מדוע טסה השרה עידית סילמן פעמיים תוך חודש למרוקו - בעלות של 240 אלף שקל?
מדוע טסה השרה עידית סילמן פעמיים תוך חודש למרוקו - בעלות של 240 אלף שקל?
המשרד מסרב למסור את לו"ז השרה בביקורה השני במרוקו תוך חודש, זאת למרות מימון הנסיעות מקופתו. ברשתות החברתיות נראה כי השרה ערכה טיול שורשים במדינה, זאת לצד שתי פגישות מקצועיות. מנכ"ל המשרד: מטרת הנסיעה "מדינית" ולא ניתנת לפירוט
מדוע טסה השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, למרוקו פעמיים בתוך חודש על חשבון משרדה ומה כלל לו"ז ביקורה? כחודש לאחר טיסתה האחרונה, במשרד להגנת הסביבה ענו הערב לבקשת חופש המידע של "כלכליסט" בנוגע לעלויות הטיסות. שני הביקורים יחד עלו למשלם המיסים 60,166 דולר או כ-240 אלף שקל.
במכתב שפרסם אתמול מנכ"ל המשרד, גיא סמט, לאחר בקשות חוזרות ונשנות בנושא, טען כי מטרת הנסיעה היא "מדינית", שלא ניתן לפרט את מטרתה ופרטיה. זאת, למרות שרק לאחרונה במסמך שפירט את טיסות שרי הממשלה וחתום על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יוסי שלי, נכתב כי טיסתה הראשונה של סילמן למרוקו עסקה ב"ענייני משרדה".
סילמן בילתה במרוקו במשך יומיים בחודש מאי (22-24-5) וחמישה ימים נוספים ביוני (20.6-25.6). לביקורה השני הצטרפו מנכ"ל משרדה, גיא סמט, המשנה למנכ"ל יונתן עוז ומנהלת לשכתה אביה קטן. ייתכן כי גורמים נוספים מטעמה טסו במסגרת המשלחת, אך המשרד להגנת הסביבה מסרב למסור פרטים בנושא. בלשכתה גם מסרבים להסביר מדוע נדרשה שהות ארוכה במרוקו שכללה גם סוף שבוע על חשבון הקופה הציבורית, למרות שבפועל, לפי מידע שנמסר לציבור, סילמן ערכה בביקורה השני רק שתי פגישות עבודה בנושאים סביבתיים.
לאורך שהותה במרוקו הציגה סילמן לציבור טיול שורשים מרגש, שכלל עליה לקבר של קרוב משפחתה וביקורים בבתי כנסת. "יעבור עוד זמן רב עד שאצליח באמת לעכל את המראות, הקולות, הטעמים, והריחות מהביקור המרגש במולדתם של אבי ואימי והיותי חוליה בשרשרת הדורות המהווה גשר בין המדינות. אני מוצפת בהתרגשות ומודה לקב"ה, על הזכות הגדולה שנפלה בחלקי לבקר במרוקו, ארץ הולדתם של הורי, בתור שרה בממשלת ישראל", כתבה השרה בהודעה לתקשורת, אליה צורפו תמונות רבות שלה.
למרות שמרבית התמונות והתוכן שנשלח לתקשורת ועלה לרשתות החברתיות עסק בחיבורה האישי-משפחתי של סילמן למרוקו ולא בנושאים סביבתיים, סילמן פגשה במהלך ביקורה את לילה בן עלי, שרת הסביבה והאנרגיה של מרוקו. בתום הפגישה הצהירה כי "ישראל ומרוקו יחתמו על מזכר הבנות בנוגע לשיתופי פעולה בנושאי סביבה ואקלים", אולם בפגישה עצמה לא נחתם דבר. גורמים המכירים היטב את עבודת המשרד להגנת הסביבה טוענים כי אין כל צורך בפגישה בין השרות בנושאים הללו, שכן מדובר בעבודת הדרג המקצועי בשתי המדינות, אשר השרים לרוב נפגשים בנקודת הסיום שלה – כדי לחתום על מסמך פורמלי.
בהמשך נפגשה השרה להגנת הסביבה גם עם יו"ר הארגון המייצג את התעשיינים במרוקו (מקביל להתאחדות התעשיינים בישראל). גם מטרת פגישה זו, אינה ברורה. על כל פנים, אלו הפגישות היחידות שפרסמה לשכתה, אשר נמנעה מפרסום הלו״ז האישי של השרה – למרות התמונות הרבות שהעלתה בעצמה לעמוד האינסטגרם שלה בנושא, והודעות שונות שיצאו לתקשורת וכללו מידע על ביקור בבית כנסת ובית עלמין.
במכתבו בנושא, טען מנכ"ל משרדה כי "מטרת הנסיעה היתה מדינית. לאחר התייעצות עם המל"ל לא ניתן לפרט את מטרת הנסיעה, זהות הגורם המזמין, שמות עובדי המל"ל שהשתתפו, מאחר שקיים חשש לפגיעה ביחסי החוץ של מדינת ישראל. מסיבה זו גם לא ניתן לפרט את לו״ז השרה". למרות שככל הידוע המשרד להגנת הסביבה לא עוסק בנושאים מדיניים רגישים, הוא נשא בעלויות מימון המשלחת של סילמן למרוקו. נזכיר כי תחת סילמן, קוצץ תקציב המשרד להגנת הסביבה לשנים 2022-2023 בהשוואה לשנתיים שקדמו להן. מלשכתה של סילמן לא נמסרה תגובה.