סגור

ישראל לא הקטינה את התלות בפחם הרוסי - ועלולה לשלם על כך ביוקר החשמל

אף שישראל משופעת בגז טבעי, היא ממשיכה לייצר כרבע מהחשמל באמצעות פחם מזהם ויקר. עליית מחירי הפחם והעובדה ש־30%-25% מהפחם בישראל מיובאים מרוסיה, עלולות לגרום לחשבון החשמל לתפוח

לאחר שתעריפי החשמל טיפסו בתחילת החודש ב־5.7% - כעת המשבר ברוסיה עלול להזניק אותם שוב מאותה סיבה: התייקרות מחירי הפחם. זאת, בשל העובדה כי חברת החשמל משתמשת לצורך ייצור החשמל בפחם מיובא - כשעל פי ההערכות, 30%-25% ממנו מגיעים מרוסיה.

למרות כל הגז שמדינת ישראל משופעת בו (מאגרי לווייתן ותמר), הפחם עדיין משמש חומר גלם משמעותי בייצור חשמל - אף שהוא יקר ומזהם יותר לעומת גז טבעי. בשנה שעברה כ־23% מהחשמל יוצרו באמצעות פחם בעשר יחידות ייצור - שש בתחנת הכוח אורות רבין בחדרה וארבע בתחנת הכוח רוטנברג באשקלון. יתר החשמל יוצר בעיקר מגז, וחלקו הקטן מאנרגיות מתחדשות.
משרד האנרגיה הציב יעד להפסיק את השימוש בפחם ב־2025, אך עולה השאלה למה לא לסיים את עידן הפחם לפני כן? לטענת מקורות במשק החשמל, הסיבה נעוצה בכך שיכולת הייצור המקסימלית של תחנות הכוח המופעלות בגז מסתכמת כיום ב־12 אלף מגה־ואט. לשם השוואה, בחודש שעבר, כשנשברו שיאי צריכת החשמל בגל הקור שפקד את ישראל, השיא היה 14,700 מגה־ואט. לכן, לפי הטענה, אי אפשר לעבור לתלות מלאה בגז, לפחות עד שיוקמו ויופעלו יחידות הייצור הגזיות באתר אורות רבין.

1 צפייה בגלריה
תחנת כוח אשקלון
תחנת כוח אשקלון
תחנת הכוח באשקלון
(צילום: בני מור)

הנתונים האלה מעידים גם על החשיבות הרבה שיש להגדלת ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות, שהסתכם ב־2020 רק ב־5.8%. אילו הנתון היה גבוה משמעותית, ייתכן שאנרגיות מתחדשות היו יכולות להחליף את הפחם או לפחות לאפשר לצמצם משמעותית את השימוש בו.
במשק האנרגיה קושרים בין צמצום הפחם לבין תחילת ההפקה המסחרית של מאגר כריש, וטוענים כי מטעמי ביטחון אנרגטי, עד שמאגר גז שלישי אינו פועל - אין לסגור את היחידות הפחמיות.
עם זאת, יש הטוענים כי אפשר לצמצם עוד יותר את הייצור מפחם. איגוד הגז הטבעי, המורכב מחברות המפיקות גז, הציג בעבר תוכניות בנושא למשרד האנרגיה ולחברת ניהול המערכת. האיגוד, שכמובן מגיע מתוך פוזיציה, טוען כי אין קושי בעונות מעבר, שבהן הצריכה נמוכה יותר, להשבית חלק מהיחידות הפחמיות - ואם תיווצר מצוקה או תקלה באחת מתחנות הכוח הגזיות, לשוב ולהפעיל את היחידות הפחמיות.
ברשות החשמל ובמשרד האנרגיה טוענים כי האפשרות לצמצם עוד יותר את השימוש בפחם נבחנת כל העת - אך כרגע היא לא קיימת.