סגור
מימין: נציב הכבאות דדי שמחי ויו"ר ארגון הכבאים אבי אנקורי
מימין: נציב הכבאות לשעבר דדי שמחי ויו"ר ארגון הכבאים אבי אנקורי (צילום: יאיר שגיא)

יו"ר ארגון הכבאים הורשע בדין משמעתי: "התעלם מהעובדה שהוא עובד מן השורה"

אבי אנקורי הורשע בארבעה מתוך חמשת סעיפי האישום שייחסה לו נציבות שרות המדינה בתובענה משמעתית שהגישה נגדו לפני שנתיים. בין היתר לא דיווח ב-29 מועדים שונים על נוכחות או היעדרות ממקום העבודה וסירב לקבל את מרות מפקדיו או למלא אחר הנחיות רשות הכבאות. באפריל 2019 פרסם כלכליסט תחקיר על התנהלות ארגון הכבאים. באת כוחו של אנקורי: "נערער על פסק הדין"

בית הדין למשמעת של עובדי המדינה בחיפה הרשיע ביום שישי את יו"ר ארגון הכבאים, אבי אנקורי, בארבעה מתוך חמשת סעיפי האישום שייחסה לו נציבות שרות המדינה בתובענה משמעתית שהגישה נגדו לפני שנתיים. בית הדין קבע בין השאר כי "הנאשם, כדרכו, התעלם מהעובדה שבנוסף לתפקידו כיו"ר ארגון העובדים הוא עובד מן השורה כשאר עובדי רשות הכבאות... הנאשם לא היה רשאי להיתלות בענייני הארגון כל אימת שנדרש לקיים חובותיו כעובד מדינה ומפקד צוות בתחנת הכבאות".
מדובר בנקודת ציון משמעותית במאבק שמנהלים רשות כבאות והצלה, משרד הבט"פ ונציבות שרות המדינה נגד אנקורי בשנים האחרונות, שכלל תלונות רבות שהגישה הרשות לנציבות, שחלקן נסגרו וחלקן הפכו לתובעות משמעתיות. הרקע למאבק הזה, יש לציין הוא מלחמה חריפה ביותר שהתנהלה בשנים האחרונות בין נציב הכבאות דדי שמחי, שסיים השנה את תפקידו, לבין ארגון הכבאים ואנקורי העומד בראשותו מאז שנת 2013. ארגון הכבאים וההסתדרות טוענים כי המערכת מתנכלת לאנקורי אישית על רקע מאבק העובדים שהוא מוביל.
אנקורי, כזכור, עמד במרכז תחקיר גדול שפורסם ב"כלכליסט" באפריל 2019 בנוגע להתנהלות ארגון הכבאים, במסגרתו נחשף גם כי הוא נחקר באזהרה בנציבות שרות המדינה. לאחר מכן, אנקורי, שבתפקידו בכבאות משמש כמפקד צוות בתחנת חיפה, נחקר גם על עניינים נוספים שהפכו באוקטובר 2020 לתובענה משמעתית חריפה נגדו. הוא מנגד טען כל העת כי מדובר בחלק מהניסיון המתמשך של שמחי "לחפש ולרדוף" אותו, לאתר עליו מידע מפליל ו"להוריד" אותו, ועל כן "נתפר לו תיק".
אנקורי הואשם בחמישה אישומים: הראשון, שבין החודשים מרץ-ספטמבר 2019 לא דיווח ב-29 מועדים שונים באמצעות כרטיס העובד שלו כמתחייב, על נוכחות או היעדרות ממקום העבודה; השני, שבמהלך שנת 2019 בהזדמנויות רבות ושונות הוא סירב לקבל את מרות מפקדיו, לציית להוראותיהם ומלא אחר הנחיות הרשות; השלישי, שבין החודשים אוקטובר-נובמבר 2019 ב-8 הזדמנויות שונות הוא דיווח על כניסה למשמרת באמצעות החתמת כרטיס הנוכחות שלו בתחנת טבעון, הסמוכה למקום מגוריו, למרות שלא עבד בה ושתחנת האם שלו היא בחיפה; הרביעי, שבשנים 207 ו-2019 הוא מסר הצהרות סותרות בפני שתי ערכאות שיפוטיות שונות, ביחס לביצוע תפקידו המבצעי בפועל ברשות הכבאות; והחמישי, שלא התייצב בשתי הזדמנויות שונות לחקירות המשמעת אליהן זומן. בית הדין למשמעת הרשיע את אנקורי בכל האישומים למעט האישום הרביעי, בדבר הטענה להצהרות סותרות שניתנו בהליכים משפטיים.
במהלך המשפט טען אנקורי, באמצעות עורכת דינו אילה הוניגמן, כי הדרישות כלפיו שיקפיד על דיווחים והחתמות כרטיס ככל העובדים, לאחר שנים שבהן ניתן לו אישור לנהוג אחרת ולא היה צריך לדווח לאיש על יציאותיו בענייני הוועד אלא רק על הגעתו למשמרת, נעשו על מנת לרצות את שמחי, שמאז כניסתו לתפקיד החליט להילחם בארגון הכבאים ופיזר אמירות כמו "אני אפיל את ארגון העובדים".
בית הדין לא קיבל את טענה זו וקבע בהכרעת דינו כי העובדה שמפקדים הסכימו ואישרו לאנקורי לנהוג כך בעבר, למעשה בחוסר סמכות, לא חייבה את הנציב שמחי ומפקדיו של אנקורי "לעצום את עיניהם, ולא לשים קץ להתנהגות של עובד שאין לה כל אחיזה בדין זולת נוהג שעמד בסתירה ישירה להוראות התקשי"ר".
הערה מעניינת של השופטים בהכרעת הדין מדגישה את הקשר בין מאבק העובדים שהוביל אנקורי, לבין התנהלותו והתובענה שהוגשה נגדו: "כריכת שני התחומים – מאבק ארגוני מזה ומילוי חובות אישיות של הנאשם כעובד מן השורה מזה – הסלימה את התנגדותו של הנאשם, והביאה, כך יש להניח, לקיום ההליך המשמעתי בעניינו. טעותו של הנאשם, לדידנו, היא בכך שתפס את ההסכמה לקיום הוראות הממונים כחלק ממאבק ארגוני".
באישום שבו הורשע אנקורי בנוגע לאי קבלת מרות מפקדיו, הראתה התביעה מקרים של יציאות של אנקורי ללא אישור במהלך המשמרת – לעיסוקים שונים ובכללם פגישות בענייני ארגון העובדים, סירובו להתייצב לפגישות עם הממונה עליו ויציאה לחופשה בחו"ל ללא היתר. בית הדין מביע תרעומת על התנהלות זו וכותב בין השאר כך: "זכותה של הרשות, שלא לומר חובתה המלאה, לעמוד על קיום ההוראות ולהפסיק מצב של פריקת עול שאפיין את התנהלות הנאשם לאורך שנים כאשר מפקדיו הקודמים החרישו... האם קיים בשירות המדינה יו"ר ארגון עובדים שמתנהל באופן דומה לנאשם, שקנה לעצמו חירות מוחלטת להתעלם מהוראות הממונים באשר לסדרי עבודתו? נדמה שהתשובה לכך שלילית בהחלט".
האישום היחיד שבו זוכה אנקורי נגע, כאמור, לטענה שהוא הגיש הצהרות סותרות בשני הליכים משפטיים שונים – ב-2017 הצהיר בתביעת נזיקין שהגיש נגד המדינה כי הוא עדיין משמש כלוחם אש ותפקידו כיו"ר ארגון העובדים אינו גורע מתפקידו המבצעי, בעוד ב-2019 בתביעה בבית דין לעבודה, כדי לבסס את דרישתו הכספית בגין פגיעה בשכר, הצהיר שתפקידו העיקרי הוא יו"ר ארגון העובדים והוא מבצע אותו גם על חשבון תפקידו כלוחם אש. בית הדין קבע שאף שהתביעה הוכיחה את היסודות העובדתיים של אישום זה לגבי סתירה בין התצהירים, הוחלט לזכות את אנקורי משום ש"לא חצה בהתנהגותו את הרף המשמעתי הדרוש להרשעה בעבירות משמעת", ולא פגע בטוהר המידות של עובדי ציבור, כפי שטענה המדינה.
בסיכום הכרעת הדין נקבע עוד שאין לקבל את דרישת אנקורי לזכות אותו מחמת הגנה מן הצדק – בשל הטענה כי התביעה עושה שימוש בכלי המשמעתי כדי לפגוע באנקורי בשל היותו יו"ר ארגון העובדים ובמטרה להחליש את זכות העובדים להתאגד. "איננו מוצאים כי תפקידו של הנאשם כיו"ר ארגון העובדים העניק לו פטור מקיום הוראות הממונים, וממילוי אחר כללי התקשי"ר", נכתב, "הנאשם לא קנה לעצמו חסינות מהעמדה לדין משמעתי מכוח מעמדו כיו"ר ארגון העובדים".
ההרשעה הנוכחית מצטרפת לשתי הרשעות משמעתיות קודמות של אנקורי שניתנו על ידי בית הדין למשמעת של עובדי המדינה בחודשים יולי ואוגוסט השנה בנוגע לעבירות נוספות. אחרי החגים צפוי להתקיים דיון טיעונים לעונש לגבי שלושת התיקים במאוחד.
עו"ד אילה הוניגמן מסרה בתגובה בשמו של אבי אנקורי: "כתב התובענה שהוגש נגד מר אנקורי הינו צעד נוסף בניסיונות נציב הכבאות הקודם, רב טפסר דדי שמחי, לחסל ולרסק את ארגון הכבאים והעומד בראשו. בכוונת מר אנקורי לערער על פסק דינו של בית הדין בתובענה זו ובנוספות שהוגשו נגדו ביוזמתו של רב טפסר שמחי".