סגור
כרטיסי אשראי כרטיס אשראי ויזה ישראכרט
כרטיסי אשראי. כבר חדרו לרוב המוחלט של משקי הבית (צילום: שאטרסטוק)

פרשנות
לחברות האשראי יש פוטנציאל לחולל שינוי בשוק הפקדונות

הקשר של חברות האשראי ללקוחות כבר קיים, ורמת האמון בהן גבוהה. המהלך של בנק ישראל להכניס אותן לשוק הפקדונות עשוי לחולל מהפכה, אך זה תלוי בכמה משתנים: אם יזכו לתשתית ראויה מבנק ישראל, אם יציעו ריבית טובה מהבנקים, והכי חשוב - אם הציבור ייצא מאדישותו

למהלך של בנק ישראל להכניס חברות חוץ-בנקאיות לשוק הפקדונות יש "על הנייר" פוטנציאל לחולל מהפכה בשוק הנשלט על ידי הבנקים. הלקוחות הקטנים לא מקבלים בו ריביות גבוהות, בעיקר בכל הקשור בפיקדונות לטווח קצר, כך שיש בהחלט מקום רב לשיפור ההיצע. אולם גם אם ייכנסו גופים חוץ־בנקאיים לתחום, זה עדיין כלל לא טריוויאלי שיתחולל שינוי.
על אף הטינה שיש לציבור לבנקים, הוא לא ממהר לעבור בין בנקים או אפילו לצרוך מוצרים בנקאיים מחוץ לבנק שבו מנוהל החשבון שלו. דוגמה לכך היא הבנק הדיגיטלי וואן זירו שהוקם לפני שנה וחצי. הבנק מציע ריביות אטרקטיביות לעומת המקובל בשאר הבנקים, הן בפיקדונות והן באשראי. העמלות בו נמוכות ברוב התחומים והוא עשה קמפיינים נרחבים, אך אין אליו נהירה המונית והוא לא חולל שינוי במפת נתחי השוק בבנקים.
מצד שני, לחברות כרטיסי האשראי יש האפשרות לחולל את השינוי. הן כבר חדרו לרוב המוחלט של משקי הבית - לרוב הישראלים יש כרטיס אשראי (לרוב יש אפילו יותר מאחד), כך שהקשר ללקוח קיים, ורמת האמון בהן ברמה גבוהה הדומה לבנקים. הפוטנציאל קיים, עכשיו הדבר תלוי בכמה משתנים: אם אכן בנק ישראל ייצור תשתית שתגרום להן להפוך לבנק ואם הן יציעו ריביות טובות מהבנקים, והכי חשוב - אם הציבור ייצא מאדישותו ויעבור למי שמציע את התנאים הטובים ביותר.