סגור
הפגנה הפלג הירושלמי נגד גיוס חרדים מול בית המשפט העליון ירושלים 2.6.24 2
חרדים נגד הגיוס. יריקה בפרצוף של חיילים (צילום: אלכס קולומויסקי)

פרשנות
משבר חוקתי מחכה לחוק ההשתמטות בפינה

הכנסת עלולה להגיע למצב שבג"ץ מוציא צווי ביניים נגד החוק שלה שכולם יודעים שהוא אנטי חוקתי. יכול להיות שאנחנו שוב מתקרבים למשבר חוקתי אבל הפעם כשגם חלק גדול מהימין בצד של בג"ץ

כל חייל שנהרג או נפצע במלחמה הזו, כל חייל מילואים ששירת 120 יום וכבר החל את הצו השני או שהוא בדרך, כל חייל מילואים שהעסק שלו התרסק או פוטר – לכולם עומדים חברי הקואליציה לירוק בפרצוף כשיאושר היום דין רציפות על חוק ההשתמטות. עוד כחודשיים יש לממשלת המחדל וההפיכה לשרוד כדי שתוכל לצאת לפגרת הקיץ. זה החזון, זו האסטרטגיה, זו המדיניות, זו המטרה – כל השאר משני, כולל כמובן היום שאחרי המלחמה.
אפשר להבין את החרדים. לא רק שהזכות להשתמטות היא זכות יסוד בעיניהם – קיומן של המפלגות החרדיות תלוי בכך שהצעירים החרדים ימשיכו להיות כלואים בישיבות ולא יכירו דרכי חיים ודרכי חשיבה אחרות. אפשר להבין גם את ראש הממשלה בנימין נתניהו. מי שדמם של 1,500 איש שזועק מאדמת עוטף עזה, לא גורם לו להתפטר, מה זה בשבילו המשך ההשתמטות?
אבל מה חושבים חברי הכנסת של הליכוד ומפלגות הימין הקיצוני? איך הם מסבירים לעצמם את המשך פער החללים בין הילדים שלהם, השכנים שלהם והאנשים שמתפללים איתם במניין לבין הצעירים החרדים? ולא שלא היו מקרים שאנשים ויתרו על קריירה מבטיחה בפוליטיקה כדי לא להיכנע לדרישות מתועבות. ח"כ לשעבר יגאל גואטה מש"ס היה יכול להיות היום שר בכיר, אבל הוא התפטר מהכנסת כיוון שסיים להתנצל על השתתפותו בחתונות אחיינו עם בחיר ליבו.
יעד הגיוס ל־2024 על פי הצעת חוק ההשתמטות שתובא היום לאישור הכנסת בהליך של החלת דין רציפות הוא 1,975 איש. כלומר כ־15% ממחזור הגיוס החרדי. זה פחות מגיוס החרדים ב־2015, שעמד על 2,140 חרדים. יעד הגיוס לשנת 2030 הוא 3,600 איש. זה 20% ממחזור בני ה־18 החרדים שצפוי לעמוד באותה שנה על כ־17,100. הסנקציות במקרה של אי עמידה ביעד המגוחך הזה תחול רק לאחר שנתיים והיא הורדת 20% מהתקציב עבור אותם תלמידים. כלומר מדובר בהפחתת 80 מיליון שקל מתקציב שהחרדים הגדילו אותו בשנתיים האחרונות בחצי מיליארד שקל והתכוונו להגדיל ב־800 מיליון שקל.
לכאורה אין לקואליציה בעיה להעביר את חוק ההשתמטות. היא צריכה רוב של 57 מתוך 64 חבריה, כלומר יכולה להרשות לעצמה 7 עריקים. המבחן האמיתי של הקואליציה הוא לא החלת דין רציפות. המבחן האמיתי הוא העברת החוק בקריאה שנייה ושלישית לאחר שיתברר שלא הוכנסו בחוק שינויים אמיתיים, אין יעדים אמיתיים, אין סנקציות אמיתיות. למה זה יתברר? משום שאם זה לא יקרה החרדים לא יצביעו בעד החוק.
חוות הדעת של היועצת המשפטית לכנסת שגית אפיק כבר הבהירה בשבוע שעבר לחברי הכנסת שהחוק שעליו הם מצביעים, בלי התחשבות במערכת הביטחון, בלי התאמה לתנאי המלחמה, ייתכן שייפסל בשל פגם שיורד לשורשו של הליך. למה זה חשוב? כי בפעם הקודמת שאפיק כתבה את זה על חוק מס דירה שלישית ב־2016 היתה הפעם הראשונה שבג"ץ פסל חוק בגלל הליך פגום.
בימים הקרובים צפוי להתפרסם פסק הדין של בג"ץ שיורה על גיוס החרדים. כמה קרובים? אפשר להניח שבשבוע הבא או בזה שאחריו. אחרי פסק הדין של בג"ץ העברת חוק ההשתמטות בקריאה שנייה ושלישית תהיה קריאת תיגר גדולה בהרבה לא רק על הרשות השופטת אלא על הציבור המשרת כולו. הכנסת עלולה להגיע למצב שבג"ץ מוציא צווי ביניים נגד החוק שלה שכולם יודעים שהוא אנטי חוקתי. יכול להיות שאנחנו שוב מתקרבים למשבר חוקתי אבל הפעם כשגם חלק גדול מהימין בצד של בג"ץ.