סגור

דעה
דרוש תחליף לחל"ת: הגיע הזמן לדאוג למובטלי הסגר הבא

ישראל רחוקה מלצאת מהמשבר התעסוקתי שאליו נכנסה בגלל הקורונה ומדיניות החל"ת חסרת האבחנה. לכן היעדר הדיון על הפיצוי למובטלים בסגר הצפוי מטריד. הפתרון: להותיר את העובדים אצל המעסיק בדומה למודל הגרמני

ישראל לא מתקרבת לצאת מהמשבר התעסוקתי שאליה הכניסו אותה הקורונה ומדיניות החל"ת חסרת האבחנה. למרות התאוששות המשק יש קרוב ל־400 אלף מובטלים, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, והרבה יותר אם מביאים בחשבון אנשים שנפלטו מכוח העבודה. הנתון של 130 אלף משרות פנויות במשק מטעה: מספר המשרות במשק נמוך ב־380 אלף ממה שהיה צפוי ללא המשבר.
קשה לאמוד את הנזק שאפילו דיבורים על סגר נוסף גורמים לשוק העבודה. מעסיקים נרתעים מלשכור עובדים בתקופות של חוסר ודאות. בהחלט צפוי שבנתוני יולי ואוגוסט נראה ירידה במספר המשרות הפנויות. מה שמדאיג יותר הוא המספר העצום של אנשים שנמצאים באבטלה מתחילת המשבר. ככל שאדם מובטל זמן רב יותר קשה לו יותר לחזור לעבודה. הסיכוי שאנשים יימצאו עבודה בסגר או בתקופה שבה מצפים לסגר — קטן במיוחד.
1 צפייה בגלריה
סגר קורונה טיילת תל אביב 2
סגר קורונה טיילת תל אביב 2
מחסום בטיילת בתל אביב בזמן סגר
(צילום: דור זומר)
מטרידה העובדה שאין דיון על הסדר הפיצוי למובטלים בסגר הצפוי. ברור שאסור לאפשר שוב חל"ת בלתי מוגבל. והפתרון הוא בנוסח המודל הגרמני שמשאיר את העובדים אצל המעסיק. היות שהמודל סבוך היה צריך להתחיל בהכנות לו מזמן וחיוני להתחיל בהן כעת.
עוד עובדה חשובה: הפסקת דמי האבטלה בסוף יוני היתה מבוססת על ההנחה שהמשק פתוח ואנשים יכולים למצוא עבודה. ככל שגדלים החששות לסגר הסיכויים שלהם למצוא עבודה הולכים ופוחתים ולא באשמתם. אם יהיה סגר נוסף חייבים למצוא דרך לפצות את המוני מובטלי הקורונה שאיבדו את דמי האבטלה. אסור שאלה יהיו דמי אבטלה מלאים אבל אי אפשר להשאיר אותם בלי כלום.