סגור
היועמ"שית גלי בהרב מיארה השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר
היועמ"שית גלי בהרב מיארה והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (צילומים: יואב דודקביץ , רפי קוץ)

היועמ"שית לבג"ץ: "השר לביטחון לאומי חרג מסמכותו והתערב בעבודת המשטרה"

תשובתה של בהרב מיארה מגיעה לאחר שהאגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ להוציא צו ביניים נגד בן גביר בעקבות ציוץ שלו שהיווה לטענתה "הנחיה קונקרטית למשטרה להמנע מהפגנות". היועמ"שית: "הפרסום מהווה התערבות ונסיון השפעה פסולים על שיקול הדעת של המשטרה"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר חרג מסמכותו והתערב בעבודת המשטרה, כך כותבת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה בתגובה שהגישה הערב (ב') לבג"ץ בעתירה של האגודה לזכויות האזרח נגד בן גביר, המשרד לביטחון לאומי ומשטרת ישראל.
בעתירה היא ביקשה מבג"ץ להוציא צו ביניים נגד בן גביר להימנע ממתן הוראות והנחיות, כלליות או פרטניות, במישרין או בעקיפין, בכל עניין הנוגע למימוש זכות ההפגנה וחופש המחאה. זאת בעקבות ציוץ של בן גביר ב-17 בנובמבר בעניינה של הפגנה נגד המלחמה שתוכננה למחרת, שלטענת העותרות היווה "הנחיה קונקרטית למשטרה בדבר מניעת הפגנות".
בתגובת המדינה הערב לבג"ץ היא כותבת כי עמדת היועמ"שית היא כי "בחינת מכלול הנסיבות מובילה למסקנה כי הפרסום נשוא הבקשה נעשה בחריגה מסמכות. הוא מהווה התערבות וניסיון השפעה פסולים על שיקול הדעת האופרטיבי של גורמי המשטרה, ואינו עולה בקנה אחד עם אמות המידה שהודגשו בהחלטת בית המשפט הנכבד בהחלטתו מ-19.3.23".
הבקשה של האגודה לזכויות האזרח להוצאת צו ביניים הוגשה באמצעות עו"ד יונתן ברמן, במסגרת כמה עתירות שאוחדו יחדיו של גופים רבים (ביניהם האגודה לזכויות האזרח, התנועה לאיכות השלטון, מפלגת העבודה ועוד) לביטול התיקון לפקודת המשטרה (מה שמכונה "חוק בן גביר"). האגודה לזכויות האזרח טענה כי בן גביר, לפי הודאתו, פועל בניגוד מוחלט להנחיות היועמ"שית שהורתה לו באותה החלטה מחודש מרץ האחרון להימנע ממתן הוראות אופרטיביות למשטרה, באופן ישיר או עקיף, בפרט בכל הנוגע למחאות ציבוריות כנגד השלטון.
בבקשה הביאה האגודה ציטוט מדבריו של בן גביר עצמו, בו הוא התייחס להפגנה להשבת החטופים ולהפסקת אש כתמיכה "בנאצים" ומבהיר שבהתאם להנחייתו, "משטרת ישראל מנעה עד כה קיום מפגני הזדהות עם הנאצים מהחמאס", אך פרקליטות המדינה "כפתה על משטרת ישראל להסכים להפגנה הזו".
בתגובת המדינה היא מציינת כי "לשיטת השר הפרסום משקף 'מדיניות' שלו לפיה משטרת ישראל תמנע קיום מפגני הזדהות עם החמאס". בהקשר זה מציינת המדינה כי אין חולק על כך שהזדהות עם חמאס היא אסורה ומהווה עבירה על החוק, אולם ציינה ש"המשטרה אישרה את קיום ההפגנה, תוך שלא הייתה אינדיקציה לכך שההפגנה נועדה לקדם מטרות אסורות". היא מציינת ש"בכסות של אזכור 'מדיניות' נטענת של השר, העביר השר, תוך כדי אירוע אופרטיבי, מסר לגורמי המשטרה ביחס להפגנה קונקרטית, שיש בו כדי להשפיע על אופן התייחסות המשטרה להפגנה בעת ניהולה". עוד כתבה כי "בפרסום טמון מסר לעתיד לפיו אל למשטרה לאשר הפגנות המבקרות את פעולות השלטון בתקופת המלחמה".
בתגובה כותבת עוד המדינה כי לעמדת היועמ"שית, בחינת הציוץ של בן גביר והרקע לפרסומו "מצביעים על כך שנחצה קו הגבול בין הסמכות הנתונה בידי השר לגבש מדיניות כללית, ובין התערבות פסולה, ישירה או עקיפה, גלויה או מוסווית, בשיקול הדעת המבצעי של גורמי המשטרה, בין היתר ביחס לאירוע מבצעי קונקרטי, וחמור מכך - ביחס לסוגי מסרים שלדעת השר יש למנוע הפגנה בעניינם".


המדינה מציינת כי הדבר נעשה בתחום רגיש שבו יש להבטיח ביתר שאת כי הגבולות בין סמכות השר לסמכות המשטרה יהיו ברורים, "ובגדרם יישמר למשטרה מרחב פעולה מקצועי רחב דיו, המוגן מפני השפעות פוליטיות".
עוד מצויין בתגובת המדינה כי הפרסום הזה של בן גביר מצטרף לשורת פרסומים אחרים שלו וכי אין מדובר במקרה בודד, "אלא מבטא את התנהלותו של השר בכל הנוגע להתערבות בשיקול הדעת המקצועי והאופרטיבי של גורמי המשטרה, תוך חריגה מסמכות ומאמות המידה". אה כאמור התוו בעבר על ידי בית המשפט בהחלטה ממרץ 2023.
עו"ד יונתן ברמן המייצג את האגודה לזכויות האזרח מסר הערב כי "אנו מברכים על עמדת היועמ"שית, כעת נותר לבית המשפט לקבל את צו הביניים ולעצור את ההתערבות המסוכנת של בן גביר בעבודת המשטרה. התסריט ממנו חששנו כאשר עתרנו נגד השינויים שביצעה הממשלה הזו בסמכויות המשטרה מתממש לנגד עינינו. השר בן גביר מכניס שיקולים פוליטיים לתוך החלטות מקצועיות רגישות של המשטרה בתחום ההפגנות וחופש הביטוי. רק במשטרים אפלים הפוליטיקאים מחליטים מתי ואיך יפגינו נגדם ומה המסרים המותרים בהפגנה".
לשכת בן גביר מסרה בתגובה להודעת היועמ"שית לבג"ץ: "מצער מאוד שגם אחרי 7.10 אצל היועמ״שית לא נלמד הלקח. מדובר בהנחיה של השר שלא לאפשר תמיכה בחמאס. עובדה כי לאורך כל ההפגנה המשטרה חששה שיונפו דגלי טרור ופעלה בכל המישורים נגד הנפת דגלים אלה. אין אירוע שמגיע לפתחו של בית המשפט שהיועמ"שית לא פועלת נגד השר בן גביר. מדובר ביועמ"שית מטעם ובעלת אג'נדה מאוד ברורה.
"לפי כל חוק ודין יש לשר סמכות להתוות מדיניות גם בנושא הפגנות ובוודאי שיש לשר אפשרות להורות למשטרה לאכוף את החוק ולא לאפשר הפגנות לא חוקיות. בשל השנאה לשר בן גביר היועמ"שית מתנהגת אליו כאילו הוא השר היחיד שמבקש שהמשרד יקיים את המדיניות שלו וכאילו שרי ביטחון פנים קודמים לא הנחו את המשטרה לבצע את המדיניות שבה הם דוגלים. השר ימשיך להנחות את המשטרה לאכוף החוק ולא לאפשר הפגנות של תמיכה בחמאס".