התיקים של בני שטיינמץ ממשיכים להסתבך בקו שבין רומניה, יוון ושווייץ
בית משפט באתונה דחה ערעור שהגיש בני שטיינמץ על ההחלטה להסגירו לרומניה לאחר שהוצא נגדו צו מעצר בינלאומי. שטיינמץ מאושפז בבית חולים מקומי ואינו יכול לעזוב את יוון. פרקליטו: הגשנו ערעור לביהמ"ש העליון ביוון
בית משפט לערעורים באתונה דחה אמש (ג') ערעור שהגיש המיליארדר בני שטיינמץ (68) על ההחלטה להסגירו לרומניה, בעקבות צו מעצר בינלאומי שהוצא נגדו בשל הרשעתו בעבירות הונאה ושוחד. בית המשפט צפוי להוציא נגד שטיינמץ צו מעצר ביוון, לאחר שמאז חודש אוקטובר נאסר עליו לצאת מהמדינה עד הכרעת בית המשפט.
שטיינמץ מאושפז בבית חולים מקומי. עורך דינו הודיע כי הגיש ערעור לבית המשפט העליון ביוון.
ב־2020 בית המשפט הגבוה ברומניה הרשיע את שטיינמץ שלא בנוכחותו בפרשת מרמת קרקעות ושוחד עם נכדו של המלך לשעבר, בהיקף של כ־100 מיליון דולר, בין השנים 2006 ו־2008, וגזר עליו חמש שנות מאסר. הפרשה הרומנית הוגדרה שם כאחת משערוריות השחיתות הגדולות במדינה. נטען כי בכירים רומנים סייעו לשטיינמץ להשתלט על קרקעות של המדינה תמורת מתנות ושוחד.
לפי גזר הדין, בין השאר היה מדובר בחווה בשטח של 28 דונם, שעליה ניסו להשתלט באמצעות העברתה לבעלות יורש העצר הרומני. שטיינמץ טען שמדובר בהרשעה פוליטית וכי הוא לא זכה להליך הוגן ופנה לבית הדין לצדק של האיחוד.
אלא שבינתיים הרשויות ברומניה החלו לפעול להסגרתו, וכך שטיינמץ נעצר באוקטובר האחרון באתונה, שעות ספורות לאחר שנחת בשדה עם מטוסו הפרטי, בעקבות צו מעצר בינלאומי שהוציאו הרשויות ברומניה והופץ באמצעות האינטרפול — רשות שיתוף הפעולה המודיעינית בין מדינות. שטיינמץ שוחרר ממעצר בתנאים מגבילים, שלפיהם הוא אינו יכול לצאת מיוון עד להכרעת בית משפט בשאלת ההסגרה.
מעצרו התרחש אף שב־2022 דחה בית המשפט ביוון את בקשת ההסגרה של רומניה לאחר שקיבל את טענתו של שטיינמץ כי הוא לא יזכה למשפט הוגן במדינה והוא עלול לספוג יחס לא אנושי. לפני שנה שטיינמץ נעצר בקפריסין על סמך הצו הבינלאומי, אך הוא שוחרר בערבות ובהמשך בית המשפט שם דחה את בקשת ההסגרה.
התיק בשוויץ: מאסר וקנס על עבירות שוחד
במקביל, שטיינמץ מעורב בקרב משפטי בשוויץ, שם הורשע ב־2021 בעבירות שחיתות בפרשת שוחד הקשורה לקבלת אישורים למכרות ברזל בגינאה. בספטמבר האחרון שטיינמץ הגיש ללשכה הפלילית לערעורים וביקורת (CPAR) בקנטון ז'נבה בשוויץ ערעור על הרשעתו. על שטיינמץ, שהורשע בעבירות שוחד והלבנת הון, נגזרו שלוש שנות מאסר, שמתוכן הוא אמור לרצות 18 חודשים בפועל, וקנס של 50 מיליון פרנק שוויצרי. זאת, לאחר שערער למקבילה השווייצרית לבית המשפט המחוזי, שהפחיתה את עונשו שעמד בתחילה על חמש שנות מאסר.
על פי גזר הדין, בין השנים 2006 ו־2011 שטיינמץ העביר כספי השוחד למאדי טורה, אשת נשיא גינאה לשעבר לאנסה קונטה, זאת באמצעות שורה של אנשי קש וחברות קש. ההתקשרות הוסוותה בחוזי ייעוץ פיקטיביים. בגזר הדין בשוויץ נקבע כי שטיינמץ השפיע על תהליך הענקת זכויות הכרייה בגינאה, במיוחד בסימנדו, אזור המכיל את אחד ממרבצי עפרות הברזל הגדולים בעולם. כדי להשיג את הוויתורים וטובות המשטר, שטיינמץ שילם 8.5 מיליון דולר לטורה. הכספים הועברו דרך חברת קש שנתנה לכאורה שירותים לקבוצת החברות של בני שטיינמץ (BSGR).
התיק בישראל: חויב לשלם 17 מיליון שקל
במקביל להליכים ברומניה ובשוויץ, על בסיס אותם חשדות התנהלה גם בישראל חקירה פלילית נגד שטיינמץ על עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור זר. ב־2022, שש שנים אחרי פתיחת החקירה, שהיתה גם נגד שותפיו הישראלים בגינאה אבי לב־רן ומיכאל הר נוי, היא הסתיימה בהסדר. על פי ההסדר הכולל, הפרקליטות לא הגישה כתב אישום נגד השלושה בתמורה לחילוט אזרחי של 23 מיליון שקל מלב־רן, נוי וחברה נוספת. חלקו של שטיינמץ בהסדר עמד על 17 מיליון שקל.
עורך דינו של שטיינמץ, סטברוס טוגיאס, מסר בתגובה: "התפתחות זו מעוררת דאגות חמורות, שכן בית המשפט לערעורים של אתונה הוציא פסק דין הסותר את החלטתו שלו משנת 2022 באותו מקרה עצמו ובקשת ההסגרה מאת הרשויות הרומניות. ההחלטה החדשה סותרת גם את המלצת התובע. למרות האכזבה העמוקה שנגרמה עקב פסק הדין, הדבר אינו מערער את האמון של מרשי במערכת המשפט היוונית. מסיבה זו כבר הגשנו ערעור לבית המשפט העליון. אנו בטוחים כי שלטון החוק יגבר בסופו של דבר על הטקטיקות וההתנהלות הפסולה של הרשויות הרומניות. ראוי לציין כי אינטרפול, איטליה וקפריסין קבעו כי בקשת ההסגרה של רומניה בעניינו של שטיינמץ אינה תקפה. בנוסף, בקשות הסגרה דומות של נאשמים נוספים באותו תיק נדחו על ידי צרפת, בלגיה ומלטה".