סגור
מוצרי חלב מוצרים ב סופרמרקט
מוצרי חלב בסופרמרקט (צילום: אוראל כהן)

הממשלה תאשר ביום ראשון את הקמת הוועדה למאבק ביוקר המחיה – רשות התחרות בחוץ

בוועדה יהיו חברים ראש הממשלה ועשרה שרים, והיא תכלול גם שבעה גורמי מקצוע, בהם נגיד בנק ישראל וראש אגף התקציבים; עם זאת הממונה על התחרות מיכל כהן לא זומנה לוועדה - ככל הנראה על רקע הניסיון של שר הכלכלה להדיחה; ב-2013 הקים נתניהו ועדה דומה - אליה זומן מקבילה של כהן אז, הממונה על ההגבלים העסקיים

ביום ראשון צפויה הממשלה לאשר הקמת ועדת שרים למאבק ביוקר המחיה, בהמשך להצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו מתחילת השבוע.
בראשות הוועדה צפוי לעמוד נתניהו, ויהיו חברים בה 10 שרים - האוצר, הכלכלה, החקלאות, הגנת הסביבה, האנרגיה, הבריאות, הרווחה, הדתות, השיכון, והנגב והגליל. הוועדה צפויה לכלול גם שבעה גורמי מקצוע שיוזמנו באופן קבוע: מנכ"לי משרדי ראש הממשלה, האוצר והכלכלה, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, ראש אגף התקציבים, ראש רשות הרגולציה (האסדרה), ונגיד בנק ישראל.

לנוסח המלא של הצעת המחליטים לחצו כאן

מי שבולטת בהיעדרה מהוועדה היא הממונה על התחרות, מיכל כהן, שכן אתגרי יוקר המחיה קשורים באופן מהותי לתחרות בשווקים הללו. למעשה, בהחלטת הממשלה עצמה נקבע כי הצעדים שוועדת השרים תמליץ עליהם אמורים "להגביר את התחרות ולצמצם את הריכוזיות". יתירה מזו, היכולת המקצועית לבצע בדיקות בנוגע לרמת התחרותיות בשווקים מסוימים מצויה אצל רשות התחרות, ולכן הוחלט כי "ועדת השרים רשאית לפנות לממונה על התחרות בבקשה לקיים בדיקה בנוגע לרמת התחרות, ומסקנות הבדיקה יוצגו לשרים". כלומר, נראה כי מאחר שרשות התחרות לא תוזמן לוועדה, עבודת הוועדה תהפוך למסורבלת יותר.
היעדרה של רשות התחרות מהוועדה קשור ככל הנראה ליחסים העכורים בין ניר ברקת, שר הכלכלה הממונה על הרשות, לבין כהן אותה הוא מבקש לפטר.
ב-2013 הקים נתניהו ועדת שרים למאבק ביוקר המחיה. לוועדה ההיא הוזמנו ראש רשות התחרות (אז, הממונה על ההגבלים העסקיים) וכן היועץ המשפטי לממשלה.
בהחלטה נכתב כי מלבד הגברת התחרות, תפעל הוועדה ל"טיוב והפחתת הרגולציה, הסרת מגבלות על יבוא, ותגבש הצעות לשינויים מבניים ורפורמות". בנוסף נכתב בהחלטה כי הוועדה תוכל לדון בכל נושא אחר שיש בו כדי להשפיע על יוקר המחיה לפי שיקול דעת ראש הממשלה, אך מבלי לפגוע מסמכויות שהוקנו על פי דין לשר האוצר.
יצוין כי הממשלה החליטה בשבוע שעבר על הקמת ועדה ציבורית שאמורה להמליץ על צעדים "להפחתת ריכוזיות והגברת תחרותיות" עד ל-1 בספטמבר 2023. כמו כן הוקם צוות בין-משרדי שיעקוב אחרי הוראת השעה שעברה בחוק ההסדרים האחרון לפיה יצרן או ספק גדול לא יוכלו להתמזג עם יצרן או ספק בינוני. בשתי הוועדות הללו יהיו גם נציגים לרשות התחרות.