פשרה: חוק ההסדרים יפוצל ורק כמחציתו תתלווה לחוק התקציב ל-2025
פשרה: חוק ההסדרים יפוצל ורק כמחציתו תתלווה לחוק התקציב ל-2025
על כך סיכמו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ויו"ר הכנסת אמיר אוחנה, זאת לאחר שהאחרון סירב ששני החוקים יוגשו יחדיו כי הדבר נעשה ללא תיאום איתו; גם יועמ"שית הכנסת שגית אפיק התנגדה להגשה המשותפת ודרשה פריסה של החוק
חוק ההסדרים יפוצל בכמחצית כך שרק הסעיפים הקשורים ישירות לתקציב המדינה יחוקקו במסגרתו יחד עם חוק התקציב לשנת 2025, והיתר יפוצלו ממנו וחקיקתם תידחה עד לאחר מכן. כך סיכמו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית) ויו"ר הכנסת ח"כ אמיר אוחנה (ליכוד).
בעקבות הסיכום, צפוי היום (ד') סמוטריץ' להנחח את הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה על שולחן הכנסת, יחד עם הצעת חוק התקציב לשנת 2025 שנשלחה לכנסת כבר שלשום. הדיון בשני החוקים לקראת הקריאה הראשונה יחל ביום ראשון. הכוונה היא לאשר את שני החוקים הללו בקריאה השנייה והשלישית עד לסוף חודש ינואר 2025 או לכל המאוחר עד ה-4 בפברואר 2024.
שלשום ביקש סמוטריץ' להניח את הצעת חוק ההסדרים במשק יחד עם הצעת התקציב ל-2025 על שולחן הכנסת, כפי שעשה לגבי חוק התקציב הנוסף לשנת 2024 והחוק להגדלת הגירעון. ואולם, אוחנה סירב לכך מאחר שהדבר לא נעשה בתיאום מוקדם איתו.
חוק ההסדרים כולל בין היתר הטבות במס להייטק, טיפול בהון שחור, פיקוח על פלטפורמות דיגיטליות, הפעלת רשויות מטרופוליניות, ייעול כוח האדם במערכת הבריאות, ייעול הליכי רישוי במסגרת המלחמה להורדת מחירי הנדל"ן ועוד.
כפי שפורסם לאחרונה בכלכליסט, היועצת המשפטית של הכנסת עו"ד שגית אפיק שיגרה מכתב אל סמוטריץ' שבו היא תובעת ממנו שלא להגיש לכנסת חוק הסדרים נלווה לחוק תקציב המדינה לשנת 2025. אפיק פירטה את כל חוקי התקציב וההסדרים לשנת 2025, שהאוצר מתכוון להגיש בקרוב לכנסת, וכן את הצעת התקציב הנוסף לשנת 2024, ואישור של של פניות תקציביות בועדת הכספים וקבעה כי "לעמדתי, השנה יותר מתמיד אין מקום לריכוזם של הסדרים נוספים, אלא יש למצוא את הדרך ההולמת לפריסת החקיקה המבוקשת על פני המושב באופן שגם יאפשר קיום הליך חקיקה ראוי".
"אדגיש, כי לא ייתכן מצב שבו הממשלה מעבירה שורה גדולה של תיקוני חקיקה משמעותיים באופן מרוכז ובתקופת זמן קצרה של חקיקת התקציב, שעה שלאורך מושב הכנסת שנמשך כשמונה חודשים, החקיקה הממשלתית דלה. 'הנוחות' עבור הממשלה בהעברת חקיקה באופן מרוכז בלוחות זמנים מקוצרים יש בה משום פגיעה בעבודת הכנסת שבכנס זה מתעצמת אף יותר, הן לנוכח האיחור והן לנוכח הבקשה מהכנסת להעביר חקיקה כפולה וזאת לאחר שכבר הועברו שלושה תקציבים נוספים לשנת 2024".