סגור

בזן מציגה אסטרטגיה ירוקה חדשה בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

הקבוצה מתכוונת להשקיע כ-1.5 מיליארד דולר ולהפוך למובילה בתחום אנרגיות מתחדשות, על חשבון הנפט: 15% פולימרים ירוקים עד 2025, ופיתוח של מימן ירוק כדלק לתחבורה. המנכ"ל משה קפלינסקי: "אנחנו מבינים שצריכים להשתנות ואנחנו יודעים איך לעשות את זה"

קבוצת בזן, התשלובת הפטרוכימית הגדולה בישראל, חושפת הבוקר (ה') את התוכנית האסטרטגית שלה, להפוך למובילה בתחום האנרגיות המתחדשות, על חשבון הנפט והדלקים הפוסיליים (מחצביים).
הקבוצה הציגה הבוקר (ה') כנס בתל אביב ובמסגרתו תציג את פרטי התוכנית, ובין היתר "להוביל את שוק המימן הירוק והדלקים החלופיים לתחבורה בישראל ובאיזור אגן הים התיכון".
עפ"י התכנית האסטרטגית בזן צפויה להשקיע כ-1.5 מיליארד דולר בהשקעות הון עד שנת 2030: לכל הפחות 400 מיליון דולר במנועי הצמיחה החדשים והיתרה תושקע בהמשך שיפור והתאמת הנכסים הקיימים, הטמעת טכנולוגיות מתקדמות ליצור ולהפחתת טביעת הרגל הפחמנית.
קבוצת בזן עוסקת בזיקוק נפט גולמי ובייצור מוצרי דלק, ובנוסף מייצרת את חומרי הגלם לתעשיית הפלסטיק בישראל. היא מחזיקה בשתי חברות בנות, כרמל אולפינים וגדיב תעשיות פטרוכימיות.
לפני שלושה חודשים, המליצה הוועדה הממשלתית בראשות פרופ' אבי שמחון, לסגור את מפעלי הזיקוק בחיפה בתקופה של כעשור. למעשה התוכנית האסטרטגית ארוכת הטווח שמציגה הבוקר בזן מיועדת לשדר לממשלה שהיא תהיה הפתרון, ולא הבעיה, ושרק היא תוכל לבצע את השינוי בעולם האנרגיה לתחבורה.
על פי מצגת משקיעים שפרסמה הבוקר הקבוצה, בכוונתה לפעול בשלושה אפיקים: הראשון הוא מימן ירוק ודלקים חלופיים. כיום מייצרת בזן מימן אפור שנחשב מזהם, אך היא נמצאת בתהליכים לייצור מימן כחול, שתהליך ייצורו מופחת פליטות. בזן שואפת לייצור מימן ירוק, המיוצר מלכתחילה ללא פליטות, שתהליך ייצורו מופחת פליטות, ומימן ירוק המיוצר מלכתחילה ללא פליטות, באמצעות חשמל מאנרגיות מתחדשות.
3 צפייה בגלריה
מפעל אביב ל מיחזור בקבוקי פלסטיק ב רמת חובב
מפעל אביב ל מיחזור בקבוקי פלסטיק ב רמת חובב
מפעל למיחזור בקבוקי פלסטיק
(צילום: ישראל יוסף)
על פי התוכנית, בזן שואפת "להוביל את שוק המימן הירוק לתחבורה ותעשייה יחד עם שותפות מקומיות וענקית גלובאליות". בזן תוביל את תחום החדשנות והיזמות באקו-סיסטם הדלקים החלופיים בשוק המקומי ותהיה בעלת נוכחות בינלאומית באיזור אגן הים התיכון.
האפיק השני הוא פולימרים מתקדמים, והיעד האסטרטגי המרכזי של בזן בתחום זה הוא להוביל את תחומי מיחזור הפלסטיק, ביו-פולימרים ופולימרים מתכלים בישראל ולהעמיק את הפעילות הזו גם במערב אירופה, באמצעות חברת הבת דוקור בהולנד. במהלך העשור הקרוב בזן צפויה להשקיע בטכנולוגיות חדשניות בתחומי המיחזור הכימי, הביו-פולימרים והפולימרים המתכלים.
3 צפייה בגלריה
מפעלי בזן במפרץ חיפה
מפעלי בזן במפרץ חיפה
מפעלי בזן במפרץ חיפה
( צילום: גיל נחושתן דונם)
בזן קובעת היום יעד של 15% פולימרים ירוקים עד שנת 2025 ו-30% פולימרים ירוקים עד שנת 2030.
אפיק הפעולה השלישי הוא דלקים ותשתיות. להערכת הקבוצה, תחום הדלקים יהיה דומיננטי עם צפי לגידול בביקושים, בפרט לסולר, בעשור הקרוב וגם הבא אחריו. בתחום זה, היעדים האסטרטגים שקבעה בזן הינם המשך הבטחת סל מוצרים מגוון בהתאם לתנאי השוק המשתנים, הטמעה של טכנולוגיות מתקדמות ביצור להפחתת טביעת הרגל הפחמנית תוך ניצול תשתיות לוגיסטיות ויכולות סחר מתקדמות להבטחת הרציפות של המוצרים בשוק המקומי.
3 צפייה בגלריה
ועידת תעשייה ישראלית 2018 משה קפלינסקי מנכ"ל נשר
ועידת תעשייה ישראלית 2018 משה קפלינסקי מנכ"ל נשר
מנכ"ל קבוצת בזן, משה קפלינסקי
(צילום: צביקה טישלר)
"יקח גם יותר מעשור לפנות את בתי הזיקוק מחיפה"
מנכ"ל קבוצת בזן משה קפלינסקי (שיתמנה ליו"ר הקבוצה בעוד 3 שבועות, עם פרישתו של עובדיה עלי), התייחס בכנס לקריאות לפנות את בתי הזיקוק ואמר: "אם מנתחים את המסקנות של ועדת המנכ"לים רואים התעוררות והתפקחות מהאמירות הפופוליסטיות ששמענו בעת שהוועדה הזו יצאה לדרך. אז קראו לסגור במיידי את בזן וכשאנחנו מתעמקים היום במסקנות רואים שיש הבנה אצל חברי הוועדה. נכון הם קוראים לסגור את בתי הזיקוק תוך עשור, אבל הם מדברים על החשיבות האסטרטגית והרציפות של משק האנרגיה, הם אומרים שצריך להיערך ושזה יקח זמן. אני מעריך שזה יקח גם יותר מעשור".
קפלינסקי התייחס לפרסם השבוע בכלכליסט, על החשש במשק מכך שיווצר מחסור בבנזין בשל השבתה חלקית של בית הזיקוק באשדוד, ואמר: "רק השבוע ראינו וקראנו על חשש ממחסור בבנזין בגלל מתקלה לא מז'ורית בבית הזיקוק באשדוד, אני מציע שנשאל כולנו את משרד האנרגיה – מה היה קורה אם בזן היתה סגורה? אני אומר את זה בהקשר לוועדת המנכ"לים. בזן איננה מתפרה. אנחנו לא הבעיה אלא חלק מהפתרון. אז אנחנו מבינים שאנחנו צריכים להשתנות, ואנחנו מתכוונים להשתנות. אנחנו יודעים איך לעשות את זה"
יו"ר בזן היוצא, עובדיה עלי, אמר כי הקבוצה תמשיך להיות תעשייה חיונית למדינת ישראל בכל ההיבטים: הביטחוניים, הכלכליים והסביבתיים. התוכנית האסטרטגית החדשה תהפוך את מפרץ חיפה למרכז מוביל של פיתוח וקידום דלקים נקיים ובמקביל בזן תמשיך להבטיח את הרציפות תפקודית במשק".
עלי התייחס לפרישתו ואמר: "אני פורש בעוד שלושה שבועות אחרי כמעט 13 שנה. יחליף אותי קפלינסקי ואת קפלינסקי יחליף מלאכי אלפר. מלאכי היה בעבר מנהל בית הזיקוק באשדוד, הוא מומחה רב כשרונות בתחום הדלקים ונושאים אחרים והוא גם שותף מלא בגיבוש האסטרטגיה המונחת לפנינו בתקופה האחרונה ופעל רבות בעניין זה".