סגור
 אוטובוס אגד
אוטובוס אגד

בלעדי
אגד בדרך לפשרה בתביעת הענק שהוגשה נגדה: תשלם 635 מיליון שקל לקרן הגמלאות

הפשרה המסתמנת הושגה במסגרת תביעת הענק על 2 מיליארד שקל שהוגשה נגד אגד בידי קרן הגמלאות ב-2010. על פי הפשרה, הסכום ישולם מקופת אגד ולא מהכספים שיועברו על ידי קרן קיסטון לרכישת החברה. התשלום יקטין את הדיבידנדים שתשלם אגד לבעלי מניותיה

חברת אגד על סף פשרה, שלפיה תשלם לקרן הגמלאות של חברי אגד, המנוהלת בידי "עמיתים", כ־635 מיליון שקל. זאת כשברקע נשלמים ההליכים למכירת קואופרטיב התחבורה.
הפשרה המסתמנת היא בהמשך לתביעת ענק שהוגשה בידי קרן הגמלאות נגד אגד על סך 2 מיליארד שקל ב־2010. במאי האחרון ביקשה הקרן לעקל 945 מיליון שקל מכספי אגד, לאחר שבאוקטובר 2021 ניתן בידי בית הדין האזורי לעבודה פסק דין חלקי ובו התקבלו חלק מעילות התביעה. כעת צפוי סכום הפשרה לכלול גם תביעות קטנות יותר של הקרן נגד אגד.
קרן הגמלאות של חברי אגד הוקמה ב־1954 כחברה מוגבלת בערבות ללא כוונות רווח, בסמוך להקמת אגד כאגודה שיתופית המספקת שירותי תחבורה ציבורית. תכלית הקרן היתה לקיים חיסכון להבטחת קצבאות זקנה, נכות ושאירים לחברי אגד ובני משפחותיהם. מדובר בקרן מפעלית שרק חברי אגד יכלו להצטרף אליה. בין אגד לקרן הגמלאות נחתם הסכם שבמסגרתו נקבעו חובות אגד בדבר תשלומים לקרן, לרבות האחריות למימון כל הוצאותיה.
ב־2003 הקרן הולאמה על ידי המדינה כחלק מתוכנית ההבראה בקרנות הפנסיה הוותיקות בשל הגירעונות האקטואריים שהצטברו בהן ומונה לה מנהל מיוחד שמפעיל אותה עד היום. במהלך השנים פנו ארגון גמלאי הקרן ועמיתים בקרן למנהל המיוחד והעלו בפניו טענות שונות לפיהן אגד חייבת כספים לקרן בהיקפים משמעותיים. בעקבות זאת מונה רו"ח ראובן סווירי לערוך בדיקה חשבונאית. בבדיקתו הוא מצא כי אחד הגורמים לגירעון בקרן הגמלאות נעוץ באופן בו במשך תקופה ארוכה פרשו מאות חברי אגד לפנסיה מוקדמת, בלא שאגד שילמה לקרן את העלות האפקטיבית של הפרישה.
רו"ח סווירי העריך כי החוב של אגד לקרן בגין הפרישה המוקדמת בשנות ה־70 וה־80 עומד על כ־220 מיליון שקל. בנוסף הוא מצא כי למרות סעיף שהיה קיים בתקנון הקרן ובהסכמים בין אגד לקרן לפיהם אגד התחייבה להשלים לקרן תשואה שנתית של 6.5%, לא נמצאו אסמכתאות לביצוע התשלום. בגין רכיב זה העריך רו"ח סווירי כי אגד חייבת לקרן כ־660 מיליון שקל. בנוסף הוא מצא כי על אף שבהסכם היה על אגד לממן את ההוצאות הניהוליות של הקרן, בפועל אגד לא כיסתה באופן מלא את כל ההוצאות וקרן הגמלאות נאלצה לשאת בהן בעצמה. בעקבות מסקנות אלה, קרן הגמלאות דרשה מאגד להשיב לה את החובות האלה. ואולם לאחר שהצדדים לא הגיעו להסכמות, הגישה קרן הגמלאות בשנת 2010 תביעה נגד אגד על בסיס הממצאים של רו"ח סווירי ודרשה החזר של כ־2 מיליארד שקל. אגד הגיבה בתביעה נגדית שנדחתה.
באוקטובר 2021 הורה בית המשפט לחברה לשלם לקרן תשלומים אשר ייקבעו בהמשך ההליך המשפטי, לאחר שהצדדים יסכמו ביניהם על מינוי מומחה שיערוך את התחשיבים. אגד טענה כי לפי התחשיב שלה מדובר ב־77 מיליון שקל בלבד.
הקרן ועמיתים ששכרו את שירותיו, כמלווה, של אבי ניסנקורן יו"ר ההסתדרות לשעבר, הגיעו לסכום של 950 מיליון שקל. כן היו מעורבים בעיסקה עורכי הדין טל ברק ורם כספי מטעם קרן הגמלאים ואגד. לתביעה זו היתה השפעה בתהליך מכירת אגד בחודשים האחרונים, מכרז בו זכתה קרן קיסטון תמורת 4.77 מיליארד שקל - 60% מיידית ו־40% בעוד שנתיים.
את המגעים מטעם אגד הוביל סמנכ"ל הכספים גלעד ריקלין והמנכל אבי פרידמן. הסכם הפשרה לא נחתם עדיין אבל נידון כבר בדירקטוריון אגד, אם כי לא אושר כמו גם בידי המוסדות של עמיתים. מדובר בסכום עתק שישולם מקופת אגד ולא מהכספים שהעבירה ותעביר קיסטון תמורת הרכישה. עם זאת, התשלום ייפרס על פני תקופה של מספר רבעונים, ויקטין את הדיבידנדים שתשלם אגד לבעלי מניותיה.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי השלמת עסקת קיסטון צפויה להתבצע באמצע ספטמבר. קיסטון שהתקשתה לגייס את הכספים שנדרשה לשלם בגין העסקה, תעביר 2.4 מיליארד שקל לקופת אגד באמצע החודש הבא, לאחר שכבר העבירה כ־350 מיליון שקל.