סגור
אבשלום פלבר מנכ"ל .IDE
אבשלום פלבר, מנכ"ל IDE (צילום: סיון פרג')

חברת IDE זכתה במכרז להקמת מתקן ההתפלה בגליל; צפויה להכנסות של כ-180 מיליון שקל בשנה

אחרי שההצעה של שפיר לא עמדה בתנאי המכרז, IDE זכתה בו ותקים את המתקן סמוך לנהריה, שיאפשר את חיבור הצפון למערכת המים הארצית. בניית המתקן צפויה להתחיל ב-2023 ולהימשך כשנתיים וחצי. המתקן צפוי להתפיל כ-100 מיליון קוב מים בשנה

חברת IDE טכנולוגיות זכתה במכרז להקמת מתקן ההתפלה השביעי בישראל, שימוקם בגליל המערבי סמוך לנהריה. IDE תקים את המפעל ותפעיל אותו למשך 25 שנה. המדינה תשלם 1.75 שקל למ"ק, מחיר נמוך משמעותית לעומת מכרזים קודמים. המתקן צפוי להתפיל כ-100 מיליון קוב מים בשנה, כך שהכנסות קבוצת IDE מהמתקן צפויות להגיע לכמעט 180 מיליון שקל בשנה. הישג נוסף במכרז הוא התקנת צינור באורך מספר קילומטרים לתוך החוף שיחזיר את המים העודפים מהתהליך לים.
IDE גברה על ההצעה המשותפת של חברת שפיר וקרן ג'נריישן קפיטל מכיוון שהקבוצה לא עמדה בתנאי המכרז, כך שהצעתה המשופרת כלל לא נבחנה. על פי שיטת המכרז Best and Final Offer, מתוך כלל ההצעות שהוגשו במכרז בשלב הראשון יעלו לשלב הבא שתי ההצעות הטובות ביותר, שיוכלו להגיש הצעה מעודכנת, הכוללת את הליך הסגירה הפיננסית והתקדמות בתהליכי הרישוי. הצעתה של שפיר לא עמדה בתנאים שהוגדרו, ולכן המחיר שהציעה לא נבחן. לטענת שפיר, כפי שדיווחה לבורסה, החלטת ועדת המכרזים הבין-משרדית לפסול את התמודדותה שגויה והחברה תשקול את צעדיה, ובהם צעדים משפטיים.
תחילת בניית המתקן צפויה להתחיל בשנת 2023 ולהימשך כשנתיים וחצי. כיום מקורם של 65% מהמים בישראל הנמצאים בשימוש בבתים פרטיים ובתעשייה הוא בהתפלה. המתקן שייבנה צפוי להגדיל את כושר ההפקה של מים מותפלים בכ-13%, ויאפשר את חיבור אזור הצפון למערכת המים הארצית. לאחר הקמת המתקן כ-90% מהמים השפירים בישראל המיועדים לבתים פרטיים ולתעשייה יהיו ממקורות מותפלים. לדברי מנכ"ל משרד האנרגיה, ליאור שילת, הקמת המתקן "תגביר את אמינות האספקה במרחב שבין חיפה לנהריה, וגם יהווה מקור מים חשוב להזרמת מי המערכת הארצית לכינרת".
יתרון משמעותי של הגידול בכמות המים המותפלים בישראל הוא האפשרות בעתיד להרחיב את אספקת המים הישראלית לירדן. אתמול, במסגרת כנס COP28 של האו"ם בשארם א-שייח' במצרים, העוסק בענייני סביבה ואקלים, חתמו ישראל וירדן, בנוכחות השליח המיוחד של ארצות הברית לענייני אקלים, ג'ון קרי, על מזכר הבנות לקידום פרויקטי Prosperity בהם ישראל תעביר מים לירדן תמורת רכישה של חשמל המיוצר באמצעות אנרגיה מתחדשת בירדן.