סגור
קידוח נפט ב קליפורניה ארה"ב
קידוח נפט בקליפורניה ארה"ב (צילום: REUTERS/Nichola Groom)

דעה
ייתכן שטראמפ לא ימהר לבטל את הטבות המס על ענף האנרגיה המתחדשת

עם היבחרו של דונלד טראמפ עלה החשש לביטול הטבות המס לסקטור האנרגיות המתחדשות. עם זאת, השבוע פורסם בוול סטריט ג'ורנל כי כי לא מסתמן רוב בקונגרס לפגיעה בהטבות אלו, וכי גם מחוקקים רפובליקאים רבים מתנגדים לכך בלחץ ציבור הבוחרים. זאת משום שמיליארדי דולרים, ובעיקר עשרות אלפי משרות עומדים על הכף

עם היבחרותו של הנשיא לשעבר טראמפ לנשיאות ארה"ב, עלה לסדר היום החשש כי ממשלו יחזיר את חברות האנרגיה המתחדשת לתחתית סדר העדיפויות.
במיוחד עלה חשש שטראמפ יבטל את הטבות המס לענף. עוד טרם הבחירות, פורסם בוול סטריט ג'ורנל כי ג'ון פולסון, בעל בריתו של טראמפ ומי שנחשב אז מועמד לתפקיד שר האוצר, אמר שאחת העדיפויות הראשונות שלו תהיה סילוק הסובסידיות לאנרגיה ירוקה, שכן הן לא יעילות ולא כלכליות.
והנה, השבוע פורסם בוול סטריט ג'ורנל כי לא מסתמן רוב בקונגרס לפגיעה בהטבות אלו וכי גם מחוקקים רפובליקאים רבים מתנגדים לכך בלחץ ציבור הבוחרים. זאת, משום שמיליארדי דולרים ובעיקר עשרות אלפי משרות עומדים על הכף.
חוק הפחתת האינפלציה (הטבות המס) של הנשיא המכהן ביידן תעל מיליארדי דולרים למיזמי אנרגיה מתחדשת ברחבי ארה"ב. לפי הכתבה שהזכרתי, התנגשות אפשרית בין הבית הלבן בראשות טראמפ לרפובליקנים בקונגרס בנושא הטבות המס למתחדשות יכריע את גורלם של מאות פרויקטים, מיליארדי דולרים ועשרות אלפי מקומות עבודה. הדבר יעמת את טראמפ עם כמה מתומכי הנפט והגז הגדולים ביותר שלו, שהשקיעו כסף בפרויקטים הממומנים על ידי חוק האקלים.
למשל, במדינת ג'ורג'יה יש הרבה פרויקטים ועבודות באנרגיה נקייה הממומנים על ידי הטבות המס, כולל מתחם ייצור של קבוצת יונדאי מוטור בשווי 7.6 מיליארד דולר לייצור רכבים חשמליים. בכתבה צוין כי לפי החברה, היא האיצה את בניית הפרויקט בשל התמריצים.
עוד ציינו בכתבה כי גם חברת Occidental Petroleum הזרימה מיליארדי דולרים לפרויקטים של לכידת פחמן. בשנה שעברה, שילמה ענקית האנרגיה אקסון מוביל כמעט 5 מיליארד דולר כדי לרכוש מפעיל צינורות שיעביר פחמן דו חמצני לאחסון. חברת אנרג'י טרנספר, ענקית צינורות נפט וגז שנוסדה, אגב, על ידי תומכת טראמפ, קלסי וורן, עוזרת לפתח מרכז לכידת פחמן בלואיזיאנה.
בקמפיין הבחירות יצא טראמפ יצא נגד טכנולוגיות אנרגיה נקייה כמו אנרגיית רוח וכלי רכב חשמליים והסבסוד שמממן אותן.
ביטול החוק יגרע שורת מיזמי אנרגיה נקייה שאמורים היו ליהנות מזיכויי מס, מענקים והלוואות.
עם זאת, ייתכן כי ממשל טראמפ לא יבטל את ההטבות, אלא יצמצם אותן.
לעת עתה, לא ידוע אם, באיזו מידה ומתי תיפגענה הסובסידיות לכן משקיעים וחברות בענף שרויים באי ודאות וימתינו עד מרץ 2025, אז צפוי ממשל טראמפ להתחיל לפעול בפועל.
להערכתי, אם ההטבות תבוטלנה, תצמצמנה חברות האנרגיה המתחדשת (חברות המייצרות חשמל מאנרגיה מתחדשת) פעילות בארה"ב לטובת אירופה או המזרח התיכון. הן גם תוכלנה לאזן את הפגיעה ע"י צמצום עלויות הציוד וסוללות האגירה והתייקרות תעריפי החשמל. כמו כן, מדובר בסקטור עתיר מימון שיוכל לצאת נשכר מהורדות הריבית הצפויות.
לבסוף, לא מן הנמנע כי משיקולי ביקוש כולל לאנרגיה תוכלנה האנרגיה הפוסילית והחלופית לפעול יחדיו ללא צורך בצמצום משמעותי. אחת הסיבות שמוזכרות בהקשר זה הינו ביקוש גדל והולך לחשמל מצד דאטה סנטרס ו-AI.
ואכן, לפי הסקירה התקופתית החודשית החדשה של הבנק המרכזי של ארצות הברית, שפורסמה השבוע, נכתב כי ניכרה צמיחה בביקוש לחשמל במדינה, זאת נוכח ההתרחבות המהירה של דאטה סנטרס שלפי החברות צפוי להיות מסופק על ידי השקעות בהגדלת הקיבולת של אנרגיה מתחדשת בשנים הבאות.

מיטל בר דוד היא אנליסטית אנרגיה, מחלקת השקעות ואסטרטגיה, מזרחי טפחות
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.