"נותרנו יתומים": הרב קניבסקי נטמן; אלפי צעירים פרצו לבית העלמין
"נותרנו יתומים": הרב קניבסקי נטמן; אלפי צעירים פרצו לבית העלמין
המשטרה הודיעה כי לא תותר כניסה לבית העלמין שבו נטמן מנהיג הציבור החרדי, אך המונים פרצו את המחסומים וטיפסו על גגות ועל החומות המקיפות כדי להתקרב לקבר. בהמשך הוסרו המחסומים והמשטרה אפשרה כניסה לבית העלמין. צוותי מד"א העניקו טיפול ל-87 נפגעים קל, 15 מהם פונו לבתי חולים
הרב נטמן, המונים צבאו על קברו: בבית העלמין בבני ברק הסתיימה בצהריים (ראשון) הלווייתו של מנהיג הציבור החרדי הרב חיים קניבסקי. מאות אלפים הגיעו למסע ההלוויה. המשטרה החליטה כי בתום ההלוויה לא תותר כניסה לבית הקברות כדי למנוע דוחק במקום, אך אלפים מהמשתתפים פרצו את המחסומים, טיפסו על חומות, ונכנסו לשטח בית העלמין. לאחר מכן החליטה המשטרה להסיר את החסימות ולאפשר כניסה חופשית. דובר המשטרה אלי לוי אמר במשדר המיוחד של ynet: "אנחנו בשליטה מלאה על האירוע".
חלק מהמשתתפים בהלוויה נראו עומדים על חומת בית העלמין ומחזיקים בחוט חשמל מסוכן, אחרים עומדים על גגות. משם הם פרצו את החומות והמשיכו לקברו הטרי של "שר התורה".
המשטרה הודיעה כי בתום ההלוויה לא תתיר כניסה לבית הקברות, במטרה למנוע דוחק במקום - אך מאחר והכניסה הוגבלה ל-300 בני משפחה בלבד במהלך מסע הקבורה - פרצו אלפי צעירים את הגדרות ונכנסו לבית העלמין, בניגוד להוראות המשטרה.
צוותים של מגן דוד אדום טיפלו ב-87 בני אדם שנפגעו, כולם באורח קל. 15 מהם ובכללם שלושה שוטרים סבלו משברים והתעלפויות ופונו לבתי החולים מעייני הישועה בעיר, בילינסון בפתח תקווה, וולפסון בחולון ושיבא בתל השומר. בין הנפגעים שוטר ששבר את רגלו, שוטר שהתעלף, וילד בן שמונה שנפל מגדר בגובה של מטר.
יורשו של הרב חיים קניבסקי ושותפו להנהגה, הרב גרשון אלדשטיין (98), ספד לו וסיפר כי "בכל העולם היו מושפעים ממנו. ביקשו ברכות, תפילות. הוא היה משפיע גשמית ורוחנית השפעות כאלו, שעכשיו אין לא כאן ולא בכל העולם".
הוא עורר את הציבור לתשובה: "מה זה מחייב אותנו? מה אנחנו חייבים לעשות כעת? מה אנחנו צריכים לעשות? להתעורר, להתעורר, להתעורר. להוסיף זכויות, להוסיף זכויות, להוסיף זכויות", אמר.
"ישנו אדם שהוא שקול כנגד כל עם ישראל. וכיש גזירה לכלות את כל העם, הקדוש ברוך-הוא אומר: אני אקח אותו ככופר וכך יתכפר לעם ישראל", ספד לו גיסו, הרב יצחק זילברשטיין, אחד הרבנים החשובים במגזר. "כל רגע ורגע אצל רב חיים היה מנוצל בצורה מבהילה. אפילו 'ברכה והצלחה' הוא אמר רק בראשי תיבות. במלחמת המפרץ הוא הציל את כל האומה עם הבטחתו שכאן בבני ברק לא יקרה מאומה. למה הוא עשה את זה? זו הייתה הדרך שלו לומר שצריך לנצל כל רגע ואסור לבטל תורה".
עוד ביקש הרב: "בואו נקבל על עצמנו לחזור בתשובה שלמה. עכשיו זו עת רצון. שכל כל אחד יבכה על הצרות שיש לו והקב"ה יקבל את תפילתנו וזעקתנו ברחמים מרובים".
הרב שלמה קניבסקי, בנו של הרב, ספד לו: "אבא, איך עזבת אותנו בכזו פתאומיות. לא היינו מוכנים קודם, אחרת היינו קורעים שערי שמיים (בתפילות), אבל הקב"ה לקח אותך במיתת נשיקה. איך אני יכול להספיד אותך?" שאל. "אני יכולה רק לספר סיפורים של ילדים קטנים. כשהיינו ילדים קטנים לפני חמישים שנה ויותר בלילות שבת בחורף היינו משחקים עם אבא שלנו. מה היינו משחקים? המשחק היה שאחי הגדול וגם אני לפעמים היינו קוראים לו מאמרים של חז"ל לפי האל"ף-בי"ת והוא היה צריך לומר מה המקור. הוא היה אחד בדורו בדברים האלה, אבל אנחנו כילדים קטנים לא ידענו להכיל את מה שאנחנו רואים".
עוד אמר הבן: "מה שאני בא להספיד זה את האבא שלנו. הרי היית אבא לכולנו. דאגת לכל ילד וילד באופן בפרטי, דאגת לכל נכד ונכד באופן פרטי. אבל לא רק לנו דאגת. לכל אחד ואחד. כמה בחורים קירבת, כמה ילדים קירבת, כמה אברכים קירבת".
גם בהתייחסו למגפת הקורונה, ציין הרב קניבסקי את מסירותו של אביו לעולם התורה: "גם במחלה הארורה האחרונה שהייתה לנו פה בארץ בשנתיים האחרונות, אנשים לא ידעו מה לעשות - כן לבוא, לא ללמוד, כן ללמוד... הוא החזיר את כולם חזרה לישיבות".
בשיאו של מסע ההלוויה הכריז הרב משה סמוטני, בשם מתפללי בית המדרש לדרמן, על הכתרתו של בנו של הרב, רבי יצחק שאול קניבסקי, לרבו של בית המדרש "לדרמן", במקום אביו.
המארגנים מצדם הודיעו כי הם מציבים מסכים ורמקולים בכל האזור ולאורך מסלול ההלוויה עד לבית העלמין, כדי שאנשים יוכלו להיות שותפים בלי להידחק באזור ביתו של הרב. חלקם מהמסכים הורדו לבקשת המשטרה, בשל טענות לסיכון הציבור ולחוסר תיאום.
מאז יום ו', עם היוודע על פטירתו של הרב קניבסקי בעיצומו של חג הפורים וכשעתיים לפני כניסת השבת - שרוי הרחוב החרדי באבל כבד. "גדול הדור" הליטאי נפטר בביתו בגיל 94, אחרי שבימים האחרונים חש חולשה. עם היוודע דבר פטירתו הוחלפה מוזיקת פורים העליזה בתחנות החרדיות בניגוני נשמה ושירים חסידיים שקטים.
המשטרה הוציאה הודעות מוקלטות גם ביידיש, המוכרזות בריכוזי המגזר, בניסיון לשמור על הסדר בהלוויה: "משטרת ישראל משתתפת בצער עם משפחת מרן שר התורה רב חיים קנייבסקי וכל תלמידיו וכלל עם ישראל", נמסר. "משטרת ישראל ערוכה בכוחות גדולים לשמור על בטחון האבלים, המנחמים והמשתתפים, לשמור על הסדר בהלוויה והסדר בתנועה בכל האזור, הכול כדי להביא את מרן שר התורה כשורה ללוויה ולקבורה. משטרת ישראל מבקשת להישמע להוראות השוטרים, וזאת כדי למנוע פיקוח נפש".
בהערכת מצב של משרד הבריאות נאמר כי מסוקי פינוי וחילוץ יהיו בכוננות מוגברת, ובמידת הצורך יופנו לנחות באצטדיון רמת גן. ההערכה היא שרבים מהמגיעים להלוויה ישהו בה עד שעות הערב המאוחרות, וצפי סיום האירוע הוא בין 22:00 ל-2 בלילה. במשטרה המליצו לציבור להימנע מהגעה לאזור גוש דן.