סגור
ספינת חיל הים ליד אסדת כריש
ספינת חיל הים ליד אסדת כריש. איומים של חיזבאללה ובמקביל ניסיונות תיווך עם לבנון (צילום: דובר צה"ל)

במקביל למבצע בעזה: כוננות שיא באסדות הגז מפני איומי חיזבאללה

התקרבות מועד ההפקה של אנרג'יאן בכריש לצד העלייה באיומי חיזבאללה ומבצע "עלות השחר" בעזה - מובילה לדריכות שיא במשימת ההגנה על האסדות. גופי האנרגיה וצה"ל נערכים לבאות

ההתלקחות מהימים האחרונים בדרום ויציאת צה"ל למבצע "עלות השחר" נגד הג'יהאד האסלאמי בעזה באו בימים שמתאפיינים בדריכות שיא של גופי המודיעין וחילות הים והאוויר, עם התגברות איומי חיזבאללה על אסדות הגז של ישראל. זאת בו בזמן שאנרג'יאן ממשיכה בהיערכותה להפיק גז בכריש־תנין בחודש הבא.
המתיחות מסביב לאסדות של ישראל הגיעה בשבועות האחרונים לשיא חסר תקדים, עם שיגורם לפני יותר מחודש של שלושה כטב"מים של חיזבאללה לכיוון האסדה הצפה של אנרג'יאן בשדה כריש שמרוחקת כ־80 קילומטר מערבית לחופי ישראל. גם אחרי שצה"ל זיהה את שיגור כלי הטיס של חיזבאללה לעבר אסדת כריש ויירט אותם באמצעות מטוס קרב ובאמצעות טילי ברק, איומיו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה על האינטרסים של ישראל בים התיכון נמשכו והתרחבו אל מעבר לכריש.
בסוף החודש שעבר, חיזבאללה ציין 40 שנה להיווסדו, ונסראללה הציג משוואה חדשה שקושרת בין הפקת הגז בכריש למתקפה אפשרית מצד ארגונו, תוך הרחבת האיום לשאר אסדות הגז המשמשות את משק האנרגיה הישראלי, לווייתן ותמר. איומי נסראללה על אסדות הגז מחריפים כשברקע נמשכים מאמציו של המתווך האמריקאי עמוס הוכשטיין לקרב את ישראל ואת לבנון להבנות שיובילו לקביעת הגבול הימי בין המדינות.
בשבוע שעבר הוכשטיין ביקר בישראל, נפגש עם ראש הממשלה יאיר לפיד ועם צוות המשא ומתן הישראלי לנושא הגבול הימי בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה לשעבר אודי אדירי, ועדכן אותם בתוצאות סבב השיחות שקיים לפני כן עם בכירי ממשלת לבנון בנושא. בביקורו בארץ הוכשטיין הביע אופטימיות בנוגע לסיכויים להשגת הסכם גבולות עם לבנון בתוך שבועות אחדים, באופן שירצה אותה ויאפשר לה לחפש גז בשדה צידון (שנקרא בלבנון שדה קאנא), שקיים בו פוטנציאל גבוה למציאת גז טבעי.
אלא שבישראל לא ממהרים להישאב לאווירת האופטימיות שבאה מכיוון המתווך האמריקאי. אף שממשלת לבנון חפצה בהסכם כזה, שייטיב עם מצב המדינה שנאנקת ממשבר אנרגיה עמוק, בישראל רואים את חיזבאללה כמי שינסה לסכל אותו - בניסיון להפוך את אסדות הגז כנקודות חיכוך. בכל מקרה ובכל תרחיש גבולות, שדה כריש נמצא מחוץ לשטח המחלוקת עם לבנון, ומרוחק כ־10 קילומטר דרומית מערבית לקו הדרומי ביותר של הגבול הימי בין שתי המדינות ואינו נמצא כלל על שולחן המשא ומתן.
ההתקרבות של מועד ההפקה של אנרג'יאן בכריש בשילוב עם עליית הדציבלים באיומי חיזבאללה, ושיגור כלי הטיס שלו לפני כחודש, הובילו בשבועות האחרונים לדריכות שיא של כוחות צה"ל במשימת ההגנה על האסדות. היירוט המוצלח של כלי הטיס ששוגרו לכיוון כריש העיד על יכולות טובות — בגילוי, בזיהוי ובמהירות התגובה של ישראל אל מול האיומים של חיזבאללה. עם זאת, לחיזבאללה ארסנל של טילים מסוגים שונים, שחלקם מיועד לפגיעה בתשתיות ימיות, כמו גם בכלי שי — צבאיים או אזרחיים.
הרוב המוחלט של היבוא לישראל נעשה דרך הים, והרוב המוחלט של הגז שעונה לצורכי האנרגיה של ישראל בא מלווייתן ותמר. ישראל בנתה במהלך השנים האחרונות יכולות הגנה טובות למתאר רחב של איומי פגיעה באינטרסים שלה בים, חלקן ידועות וחלק גדול מהן מסווג.
עם תחילת מבצע "עלות השחר" בעזה ביום שישי בצהריים נעשתה בגופי האנרגיה בישראל הערכת מצב, נוכח איומים אפשריים גם בעזה על אסדת תמר. ככל הידוע, לא התקבלו החלטות על שינויים במתכונת הפעילות של האסדה, או כאלה שמשפיעות בינתיים על שגרת הפעילות של כלל משק האנרגיה.
במאי שנה שעברה, עת יצאה ישראל למבצע "שומר החומות" בעזה, משרד האנרגיה הורה לחברת שברון להשבית את הפעילות בתמר — על רקע התרעות לניסיונות של חמאס לפגוע בה באמצעות רקטות. האסדה הושבתה למשך שבוע, ואספקת הגז למשק — ולחברת החשמל — נעשתה מלווייתן. הגז הטבעי שמסופק לחברת החשמל מהווה כ־75% מסל הדלקים שלה.
בסבבי לחימה קודמים ברצועת עזה היו ניסיונות, בעיקר של חמאס, לשגר רקטות גם לעבר תמר אך ככל הידוע, שיגורים אלה לא העמידו את האסדה לפני סכנה ממשית.