פרשת משה חוגג: בכיר ביוניקורן צלזיוס נחקר והושעה מעבודתו
פרשת משה חוגג: בכיר ביוניקורן צלזיוס נחקר והושעה מעבודתו
הבכיר בפלטפורמת הקריפטו נעצר, נחקר ושוחרר כעבור 3 ימים. צלזיוס, שכבר גייסה לפי שווי של 3 מיליארד דולר, צייצה בחשבון הטוויטר שלה כי החקירה לא נגעה לתקופת עבודתו של הבכיר בחברה. הפרשה מטילה צל על צלזיוס, שמנסה להשיג לגיטימיות כמוסד בנקאי
אחד המנהלים הבכירים בפלטפורמת הקריפטו הישראלית צלזיוס נחקר בפרשת משה חוגג, כך נודע ל"כלכליסט". הבכיר נעצר, נחקר ושוחרר כעבור שלושה ימים.
במסגרת הפרשה נעצר לפני כעשרה ימים חוגג יחד עם שבעה מעורבים נוספים, בחשד לעבירות של הלבנת הון, עבירות מס, קשירת קשר לפשע, גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ורישום כוזב במסמכי תאגיד. לחוגג עצמו מיוחסות עבירות מין, סמים ומוסר חמורות. על פי החשד, חוגג ושותפיו נהגו לגייס מאות מיליוני דולרים ממשקיעים למיזמים נוצצים ומבטיחים בתחום המטבעות הדיגיטליים, תוך הצגת מצגי שווא אודות סלבריטאים שכבר השקיעו בהם.
לדברי דניאל ליאון, נשיא ושותף מייסד בחברת צלזיוס: "לפני מספר ימים, נחשפנו בהפתעה גמורה לחקירה משטרתית שהתנהלה בתקופה האחרונה כנגד מספר אנשים וביניהם עובד בחברה. החקירה מתייחסת לתקופה שבה הועסק בחברה אחרת, שאין לה כל קשר לצלזיוס. למרות זאת, ומאחר שאנחנו מייחסים במלוא הרצינות לכל טענה בדבר התנהלות לא תקינה, נתקבלה ההחלטה מיידית להשעות אותו מהחברה. במקביל, נהגנו משנה זהירות וביצענו בדיקה מקיפה בתוך המערכת שלנו. לחקירה המשטרתית אין כל קשר ועניין לחברת צלזיוס ואין לה כל השפעה על לקוחותיה והמשקיעים שלה".
צלזיוס, שרק באחרונה הפכה ליוניקורן לאחר שגייסה 400 מיליון דולר לפי שווי של 3 מיליארד דולר מגופים מוסדיים מכובדים, לא פירסמה הודעה רשמית בעניין בעת האירוע, אך בסוף השבוע צייצה בחשבון הטוויטר שלה את ההודעה הבאה: "באחרונה נודע לנו על חקירה משטרתית בישראל, שבה מעורב עובד של החברה. בעוד שהחקירה לא מתייחסת לתקופת עבודתו בצלזיוס, העובד הושעה מיידית. כמו כן אנחנו דאגנו לוודא כי לא הייתה פגיעה כלשהי בנכסי החברה".
גם אם הפעילות הנחקרת של הבכיר לא קשורה לצלזיוס, הפרשה מטילה צל כבד על החברה שפועלת גם היא בתחום הקריפטו ומעלה תהיות לגבי עומק בדיקת הרקע של הבכיר שגוייס לצלזיוס רק השנה. ייתכן כי הקשר בין החברה לבכיר נוצר בעקבות היכרות בין מייסד ומנכ"ל צלזיוס אלכס משינסקי, ששמו הופיע כיועץ לחברת סירין לאבס של משה חוגג עד 2019.
מעורבותו של הבכיר צלזיוס בפרשת חוגג ואי הדיווח של החברה על כך בעייתיים גם משום שהיא מנסה למתג את עצמה כמוסד בנקאי לכל דבר ועניין, גם אם אין עליה פיקוח רשמי. צלזיוס מאפשרת הפקדה של מטבעות קריפטו שונים וקבלת מעין ריבית והלוואות כנגדם. כיום יש לה כבר יותר ממיליון לקוחות והיא מנהלת 26 מיליארד דולר דולר במטבעות השונים ובראשם ביטקוין ואת'ר. בעוד שהחברה לא גובה עמלות מלקוחותיה, היא משלמת להם על בסיס שבועי ריבית חריגה של 5%־12% בשנה.
בכירי צלזיוס ציינו רק לפני חודש בראיון ל"כלכליסט" כי מדובר במוסד הבנקאי של העתיד וכי הגיוס הגדול ממשקיעים מהשורה הראשונה בעולם נועד להסיר ספקות מלבם של כל הספקנים. עד הגיוס האחרון גייסה צלזיוס רק 30 מיליון דולר ממשקיעים חיצוניים לפי שווי של 100 מיליון דולר, ואולם כעת קרן הפנסיה של המורים בקוויבק וקרן ההשקעות האמריקאית WESTCAP, שהקים לורנס טוסי, לשעבר שותף בבלקסטון, קרן ההשקעות הגדולה בעולם, ומהמשקיעים הראשונים ב־Airbnb, הובילו את הסבב.
אף שצלזיוס לא פועלת בישראל, היא מעסיקה כאן 100 עובדים ובאחרונה הודיעה על רכישת חברה ישראלית בשם GK8 תמורת 115 מיליון דולר. החברה הנרכשת, שפיתחה טכנולוגיה לביצוע טרנסאקציות מאובטחות לבלוקצ'יין ללא צורך בחיבור לאינטרנט, מגדילה את מצבת העובדים של צלזיוס בישראל ב־20 עובדים נוספים.
צלזיוס עצמה הוקמה ב־2018 על ידי אלכס משינסקי, דניאל לאון וניוק גולדשטיין והיא מעסיקה כ־500 עובדים. עד לא מזמן מטה החברה היה בלונדון, אך ביוני האחרון הודיעה על סגירת פעילותה בבריטניה על רקע חוסר ודאות רגולטורית ומעבר לארה"ב. גם שם היא נתקלה באתגרים רגולטוריים שקשורים להיעדר רישיון לפעילות בתחום השירותים הפיננסיים. לפני חודש הגישה רשות ניירות הערך בטקסס בקשה לקיים שימוע בפברואר בנוגע להמשך פעילותה.