סגור
פרופ' ציון חגי ופרופ' עידית מטות
פרופ' ציון חגי ופרופ' עידית מטות. חגי: "רוטמן מתכנן לפגוע פגיעה אנושה בארגוני עובדים" (צילום: אוראל כהן, יונתן בלום)

רופאים בכירים קוראים לפעולה מיידית שתעצור את החקיקה: "מי ששותק שותף לעוולה"

בעיצומו של כנס של ההסתדרות הרפואית קראו רופאים בכירים לנקוט בפעולת מחאה מיידית לנוכח החקיקה שמקדמת הקואליציה ובראשה ביטול עילת הסבירות. היו"ר פרופ' ציון חגי: "אסור לנו לתת לדבר הזה להתרחש". פרופ מטות: "אין זמן לכנסים. זה הזמן לעשייה". פרופ' דורון קופלמן, יו''ר איגוד הכירורגים: "החיים שלנו רועדים"

"רוטמן מתכנן לפגוע פגיעה אנושה בארגוני עובדים ואסור לנו לתת לדבר הזה להתרחש" - כך אמר היום (ב') פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית הישראלית (הר"י) המאגדת כ-29 אלף רופאים. הדברים נאמרו בכנס סגור לרופאים שארגנה ההסתדרות שהיה אמור להיות עיוני בלבד ולעסוק בניתוח ההשלכות של ביטול עילת הסבירות על מערכת הבריאות. אולם, הכנס התלקח במהרה והפך לגדוש בקריאות נגד ההפיכה המשטרית.
לדברי חגי, "היום אנו יכולים להחליט על צעדים ארגוניים - עיצומים, הפגנות, או שביתה כללית. אך היום הולכים לשנות את החוק. בעתיד יהיה כמעט בלתי אפשרי לבצע שביתה או הפגנה. מה שקורה הוא שרוטמן מציע חוק שיעבור בחקיקה בכנסת (לפיו) הם (הממשלה) יכולים לדחות כל החלטה שלנו בקשר לשביתה ב-30 יום. זאת אומרת, שאחרי שהוכרז סכסוך עבודה ועברו 15 יום, הכנסת יכולה להחליט על דחייה ב-30 יום, כל פעם, למשך מספר חודשים. כלומר, הם מנטרלים ארגון עובדים שנלחם על הזכויות שלו".
עוד הסביר חגי כי "לפי החוק המוצע, אחרי מספר חודשים שהם דוחים את היכולת של ארגון העובדים לשבות, הם גם יכולים להחליט על בוררות. איזה בוררות? פקיד במשרד ראש הממשלה ימנה בורר מטעמו מבלי להתייעץ איתנו כפי שעושים היום (שני הצדדים מסכימים על בורר). אין דבר כזה פה. זו בוררות של צד אחד והתוצאה תהיה גם של צד אחד. בעצם שללו מאיתנו את זכות השביתה, את הזכות שלנו למאבק ובעצם הכתיבו לנו שתהיה פה בוררות, ומה שיוחלט בבוררות, זה מה שיקרה. זו פגיעה אנושה בארגוני עובדים ואסור לנו לתת לדבר הזה להתרחש", הפציר בחברי הארגון. בשבוע שעבר החליטה מזכירות הר"י להסמיך את הנהלת הר"י להחליט על צעדים ארגוניים אופרטיביים (לרבות שביתה) אם החקיקה תתקדם לקריאה שנייה ושלישית.
פרופ' עידית מטות, מנהלת מערך ההרדמה, הכאב וטיפול נמרץ באיכילוב וכן מנהלת האגף הכירורגי בבית החולים, קראה לפעולה כבר עכשיו מבלי לחכות לשבוע הבא: "עם כל הכבוד למשמעויות המשפטיות של עילת הסבירות, אנחנו בכנס לא רק על עילת הסבירות אלא על מה שקורה כעת. בחודשים האחרונים אנחנו מבינים היטב לצערי הרב לאן כל הדבר הזה הולך. מי ששותק בפני עוולה - שותף לאותה עוולה. מי שהולך לישון עם פשפשים שלא יתלונן שהוא קם עם עקיצות. 'אין בריאות בלי דמוקרטיה'- היא לא רק סיסמה. הנושא מוצה ואין צורך ביותר כנסים - כעת יש צורך בעשייה. מי שנכח בישיבות של ועדת חוקה מבין את האטמוספירה שבה אנו מנוהלים ונתנהל. אווירה חדשה שאין בה יכולת לערער, אין בה הקשבה, יש בה זלזול, אלימות ואפליה". מטות, שקיבלה תהודה רחבה בעת הקורונה אמרה כי "ההיסטוריה מתרחשת עכשיו ואנו צריכים להחליט האם נוכל להביט במראה". מטות פנתה באופן ישיר לציון חגי ושאלה: "האם אתה פרופ' חגי, שעושה את תפקידך נאמנה, עושה את הכל כדי למנוע חורבן של מערכת הבריאות ולשמור על הערכים שלנו?".


פרופ' דורון קופלמן, יו''ר איגוד הכירורגים בהר"י קרא גם הוא לפעולה מיידית: "זה הזמן. אין עוד זמן! אין עוד זמן!" זעק. "זו חובתינו! זה תפקידנו! אנחנו רופאים! זה המוסר שלנו! זו החברה שלנו, הציונות שלנו! היהדות שלנו! אם אנחנו לא נעשה את זה - אז מי יעשה את זה?! למי נחכה?! פולטיקה הפכה למילת גנאי בגלל האנשים שעוסקים בה. אבל אנחנו פוליטיים, אנחנו לא מפלגתיים. אנחנו לא שייכים לאף מפלגה אבל פוליטיקה זה החיים שלנו והחיים שלנו רועדים. אף פעם – למעט ביום כיפור ב-1973 – לא רעדו לי החיים".


עו"ד ארנה לין, היועצת המשפטית של הר"י הסבירה כי "אם תבוטל עילת הסבירות, ראש הממשלה ושר הבריאות יוכלו להחליט על מחלה מידבקת ולהכניס את כולנו לסגר לא נחוץ, או לחילופין לא לעשות כלום למרות מגפה". מאוחר יותר, פרופ' זאב פלדמן, יו''ר ארגון רופאי המדינה קרא כבר לכנס כנסי חירום בבתי חולים כבר מחר- ולא להמתין.
דברים מעניינים במיוחד השמיעה עו"ד לאה ופנר, המזכ"לית של הר"י שביקשה להבהיר ולהמחיש עד כמה ביטול עילת הסבירות תאפשר לרשות המבצעת לא רק לפגוע פגיעה אנושה במערכת הבריאות, אלא ברופאים עצמם. ופנר התייחסה לפקודת בריאות העם:" השר קובע איזה דיווחים צריכים לבוא אליו או לא צריכים לבוא אליו. השר קובע מה זה מחלה מדבקת או לא. אני רוצה להגיד לכולם מה שאף אחד לא רוצה לדעת: פקודת בריאות העם שייכת לפקודות המנדטוריות. כלומר, מי שקבע אותם זה כמובן המנדט ולפיכך זה נותן את כל הסמכויות לשר". ופנר הזכירה כי ישנה גם את "פקודת הרופאים": "אני לא יודעת כמה מכם זוכרים, אבל סמכות הענישה של ועדת משמעת היא בידי השר. השר גם ממנה את הוועדה שמחליטה על הכשירות הרפואית והנפשית של מי שעוסק ברפואה. השר גם מחליט איזה עיסוק הוא בניגוד עניינים לרפואה. השר גם מחליט מהם מסלולי ההתמחות ומה הדרכים כדי להגיע למסלולים".