בלעדיהממשלה צפויה לאשר: הוצאת רישיונות עסק בצורה מקוונת
בלעדי
הממשלה צפויה לאשר: הוצאת רישיונות עסק בצורה מקוונת
הסוף להתרוצצויות בין רגולטורים רבים? שרת הכלכלה תביא לאישור הממשלה תוכנית מקיפה לשיפור וייעול שירותים במגזר העסקי: "צמצום דרמטי בבירוקרטיה"
הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון הצעת החלטה להשקת אתר ממשלתי חדש שתפקידו להקל בבירוקרטיה ולפשט את ההליכים שעומדים בפני יזמים ובעלי עסקים בבואם להוציא רישיונות עסק.
האתר ייקרא "עסק מאושר", והוא מתוכנן לעלות לאוויר במהלך השבועות הקרובים. את פיתוחו מוביל מערך הדיגיטל הלאומי של משרד הכלכלה והתעשייה, ושם אמרו כי עם הפעלתו יחול שיפור משמעותי ברמת השירותים הממשלתיים שניתנים ליזמים שעומדים בפני פתיחת עסק, ובמהירות שבהם יסופקו.
באמצעות האתר החדש יזמים ובעלי עסקים יוכלו לקיים את ההליכים הכרוכים בהוצאת רישיון עסק בצורה מקוונת, תוך חיסכון של זמן ועלויות כספיות. כיום ההליכים מתאפיינים בבירוקרטיה ובריבוי דרישות רגולטוריות שלעתים סותרות זו את זו.
לפי נתוני אגף רישוי העסקים במשרד הפנים המתייחסים לשנת 2020, כמעט 30% מכלל העסקים בישראל שעל פי החוק הפעלתם טעונה בקבלת רישיון עסק פועלים ללא רישיון כזה. במשרד הכלכלה הסבירו כי מצב זה נגרם, בין השאר, בשל פערי ידע מצד יזמים או בשל הנחיות רגולטוריות מורכבות וסבוכות שאינן ברורות דיין.
במערך הדיגיטל הלאומי אמרו ל"כלכליסט" כי יזמים רבים נחשפים לצורך ברישיונות עסק בשלבים מאוחרים בתהליכי הפתיחה של עסק. מצב זה גורם לכך שהם נאלצים לעשות התאמות לדרישות שמעלים גופים רגולטוריים שונים תוך השקעה של סכומי כסף משמעותיים מעבר להיקף ההשקעה שתכננו מלכתחילה.
בשלב ראשון האתר יפעל במתכונת חלקית ויעמיד שירותים לקבוצת בתי עסק שמשתייכים לתחום המזון. מדובר בקבוצת סוגי העסק הגדולה ביותר בכל הקשור להליכים של הוצאת רישיונות עסק. לפי נתוני משרדי הכלכלה והפנים, בישראל פועלים כ-80 אלף בתי עסק בתחום המזון, והם מהווים כ-45% מכלל העסקים בארץ.
במשרד הכלכלה אמרו כי פעילות האתר תורחב במהלך השנה, ותאפשר מתן מענה ושירותים מקוונים לקבוצות עסקים נוספות, ובהם חדרי כושר ובריכות שחייה; מכוני יופי, מספרות ועוד.
ההחלטה להקדיש בשלב הראשון את פעילות האתר לעסקים שפועלים בתחום המזון התקבלה בשל ריבוי העסקים שפועלים בענף זה, ובהיותם הנפגעים המרכזיים מהגבלות התנועה והסגרים מאז פרוץ הקורונה.
באוקטובר האחרון הכנסת אישרה את הרפורמה בחוק הרישוי העסקי, והיא נכללה בחוק ההסדרים. פתיחת האתר החדש מהווה חלק מיישום הרפורמה, כך שהוא יהווה עבור יזמים ובעלי עסקים כתובת יחידה ומקוונת כדי לקיים את ההליכים הכרוכים בהוצאת רישיונות עסק.
האתר החדש צפוי להיות חלק מתוכנית רחבה יותר של טרנספורמציה דיגיטלית במגזר הציבורי ששרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי תביא לאישור הממשלה בישיבתה הקרובה.
היא כוללת הקמת מנוע חיפוש לאומי לזכויות והטבות שמעמידות רשויות המדינה לבעלי עסקים בישראל. לפי הצעת ההחלטה, כלל משרדי הממשלה יתממשקו אל המערכת החדשה, והיא תהווה עבור בעלי עסקים ויזמים One Stop Shop, וכך עד סוף 2023 יוטמעו בה כ-90% מהזכויות שעומדות לאזרחים ולבעלי עסקים, שהם 1,000-800 זכויות.
"יש הרבה זכויות והטבות שנוגעות לעסקים, ויש מקרים רבים של תת מיצוי זכויות", אמרה ל"כלכליסט" מנהלת צוות הטרנספורמציה הדיגיטלית במטה ישראל דיגיטלית שבמערך הדיגיטל הלאומי, הדר שפיר. "מהות מנוע החיפוש היא לסייע לבעלי עסקים לאתר זכויות שמוקנות להם בחוק, ולשנות את התפיסה באופן שבו הציבור מממש את זכויותיו אל מול משרדי הממשלה".
במשרד הכלכלה מאמינים כי הנגשת מידע ופישוט תהליכים בירוקרטיים באופן דיגיטלי ישפרו את מיקומה של ישראל ב"מדד עשיית העסקים" שמפרסם מדי שנה הבנק העולמי, ולתרום לגידול בתוצר הלאומי. בשנת 2021 ישראל דורגה במקום ה-35 בעולם במדד זה. במדד שפרסם הבנק העולמי בשנת 2016 ישראל דורגה במקום ה-52.
בהצעת ההחלטה שתובא לממשלה נכתב כי "על מנת להבטיח שמירה על מיקומה בדירוג ומעבר להובלה בינלאומית יש צורך בפעילות מתמדת על הנגשה פשוטה ונוחה של מידע ושירותים לעסקים במקביל לשינויי עומק של תהליכים ביורוקרטיים באמצעים דיגיטליים".
לקראת הדיון בממשלה, אמרה שרת הכלכלה והתעשייה ברביבאי כי "החיבור בין העולם העסקי והדיגיטציה מתבקש ובעל ערך אדיר לכלכלה הישראלית. הצעת ההחלטה שמובאת לממשלה היא בשורה גדולה, שתקל משמעותית על יזמים המבקשים להקים עסק ועל בעלי עסקים שמעוניינים לממש את מלוא זכויותיהם. אלה, לצד צמצום דרמטי בביורקרטיה וברגולציה וייתור הצורך להתרוצצויות בין משרדי הממשלה והרשויות השונות".