רשות החשמל פרסמה את תוכנית הפיתוח למקטע החלוקה - בעלות של 22 מיליארד שקל
רשות החשמל פרסמה את תוכנית הפיתוח למקטע החלוקה - בעלות של 22 מיליארד שקל
היקף ההשקעות בשנה לפי התוכנית, בכפוף לאישור שר האנרגיה אלי כהן ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', הוא כ-3 מיליארד שקל, עד 2030. החלק המרכזי בתוכנית, הכולל 55% מהתקציב, הוא מענה לביקושים הגוברים לחשמל עם הגידול באוכלוסייה וברמת החיים
רשות החשמל פירסמה השבוע את תוכנית הפיתוח של רקת החלוקה במשק החשמל. מדובר בהיקף השקעות של כ-3 מיליארד שקל בשנה (הסכום משתנה מעט בין שנה לשנה) עד 2030 כך שהיקף ההשקעה המצטבר הוא 21.6 מיליארד שקל.
ביצוע התוכנית, שמבוססת על עבודת חברת החשמל, עוד כפוף לאישור שר האנרגיה אלי כהן ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'. אחת המטרות המרכזיות של התוכנית היא צמצום היקף דקות אי-האספקה במשק החשמל (כמות הדקות השנתית בהן תקלות ברשת החשמל מובילות לכך שיש משקי בית ללא אספקת חשמל). משק החשמל מוגדר כמשק סגור – כלומר כזה שכל ההכנסות בו חוזרות להפעלת המשק ולהגדלת ההשקעה בתשתיות. לכן, במידה והתוכנית תאושר, המימון שלה ייעשה מתוך תעריף החשמל.
מקטע החלוקה הוא אחד מארבעה מקטעים מרכזיים ברשת החשמל (ייצור, הולכה, חלוקה, אספקה). רשת ההולכה כוללת את העברת החשמל מתחנות הכוח ועד לתחנות משנה שונות של חברת החשמל, בדרך כלל בכניסה לערים. מקטע החלוקה כולל העברת חשמל במתח נמוך מהכניסה לערים או ליישובים ועד לצרכן. כ-91% מצריכת החשמל במשק הישראלי עובר במקטעי החלוקה השונים בארץ. בעוד שתחום הייצור חברת החשמל אחראית לייצור כ-35% מהחשמל בישראל (לאחר השלמת מכירת תחנת אשכול בתחילת החודש), מקטעי ההולכה החלוקה בישראל הם באחריותה של חברת החשמל.
מקטע האספקה, כולל את הקשר עם הלקוח ומערכי החיוב. בימים אלה נפתח השוק לתחרות עם כניסה של שורת חברות: בזק, סלקום, פרטנר, HOT, אמישראגז, אלקטרה פאוור ופזגז, אך התחרות עוד בשלביה הראשונים. נכון להיום המעבר לספקי חשמל פרטיים מותנה באחזקת מונה דיגיטלי חכם, אך בסוף החודש הבא צפויה להיכנס רפורמה של רשות החשמל ומשרד האנרגיה בראשות אלי כהן שתאפשר לכל משקי הבית להתחבר לספקי החשמל הפרטיים.
ב-2023 כמות דקות אי האספקה בישראל עמדה על 154.3, עלייה של חצי אחוז מ-2022, אך הרבה מעבר ליעד של הרשות שעמד על 127 דקות. בין האוזרים השונים בארץ קיים פער משמעותי בכמות דקות אי-האספקה. כל למשל, בעוד שבמחוז דן היו ב-2023 70.7 דקות אי-אספקה ובחיפה 109.5 דקות בלבד, באזור השפלה ובאזור הנגב כמות דקות אי- האספקה עמדה על 254 דקות. לכן – כ-17% מעלות התוכנית יוקדש להגברת אמינות רשת החשמל ובכך להקטין את כמות דקות אי האספקה.
החלק המרכזי בתוכנית, הכולל 55% מהתקציב, הוא מענה לביקושים הגוברים לחשמל עם הגידול באוכלוסייה וברמת החיים. בממוצע, הביקוש לחשמל בישראל עולה בכ-3% בשנה. שני גורמים מרכזיים בשוק החשמל בשנים הקרובות הם כניסת הרכבים החשמליים וחוות השרתים המגבירות את הביקוש לחשמל. לפי התוכנית של הרשות, כ-4% מעלות התוכנית תוקדש להביא מענה על שני אתגרים אלו. ברשות החשמל מסבירים את המספר הנמוך היחסית בהשקעה ברשת לצורך הרכבים החשמליים וחוות השרתים שמדובר רק בשדרוג התשתית במקומות קיימים, כאשר במקומות חדשים התשתיות נבנות עם התחשבות בעלייה בצריכה של שני גורמים אלו.
רשות החשמל שבניהולו של אמיר שביט היא הגוף המפקח על משק החשמל בישראל. בין היתר, הרשות אחראית על קביעת תעריף החשמל ואיתו גם את שורת התקנות והאסדרות החלות על יצרני החשמל הפרטיים וחברת החשמל.