דעההיכונו למהפכה התעשייתית הרביעית
דעה
היכונו למהפכה התעשייתית הרביעית
התפתחות יכולת המחשוב, יחד עם מכת ההלם שהנחיתה מגיפת הקורונה, גרמו להבשלת תהליכים המאיצים את שלב האנושות הבא: המהפכה התעשייתית הרביעית, IR4. הכלכלה בפרט וחיינו בכלל נמצאים בעיצומה של מהפכה טכנולוגית - שתשנה את חיינו ללא הכר. השינוי הוא מהותי, לא פשוט להבנה - ושונה מכל מה שהכרנו עד כה
העולם נמצא בשלב המהפכה התעשייתית הרביעית. קדמו לה המהפיכה התעשייתית הראשונה במאה ה-18, מהפיכת החשמל במאה ה-19 ומהפיכת המחשוב של המאה ה-20. שלוש מהפכות אלה גרמו ל-"הרס יצירתי" - להיעלמותן של תעשיות שלמות ומקומות עבודה רבים והחלפתם בחדשים, שינויים אשר התרחשו על פני עשרות שנים. המהפכה של המאה ה־21, המהפכה הרביעית - תהיה מהפכת הרובוטיקה והדיגיטציה - והיא עומדת להיות מהירה ואגרסיבית הרבה יותר.
את המהפכה התעשייתית הרביעית ניתן לתאר כהתכנסות של עולמות פיזיים ודיגיטליים כתוצאה מההתקדמות הטכנולוגית, בדרך הפותחת יכולות חדשות לגמרי שלא היו אפשריות קודם לכן. זהו שלב חדש המתמקד רבות בקישוריות, אוטומציה, למידת מכונות ועיבוד נתונים בזמן אמת. בעתיד הקרוב, כלי בינה מלאכותית מבוססי למידת מכונה יאומצו באופן נרחב במגוון רחב של תחומים, כולל בתחומי השיווק, הבריאות, הקמעונאות וכו'. הדוגמאות לכך כוללות את האינטרנט של הדברים (IoT), הדפסה תלת ממדית, מציאות רבודה (VR), הנדסה גנטית, מחשוב קוונטי והסתמכות על שיטות הצפנה כגון Blockchain לשינוי מערכות פיננסיות, שיטת הכסף, ייצור, ניהול ושלמות הממשל.
בשנת 2013 עמד שוויו של הביטקוין על 143 דולר - שווי שבזמנו נראה הזוי. נכון להיום עומד שוויו של הביטקוין על 47 אלף דולר, ובשיאו (עד כה) הגיע שוויו של המטבע ל-60 אלף דולר ויותר.
הבלוקצ'יין ועולם הקריפטו אינם מובנים עדיין לאנשים רבים. מעטים שמעו על סטושי נקמוטו, הממציא האלמוני של הביטקוין שבשנת 2008 פרסם מניפסט אינטרנטי בן 8 עמודים, המתאר בפשטות את טכנולוגיית הבלוקצ'ין אשר תחולל את המהפכה שתשנה את כל מה שהכרנו בחיי היום יום, בכלכלה, בחברה וייתכן שאף בצורות המשטר.
להבדיל מכסף מסורתי, ביטקוין הוא מטבע שאינו תלוי בגוף מרכזי. במקום זאת, ביטקוין הוא רשומה בקובץ ציבורי המכונה "שרשרת בלוקים", או "בלוקצ'יין", וניתן לנהל אותו או להשתמש בו בעזרת תוכנה המכונה "ארנק". עוצמת השינוי שמביאה איתה טכנולוגיית הבלוקצ'ין היא דרמטית וצפויה להשפיע על הכל: החל בשיטת הכסף, כלכלת החוב, הבנקים, ואפילו יחסי הכוחות הבינלאומיים, וכלה ברובוטיקה, חוזים חכמים ואוטומציה של הכלכלה.
בעולם האמנות לדוגמא, מספקת כבר היום טכנולוגיית הבלוקצ'יין והטוקן NFT אפשרויות להגנה על זכויות מקור, בעלות, זכויות יוצרים, הערכת שווי, הוכחת אותנטיות, אימות בעלות, שימוש בחוזים חכמים ועוד – זו אותה הטכנולוגיה שבעתיד הלא רחוק תיושם גם בעסקאות נדל"ן, בתעשייה, בנקאות ומימון ותשנה את המערכת הפיננסית לבלי הכר. דו"ח ה-Hype Cycle for Emerging Technologies של גרטנר מפרט את ה-NFTs כאחת הטכנולוגיות העיקריות המתעוררות המניעות צמיחה, שינוי וחדשנות שבהן NFT מציג דרך עמוקה וחדשנית יותר ליצירת זרמי הכנסה חדשים ועזרה בעיצוב מודלים עסקיים חדשים בתחומי הספורט, האמנות והבידור.
לאחרונה הגדיר מרק צוקרברג את החזון שלו להפוך את פייסבוק ל-Matavers, "חברה מטאברסטית", ולאחרונה אף התחילו בפייסבוק לעבוד על בניית המטאברס הארגוני. Matavers היא רשת של סביבות וירטואליות המתקיימות תמיד בהן אנשים רבים יכולים לקיים אינטראקציה אחד עם השני באמצעות אובייקטים דיגיטליים תוך הפעלת ייצוגים וירטואליים של עצמם. הרעיון הוא ליצור מרחב הדומה לאינטרנט, אך כזה שמשתמשים (באמצעות אווטרים דיגיטליים) יכולים להסתובב בו בתור המקום שבו הם יכולים לתקשר אחד עם השני בזמן אמת.
כחלק מחוויית Matavers תוכלו למשל לשבת סביב שולחן פגישות וירטואלי עם עמיתים מרחבי העולם - במקום לבהות בפניהם בדו-ממד בזום - ואז ללכת לבית קפה וירטואלי להיפגש עם אמא שלכם, שחיה בכלל במדינה אחרת. ואם אתם כבר מקיימים את פגישות העבודה שלכם במרחב הסייבר, למה שלא תשלמו לעובדים באית'ר או ביטקוין ותרכשו יצירות אמנות דיגיטליות ב-NFT, עליהן תשלמו ישירות מתוך הארנק הדיגיטלי האישי שלכם שנשמר מחוץ לטווח היד של הבנקים או המדינה, ובו נשמר גם כל המידע הרפואי האישי שלכם, כל המסמכים המשפטיים, אישורי הבעלות של הדירה שלכם, רכושכם, הכסף שלכם – מאובטחים ומוגנים מפני זיוף או גניבה.
אימוץ הטכנולוגיה נוגע לא רק לתאגידים אלא גם לממשלות. רוב הבנקים המרכזיים בעולם בוחנים דרכים לפתח CBDC (מטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי) שיהפוך לתשתית הטכנולוגיה העולמית למערכות תשלום חוצות גבולות ולסטנדרט של פעילות כלכלית בינלאומית ברחבי העולם. אף מדינה לא תוכל למנוע את התפתחות טכנולוגיית הכלכלה הניתנת לתכנות.
נשמע מסובך ולא לגמרי מובן, נכון? בעוד שנים לא רבות זו תהיה מציאות החיים היומיומית שלנו. וכמו שלא ידענו להסביר אי שם בשנות התשעים מה זה אינטרנט, כך קשה לנו להבין היום מה תהיה מציאות החיים בהתכנסות העולמות הפיזיים והדיגיטליים. מה שברור הוא, שמה שהיה הוא לא מה שיהיה.
יפתח קצור הוא יזם ויועץ אסטרטגי, פועל בתחום הבינה המלאכותית ועולם הקריפטו