סגור
כלכליסט עולם- טיילור סוויפט
טיילור סוויפט. כוח כלכלי עצום (צילום: רויטרס)

דעה
מארגנטינה ועד אירופה: טיילור סוויפט היא תופעה כלכלית שמניעה שווקים

האמנית בת ה-34 הפכה כבר מזמן לכוח כלכלי. מסע ההופעות שלה בארגנטינה הכניס יתרות עצומות של מטבע זר למדינה שמשוועת להון זר. לפי נתוני Airbnb, קשה היה למצוא חדר אחד מ-20,000 השכירויות לטווח הקצר בבירה. ההשפעה שלה חזקה גם באירופה ולכל מדינה שהיא מגיעה היא מנערת את ענפי התעופה בתוך היבשת ואליה, התיירות והמלונאות, התחבורה, המסעדנות, האירוח, הברים, המרצ'נדייז ומה לא

קוראים לה טיילור סוויפט וה-Swifties הם מעריציה של תופעת הטבע הזו – יוצרת, זמרת, סלב ו...כוח כלכלי חובק עולם. ה-Swifties הללו הם, כך מתברר, כוח כלכלי עצום, שרק גדל והולך.
האומנית בת ה-34 מעסיקה, כיום, את עיתונות הכלכלה לא פחות מעיתונות הבידור. אם המתמטיקאים בינינו (שעדיין לא Swifties) יגידו לכם שטור טיילור הוא דרך לחשב פונקציות מסובכות על פי התנהגותן בנקודות מסוימות, הכלכלנים, ואני ביניהם, יגידו שטור טיילור מתייחס לסיבוב ההופעות (טור) של הזמרת בכל העולם – וכעת בדרך לאירופה. זו תופעה כלכלית גלובאלית, שפשוט מניעה שווקים ואולי גם משנה חלק מחוקי הכלכלה.
הינה טיזר קטן: באתרי הכלכלה נכתב, בחודש נובמבר האחרון, כי שלושה קונצרטים שעשתה זמרת העל בבואנוס איירס, בירת ארגנטינה, הכניסו לכלכלה המקרטעת שלה יתרות עצומות של מטבע זר. לפי קרן המטבע הבינלאומית, ארגנטינה סובלת מהתכווצות כלכלית, אינפלציה של 200% חוב גבוה ובריחת הון. היא משוועת להון זר. ייתכן כי הנשיא החדש, שנבחר לאחרונה, ישפר את המצב, אך טיילור הגיעה קודם וכבר עזרה. לפי נתוני Airbnb, קשה היה למצוא ולו אחד מ-20,000 השכירויות לטווח הקצר בעיר הבירה כשסוויפט הופיעה שם. המחיר ללילה אחד זינק, כך אומרים, פי 12, ליותר מ-200 דולר. המלונות הגיעו לתפוסה מלאה, כולם קנו את הצמידים המפורסמים, עד שנוצר בהם מחסור (תופעה שהכלכלה מנסה לפתור) ועוד ועוד. גם המדינות השכנות יצאו נשכרות ובכלל נראה כי הזמרת השפיעה על כל היבשת.

1 צפייה בגלריה
רונן מנחם כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות ינואר 2024
רונן מנחם כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות ינואר 2024
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות
( צילום: בנק מזרחי טפחות)
מדוע אני עוסק כאן, בטור הכלכלי שלי, בטיילור סוויפט? כי מדובר בתופעה כלכלית חסרת תקדים וחוצת גבולות שלא ניתן ולא נכון להתעלם ממנה.
כאמור, מדע הכלכלה נועד בראש ובראשונה לפתור את תופעת המחסור. אחד הכללים עליו מתבססת תורת הכלכלה הינו כי כאשר מספר גדול מאוד של סוכנים כלכליים, כגון משקי בית צרכנים, מעריכים כי גורם כלכלי עומד להתרחש – נאמר, עליית מחירים חדה – הם ממהרים לרכוש מוצרים ושירותים רבים ועל ידי כך הם מגשימים, למעשה, את מה שצפו.
בדומה, בשוקי ההון, אם דבר כלשהו גורם למשקיעים להאמין כי שוק ההון עומד לרדת בחוזקה (פרצה מלחמה, נניח...), הם ימהרו למכור בעוד מאוד ושוב..."יגשימו את הנבואה".
אלא שהמקרה של סוויפט שובר מוסכמות. זו הצגה של אישה אחת. תאמרו, ארגנטינה? אמנם זו הכלכלה ה-23 בגודלה בעולם ומקיפה 631 מיליארד דולר. אך זו רק מדינה אחת. אם כך, מה תגידו על...יבשת אירופה?
מצבה של זו האחרונה אינו חדש – כלכלתה מקרטעת כבר שנים והמלחמה באוקראינה רק החמירה את מצבה. והנה סוויפט בדרך למסע הופעות שם וכבר מכנים זאת "תוכנית תמריצים של אישה אחת". לפי כתבה שפורסמה כאן בכלכליסט השבוע, עד דצמבר זינק פי 20 כמעט הביקוש לשכירויות לזמן קצר בערים וינה וורשה – בזמן הופעתה שם (בהשוואה לשנה שעברה). לפריז ולליון יגיעו לראות אותה יותר מ-250,000 מעריצות ומעריצים (כולל אשתי, גיסתי והבת כמובן).
את ההשפעה שתהיה לכך על ענפי התעופה בתוך היבשת ואליה, התיירות והמלונאות, התחבורה, המסעדנות, האירוח, הברים, המרצ'נדייז ומה לא – לא קשר לנחש. ואם נצא מגבולות האיחוד האירופי ונגלוש לבריטניה, תפוסת המלונות בעיר ליוורפול כבר עולה על 50% בתאריכי הופעותיה. מאז ימי הביטלס לא זוכרים שם דבר כזה.
ואני חשבתי שאדל זה השיא...
גם ג'רום פאוול וחבריו מתקשים להתעלם מהתופעה הכלכלית הזו ומייחסים לה השפעות כלכליות על מחוזות במדינה. ואפילו אחד הדוחות של גולדמן זקס נושא שם של אחד משיריה.
ואם תרצו לגעת בענף הספורט שהוא כבר מהמכניסים ביותר בארצות הברית, הפוטבול, אפילו לו מוסיפה הזמרת עניין כשהיא יוצאת עם כוכב קנזס סיטי טראוויס קלסי.
אז מה מיוחד בטיילור? מדובר במפעל של אישה אחת. זמרת, אמנית, שעושה טוב לכל כך הרבה אנשים ועל הדרך משפרת את הרווחה הכלכלית בכל מקום שתגיע? האומנות מהווה גשר בין אנשים ויכול להיות שזו דחיפה שצריכה הגלובליזציה הכלכלית, שנמצאת בשעתה הקשה.
המעצמות לא מוצאות שפה משותפת ומאבקי הסחר רק מוסיפים לקשייה של הכלכלה העולמית. סוויפט מוצאת גם מוצאת ולא מן הנמנע כי בסופו של יום נגלה שהיו לה השפעות מרחיקות לכת גם על הכלכלה העולמית – לא פחות מאלו של מקבלי ההחלטות וראשי המדינות!
רונן מנחם הוא כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.