סגור

בלעדי
מצמצמים ייצור חשמל מפחם: שתי יחידות בחדרה הושבתו עד מאי

התייקרות החשמל בחודש שעבר היתה עקב התייקרות הפחם, המזהם יותר מגז. למרות שמשק האנרגיה פועל בחודשים האחרונים כשכמה תפקידים בכירים בו אינם מאוישים או מאוישים זמנית, הוחלט על מהלך לצמצום פעילות התחנות הפחמיות, בעונת מעבר, ומבלי לחכות למאגר כריש שמתעכב

חברת נגה, המנהלת את משק החשמל בישראל, הנחתה בימים האחרונים על השבתה זמנית של שתיים מיחידות ייצור החשמל בחדרה, הפועלות על פחם – כך נודע ל"כלכליסט".


במקום שתי היחידות הפחמיות, שמייצרות זיהום גבוה וגם עלות החשמל המופקת באמצעותן גבוהה, ייוצר יותר חשמל מגז, שמחירו כעת נמוך יותר.
ההשבתה נכנסה לתוקף היום (ד') וככל הידוע היא מתוכננת להמשך עד חודש מאי, בכפוף לכך שמזג האוויר יהיה נוח ולא יהיו צפויים ביקושים חריגים לחשמל.
למרות כל הגז שמדינת ישראל משופעת בו, הפחם עדיין משמש כחומר גלם משמעותי בתהליך ייצור החשמל וב-2021 כ-23% מהחשמל בישראל יוצר באמצעות פחם. יתר החשמל יוצר בעיקר מגז ומיעוטו מאנרגיות מתחדשות.
השימוש בפחם בישראל נעשה בשני אתרים - תחנת הכוח אורות רבין בחדרה, שבה יש 6 יחידות ייצור, ותחנת הכוח רוטנברג (4 יחידות ייצור) באשקלון.
בחודש שעבר הודיעה רשות החשמל על עלייה במחיר החשמל ב-5.7%, וזאת בעיקר לאור התייקרות הפחם.
היעד הנוכחי של משרד האנרגיה הוא להפסקת השימוש בפחם במהלך שנת 2025. במהלך השנה האחרונה טענו מספר גורמים במשק האנרגיה כי יש אפשרות לצמצם עוד את הייצור מפחם ואפילו להביא לסיומו של עידן הפחם לפני 2025.

2 צפייה בגלריה
תחנת כח ארובות חדרה אורות רבין
תחנת כח ארובות חדרה אורות רבין
תחנת הכוח אורות רבין בחדרה
(צילום: עמית שעל)

בשבוע שעבר פנה ניר סהר, מנכ"ל איגוד ערים לסביבה שרון כרמל, לשמעון פישר, המנכ"ל בפועל של חברת נגה, וטען לכשל מתמשך בייצור מגז לעומת פחם. לטענת האיגוד, תחנת אורות רבין השורפת פחם ייצרה ב-2021 בהיקף 39% מיכולת הייצור שלה, ולא רחוק משם תחנת כוח חגית הפועלת בגז טבעי ייצרה רק ב-37% מיכולת הייצור שלה. האיגוד גם מתלונן על כך שחגית מופעלת כתחנה "פיקרית", כלומר תחנה שעובדת לפרקי זמן מוגבלים, רק כשיש פיקים בשעות השיא.
יחד עם זאת, גורמים שונים במשק החשמל טענו בימים האחרונים כי האפשרות לצמצם עוד יותר את הפחם נבחנת כל העת, אך כרגע היא בלתי אפשרית. בין היתר נטען כי אחד התנאים להשבתת תחנות הייצור הפחמיות בחדרה היה תחילת ההפקה המסחרית ממאגר כריש. זאת נטען מטעמי ביטחון אנרגטי. המאגר אמור היה להתחיל להפיק גז בשנה שעברה אך מתעכב.
יחד עם זאת, זמן קצר לאחר שנמסר שהדבר בלתי אפשרי, התקבלה ההחלטה לצמצם את הפעילות. בתחילה הופסקה פעילות יחידה 4, ומספר שעות לאחר מכן התקבלה הנחיה להשבית גם את יחידה 2. הכול כאמור זמנית ומותנה במזג האוויר. בעונות מעבר יש פחות ביקוש לחשמל ולכן ניתן להשתמש בפחות ייצור מפחם ולהסתפק בייצור חשמל מגז ומאנרגיות מתחדשות.

2 צפייה בגלריה
מתקן לאיחסון גז נוזלי למאגרי כריש ו תנין
מתקן לאיחסון גז נוזלי למאגרי כריש ו תנין
מתקן לאחסון גז נוזלי למאגרי כריש ותנין
(צילום: אנרג'יאן)

משק החשמל בישראל מתפקד בחודשים האחרונים כשכמה מהתפקידים הבולטים בו אינם מאוישים או שהם במינוי זמני. לחברת חשמל אין יו"ר דירקטוריון וגם המנכ"ל הודיע על עזיבה (לתפקיד מנכ"ל שופרסל). רשות החשמל מנוהלת בידי יו"ר במינוי בפועל, יואב קצבוי, וגם חברת ניהול המערכת פועלת ללא מנכ"ל קבוע ותחת מינוי בפועל של שמעון פישר.
מאיגוד ערים שרון כרמל נמסר בתגובה כי הוא פועל לסגירת יחידות 1-4 ולא לשימורן, בשל זיהום האוויר שייגרם גם בעת שימור - כאשר יפעילו את היחידות בכל פעם מחדש. עוד נמסר, כי עמדת האיגוד היא שהגז הוא שלב ביניים בדרך לביסוס אנרגיות מתחדשות כמקור האנרגיה של ישראל.
מחברת ניהול המערכת נגה נמסר: "בהתאם למדיניות משרד האנרגיה להפחתת השימוש בפחם, עד הפסקה מוחלטת בסוף 2025, אנו מצמצמים את השימוש בפחם עד כמה שניתן (ללא קשר למחירו) תוך הבטחת שרידות ואמינות אספקת החשמל למשק. לאור זאת בהרכב יחידות הייצור הזמינות במשק, המתוכנן לתת מענה לביקושים, היחידות הפחמיות שנמצאות בהרכב זה פועלות במינימום הטכני.
"הדרך היחידה לצמצם את צריכת הפחם מעבר לתוכנית הינה הפסקת יחידות פחמיות נוספות. אנו נוקטים בצעד זה, של הפסקת יחידות פחמיות נוספות, כאשר קיימת תחזית טווח קצר שצופה שהעומסים יהיו נמוכים מהתכנון והרזרבה מספקת. ההחלטה עליה מדובר התקבלה על בסיס אותה מדיניות ההפעלה של משק החשמל המוכוונת להפחתת הייצור בפחם. מניתוח התחזית ככל הנראה תופסק יחידה פחמית נוספת".