סגור
מתקן קצא"א אשקלון
מתקן קצא"א אשקלון (צילום: צפריר אביוב)

בלעדי
המשבר הפוליטי בשירות קצא"א: "לדחות את הדיון בהיתר שלנו"

החברה מנסה לנצל את המשבר הפוליטי ומבקשת לדחות את הדיון על היתר הרעלים, שמגביל את יבוא הנפט מאיחוד האמירויות, ולקיים אותו רק לאחר שתוקם ממשלה חדשה. הדיון בבית המשפט אמור להתקיים בעוד שבועיים

חברת קצא"א פנתה לפרקליטות בבקשה לדחות את הדיונים בבית המשפט על היתר הרעלים המחמיר של המשרד להגנת הסביבה עד שתוקם ממשלה חדשה. אם הבקשה של קצא"א תתקבל, המשמעות היא כי נכשל ניסיונה של השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג להגביל את כמות הנפט הגולמי המיובאת על ידי קצא"א לנמלי אילת ואשקלון.
המשרד להגנת הסביבה החליט באפריל השנה לתת לחברת קצא"א היתר רעלים מצומצמם ומחמיר בהרבה לעומת השנים הקודמות. המגבלה הבולטת ביותר היא המגבלה על הכמות. בעבר, היתר הרעלים לא הגביל את הכמות הכוללת של יבוא הנפט לארץ ואילו בהיתר הנוכחי הוגבלו הכמויות ל־2 מיליון טון באילת ו־10 מיליון טון באשקלון.
ההחלטה להטלת מגבלות כמותיות על פעילות קצא"א נומקה על ידי המשרד כנובעות ממדיניות של "אפס תוספת סיכון למפרץ אילת, ועל מנת להגן על הסביבה ועל הציבור". אך ברור כי המגבלות הללו נועדו גם לטרפד את עסקת רד-מד שבמסגרתה קצא"א תכננה להעביר נפט מאיחוד האמירויות, עסקה שזנדברג מתנגדת אליה נמרצות.
גורמי מקצוע בממשלה, בראשם מנכ"ל האוצר רם בלינקוב התריע כי הנסיונות להגבלת יבוא גולמי עשויים להביא "לעלייה ביוקר המחיה, לפגיעה בפעילות בבתי הזיקוק, ואף לפגיעה ביכולת המשק להיערך למצבי חירום". בלינקוב טען עוד כי המשרד להגנת הסביבה לא מתואם מול שאר משרדי הממשלה, לא מעריך את ההשפעות הכלכליות של החלטותיו, ומותח עד לקצה את סמכויותיו הרגולטוריות.
קצא"א עתרה לבית המשפט בבקשה שיורה לבטל את היתר הרעלים החדש וטענה כי המשרד הוציא את ההיתר ללא שימוע מסודר, ללא סמכות ברורה, וללא נימוקים מקצועיים מסודרים. השופט אליהו ביתן החליט להקפיא את ההיתר ושלח את משרדי הממשלה לגבש מדיניות ממשלתית ברורה וכן קרא למשרד להגנת הסביבה לדון עם קצא"א בנושא. הדיון הבא בבית המשפט אמור להתקיים בעוד כשבועיים.
אלא שבקצא"א מעדיפים כי בית המשפט ימתין לדיון עקרוני בממשלה החדשה.במכתב לפרקליטות טוענת קצא"א באמצעות עו"ד מאיר הלר כי לא נכון שממשלת מעבר תקבל החלטות עקרוניות הנוגעות לעיצוב משק האנרגיה. לדברי החברה, הפעילות של זנדברג מונעת "משיקולים פוליטיים ואף פופוליסטיים, שכן השרה פונה למגזר מצביעים מסוים ומבקשת לזכות ברווחים פוליטיים מהירים בזכות עמדותיה החריגות והקיצוניות". כדוגמה לכך צוין כי השרה השתתפה באירועי החברה להגנת הטבע והעסיקה יועצת שעבדה בעבר בחברה להגנת הטבע.
בקצא"א מנסים להביא להכרעה של הגורמים המשפטיים בממשלה שתאסור על זנדברג להתעסק בנושא בעת ממשלת מעבר. ספק אם מישהו יקח ברצינות את הטענות שכן עמדתה הסביבתית של זנדברג ותיקה ומוכרת.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד להגנת הסביבה ימלא את תפקידו כרגולטור המוסמך על פי האינטרס הציבורי עליו נשלחנו להגן, ולא ניכנע לתרגילים וניסיונות מריחה. אין שום דבר חדש שקרה מאז ההודעה על פיזור הכנסת ולכן טיעון זה, כמו גם הטענה על 'שיקולים פוליטיים' הוא קשקוש".