצויה בעת הזו, עליו חתום מנהל חטיבת המחקר ד''ר עדי ברנדר (ראו הרחבה בעמוד 2).
המסמך מאכזב מכמה סיבות. מעל כולן, את המסרים העיקריים של המכתב - קביעת סדר עדיפויות חדש והכרח להשתמש בכספים הקואליציוניים למימון הוצאות המלחמה - הנגיד כבר הציג לפני שלושה שבועות, ובצורה ברורה.
כלומר, המסר המרכזי של המסמך נטחן כבר פעמים רבות ונאמר על ידי כל בר דעת במשק. אם חטיבת המחקר כבר מגבשת מסמך - אשר מסריו ברורים מאליהם והם זוכים להסכמה כמעט מקיר לקיר - היה מצופה ממנה לבצע עבודה מעמיקה יותר, ובעיקר לכתוב אזהרות כגון התייחסות להשלכות של מחדל תקציבי וניסוח תרחישים של מה עלול לקרות במצבים שונים.
בשביל להגיד את הברור מאליו, חמישה שבועות אחרי תחילת המלחמה, היה אפשר לחסוך את הדיו והמאמץ. אם כבר באיחור, אז לפחות שהמסר יהיה תקיף, חד ואסטרטיבי יותר על רקע חוסר ההבנה בחומרת המצב של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ויועציו הפוליטיים שמנהלים כעת את האוצר.
לכן, המסמך נראה יותר כנייר שתפקידו לצאת ידי חובה. כדי שיסומן "גם אנחנו אמרנו" (את מה שכולם אומרים כבר חמישה שבועות). לא מדובר כאן על לחץ של זמן הכנה ואיסוף נתונים, שכן המסמך הוא מאוד פשוט עם מעט מאוד חישובים, בעיקר עבור כלכלן פיסקאלי בסדר גודל של ברנדר. בהקשר הזה, חשוב היה כי הנגיד עצמו - שהוא גם היועץ הכלכלי לממשלה - יחתום עליו.
מה שממש חסר במסמך הוא התייחסות לסוגיה הבוערת כעת: אופן העברת התקציבים. קרי, "הקופסא" שסמורטיץ' מבקש להכניס לצד התקציב. כפי שכבר הזהירו פקידי האוצר, הפטנט הזה - תרגיל חשבונאי שמבקש לרשום הוצאה חד־פעמית וחריגה מחוץ למסגרת ההוצאה - אינו מתאים בעליל ורק מזניק את הסיכונים הפיסקאליים, פוגע עוד יותר ביציבות, תוך העמקת חוסר האמון של השווקים כלפי שר האוצר.
כעת הממשלה מבקשת להזניק את ההוצאה, את הגירעון, לבטל הוצאות וגם להסיט כספים מסעיף לסעיף. מדובר בעצם בתקציב חדש שכן מרחב הגמישות של תקציב המדינה הוא מצומצם - כמעט כולו קשיח כי רובו שכר והוצאות קבועות.
החשש הגדול הוא כי סמוטריץ' מבקש להכניס לקופסא הוצאות מלחמה עם הוצאות שלא קשורות למלחמה (כמו כספים קואליציוניים) כדי להטעות חברות הדירוג ומשקיעים זרים, דבר שעלול לגרום לאסון כלכלי, אחרי האסון הביטחוני עליו גם הוא חתום. חבל שבבנק ישראל לא כתבו את זה.