בנק ישראל מזהיר: הסיכון בשוק ההון גדל, מחירי הנדל"ן ימשיכו לעלות
בנק ישראל מזהיר: הסיכון בשוק ההון גדל, מחירי הנדל"ן ימשיכו לעלות
דו"ח היציבות הפיננסית של בנק ישראל מתריע מפני פער בין רווחי החברות בבורסה לערך המניות שלהן שהולך וגדל. התרחיש שממנו מזהירים בבנק, לקראת 2022 - עלייה ברמת האינפלציה המלווה בירידה חדה במדדים בבורסה תוך גל תחלואה חדש של קורונה
"מחירי הנכסים הפיננסיים בישראל המשיכו לעלות השנה. מדדי התמחור מראים כי הפער בין מחירי הנכסים הפיננסיים לרווחי החברות גדול יותר מאשר בעבר", כך לפי דו"ח היציבות הפיננסית של בנק ישראל למחצית השנייה של 2021. הדו"ח אמור להעריך את יציבותה של המערכת הבנקאית המקומית על בסיס ניתוח הסביבה המקרו-כלכלית, שוקי נכסים והאשראי למשקי הבית ולמגזר העסקי ולספק אינדיקציה לחשיפות המשק לזעזועים בארץ ובחו"ל.
לקראת שנת 2022 כלכלני הבנק מזהירים מפני "סיכון לעלייה של האינפלציה, המלווה בירידה חדה של מחירי הנכסים הפיננסיים וסיכון לגל תחלואה חדש ומשמעותי בגלל נגיף הקורונה".
בדו"ח, בנק ישראל ממפה את הסיכונים על ידי "צבעים" (ירוק משמעו אין חשש ואילו אדום משמעו סיכון גבוה מאוד). שוק הנכסים נצבע בכתום כהה (הכי קרוב לאדום), זאת, לעומת הדו"ח הקודם (במחצית הראשונה של 2021) אז קיבל סעיף זה "כתום בהיר" בלבד.
בבנק ישראל סבורים שמחירי הנדל"ן ימשיכו לעלות. "מחירי הדירות בישראל עלו במהלך משבר הקורונה בקצב גבוה מזה של עליית מחירי השכירות, והעלייה אף הואצה בחודשים האחרונים", נכתב בדו"ח, "ההסתברות לירידת מחירים בטווח הקצר נראית כעת נמוכה, עקב עליית הביקוש ונוכח רמה יציבה של התחלות בנייה והאטה מסויימת בסיומי הבנייה; עליית מחירי הקרקעות במכרזי רמ"י עלולה לפעול לעלייתם של מחירי הדירות בשנים קרובות".
עם זאת, כלכלני הבנק כותבים, כי עליית מחירי הדירות היא תופעה בינלאומית וקצב העלייה בישראל נמוך מהממוצע במדינות ה-OECD. עוד מציינים בהקשר של ענף הנדל"ן, כי "החוב של המגזר העסקי גדל במהירות ב-12 החודשים האחרונים, בעיקר זה של ענף הנדל"ן". כמו כן קיים נתון נוסף הקשור לעולם הנדל"ן שמסתדר עם שאר הנתונים המוצגים בדו"ח - שוק המשכנתאות הרותח.
לפי בנק ישראל, ביצועי המשכנתאות בשנת 2021 היו גבוהים בהסתכלות היסטורית, בהתאם לרמה גבוהה של העסקאות בשוק הדיור. כאשר נכון לסוף נובמבר 2021 טרם חודשו התשלומים במלואם בכעשירית מהמשכנתאות שנדחו (לעומת כ-1% בלבד מהאשראי שלא לדיור).