הקורונה עוד כאן: הממשלה מקדמת הארכה נוספת של סמכויות החירום - עד 2024
הקורונה עוד כאן: הממשלה מקדמת הארכה נוספת של סמכויות החירום - עד 2024
בממשלה מבקשים להאריך את החוק המאפשר הטלת מגבלות קורונה, בהן סגרים; מומחה: "אנחנו במקום אחר, דרך המלך היא לחוקק חוק בריאות ציבור חדש"
למרות החזרה המלאה לשגרה, מתחת למכ"ם מקדמת הממשלה הארכה נוספת של סמכויות החירום להתמודדות עם קורונה, שיאפשרו לה להטיל מגבלות שונות עד 2024. במשרד הבריאות מנמקים זאת בתפוצת המגפה העולמית ובצמיחה של ורייאנטים חדשים, אך מומחים אומרים שהעת בשלה לזנוח את תקנות החירום לטובת קידום חוק בריאות ציבור חדש ומקיף.
"כרגע אנחנו במקום אחר, כי יש לנו חיסונים, בדיקות, תורה איך להתמודד עם הקורונה", אמר ל"כלכליסט" פרופ' נדב דוידוביץ', מנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון בנגב וראש תחום מדיניות בריאות במרכז טאוב. "הוורייאנטים האחרונים, למרות שהם מאוד מדבקים, הם יחסית קלים יותר. דרך המלך היא לחוקק חוק בריאות ציבור חדש".
חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (או חוק הקורונה) נחקק כהוראת שעה כחצי שנה לאחר פרוץ המגפה, ביולי 2020, כתחליף לתקנות שעת חירום שעליהן הסתמכה הממשלה עד אז. הוא מקנה בידיה סמכויות רחבות להטיל מגבלות שונות כאמצעי להגבלת התפשטות המגפה, ובכללן הטלת מגבלות תנועה והתנהלות על הפרט, מגבלות על התקהלויות והפגנות, הטלת סגרים, והטלת מגבלות על כניסה לבתי עסק. הוראת השעה הוארכה כמה פעמים, כאשר ההארכה האחרונה פקעה בסוף 2022.
ואולם, בישיבת הממשלה אתמול הוחלט לבקש מהכנסת החלת דין רציפות והליך חקיקה מזורז שעיקרו הארכת הוראת השעה עד 15 בפברואר 2024. בדברי ההסבר להצעת ההחלטה של הממשלה נכתב שהארכה זו דרושה על רק עלייה בתפוצה של תת-זנים של זן האומיקרון, שהם בעלי כושר הדבקה גבוה לעומת זנים קודמים, ירידה ביעיליות של טיפולים תרופתיים, ומגמות של מצב התחלואה בעולם ובעיקר ההתפשטות המהירה של הקורונה בסין עם ביטול מדיניות אפס קורונה שם. "קיימת אי ודאות במערכות הבריאות בעולם ודאגה להיתכנות לשינוי חד בתמונת המצב האפידמיולוגית", נכתב. "להערכת גורמי המקצוע במשרד הבריאות, בשל אי הוודאות הדורשת המשך מעקב זהיר לא ניתן לוותר על קיומה של התשתית המשפטית המאפשרת נקיטת פעולה מכוח החוק".
לאור אישור ההחלטה בישיבת הממשלה היום, עוברת הסוגיה לשולחנה של ועדת הכנסת, שצפויה לאשר החלת דין רציפות דיון מהיר בכל שלבי הצעת החוק.
ואולם, בקרב גורמי מקצוע יש שחולקים על ההחלטה להאריך את הוראת השעה פעם נוספת. "בעיני דרך המלך היא לחוקק חוק בריאות ציבור חדש", אמר פרופ' דוידוביץ'. "חוק הקורונה נחקק בתקופת חירום, כעת יש את הזמן לעשות את הדיונים בצורה מעמיקה. חוק בריאות ציבור יתן גם את המשאבים שדרושים לשירות בריאות הציבור על מנת לעשות את העבודה החשובה שלו. אבל אני מעריך שמשרד הביראות חושש שאין קשב לנושא לאור כל העיסוק בהקשק של המהפכה המשפטית, ולכן הוא לא רוצה לקחת סיכונים. אני מפחד שהדבר הזה יוביל לכך שהאמון של הציבור במערכת הבריאות יפחת. זה רק מצביע עד כמה המהפיכה המשפטית מסיתה את הקשב, ויש לה פוטנציאל לגרום נזק לבריאות הציבור.
"האיומים על בריאות הציבור הם הרבה מעבר לקורונה, ויכולים להיום קשורים לשינויי אקלים או למחלות זיהומיות אחרות שיגיעו. לכן חוק בריאות ציבור חדש, עם משאבים מתאימים ושיווי משקל מתאים בין הכוח של המדינה לריסון שלה במידת הצורך הוא הדרך הנכונה. אנחנו בעידן הנורמלי החדש, הקורונה עדיין מאוד משמעותית, אבל זו לא הסכנה שהיתה לפני החיסונים, הבדיקות והתרופות".