עימותים בשייח ג'ראח: נופצו שמשות מכוניות, נורו זיקוקים, הוצתו פחי אשפה
עימותים בשייח ג'ראח: נופצו שמשות מכוניות, נורו זיקוקים, הוצתו פחי אשפה
בזמן שיותר מ-50 אלף איש צועדים לעיר העתיקה, מוקד העימותים היה דווקא בשכונה שאינה חלק ממסלול הצעידה. בשייח ג'ראח תועדו כלי רכב של ערבים ששמשותיהם נופצו, הפעלת מכת"זית ועימותים עם שוטרים. יהודים תועדו מיידים אבנים, וטענו: השליכו גם לעברנו. 3 יהודים נפצעו קל
רבבות צעדו ממרכז ירושלים לעיר העתיקה, אבל העימותים המרכזיים התרחשו דווקא באזור שאינו חלק ממסלול הצעידה: בשכונת שייח ג'ראח (שמעון הצדיק) החלו עימותים בין יהודים לערבים, והאזור נראה כמו שדה קרב.
תושבים ערבים סיפרו כי יהודים שהגיעו למקום ניפצו את שמשות המכוניות שלהם ובתיעוד נראו יהודים משליכים אבנים. מנגד, יהודים טענו כי גם שמשות רכביהם נופצו. כוחות הביטחון ירו זיקוקים והשתמשו במכת"זית, ובאזור הוצתו פחי אשפה. שלושה יהודים נפצעו באורח קל בעימותים. במצעד הדגלים עצמו השתתפו יותר מ-50 אלף איש.
בעיר העתיקה פרצו עימותים בין יהודים לערבים עוד לפני תחילת המצעד, ולאחר שזה החל נשמעו מצד כמה מהמשתתפים, בהם פעילי ארגון "לה פמיליה" הימני-קיצוני, קריאות נאצה כגון "מוות לערבים" ו"שיישרף לכם הכפר". באזור השער החדש תקפו אותם פעילים קיצונים מכונית של תושבים ערבים. הם התעמתו עם השוטרים והשליכו חפצים, אבנים ובקבוקי זכוכית לעבר השער.
גם בשער שכם נרשמה אלימות, כאשר כמה מתפרעים זרקו אבנים לעבר עיתונאים ערבים בעמדה שהוקמה שם עבור התקשורת, ואחד מהם נפצע קלות בידו. גם אותם מתפרעים קראו קריאות נאצה, בהן "שועפט עולה באש". ב-BBC דיווחו כי גם צוות שלהם נדחף על ידי שני צועדים, וספג מהם קללות. לפי רשת החדשות הבריטית, צלם שלה איבד בעקבות זאת חלק מהציוד שלו. אותם מתפרעים הם רק קומץ קטן מהצועדים, שרובם הגדול לא נהג באלימות.
בעקבות ההתפרעויות של פעילי הימין הקיצוני במצעד, וכשברקע סיקור נרחב יחסית בתקשורת העולמית למצעד הדגלים, מיהר שר החוץ יאיר לפיד לפרסם גינוי בטוויטר: "להב"ה ולה פמיליה הם לא יום ירושלים. להב"ה ולה פמיליה לא ראויים לשאת את דגל ישראל. להב"ה ולה פמיליה הם חרפה שפוגעת בשמחתו של עם ישראל ביום ירושלים".
בהמשך פרסם גם ראש הממשלה נפתלי בנט גינוי להתפרעויות, ומלשכתו נמסר כי הנחה את כוחות הביטחון, ובפרט את המשטרה, "לגלות אפס סובלנות כלפי אלימות או פרובוקציות של גורמים קיצוניים, בהם ארגון 'לה פמיליה', בירושלים". עוד נמסר מטעמו כי "רובם המכריע של המשתתפים הגיעו לחגוג, אך למרבה הצער ישנו מיעוט שבא להבעיר את השטח, לנצל לרעה את עמידתה החזקה של הממשלה מול איומי חמאס ולנסות בכוח להדליק אש לפיכך, כל מקרה אלימות יטופל במלוא החומרה, לרבות העמדה לדין". לפני כן פרסם בנט בטוויטר ברכה לצועדים: "זו בירתנו הנצחית, וכך טבעי וראוי. חג ירושלים שמח!".
אירועי יום ירושלים החלו כבר מוקדם בבוקר, ובשעה 7:00 החלו לעלות יהודים רבים להר הבית. אחר הצהריים מסרה המשטרה כי בסך הכול עלו להר 2,600 יהודים - מספר שיא של מבקרים יהודים במתחם ביום אחד. לפי מִנהלת הר הבית, המספר המדויק עמד על 2,626. השיא הקודם, נמסר, נרשם גם הוא ביום ירושלים, לפני ארבע שנים. אז עלו להר הבית 2,084 יהודים. יהודים שקראו הבוקר "שמע ישראל" והשתחוו בהר הבית בניגוד לכללים הורחקו מהמתחם. אחרים הניפו שם דגלי ישראל ושרו את ההמנון הלאומי התקווה.
לפני כן, בשעות הבוקר המוקדמות, נכנסו כוחות משטרה להר ונעלו עם שלשלאות ברזל את שעריו של אחד המסגדים במתחם, שבו ניסתה להתבצר קבוצה קטנה של צעירים. כמה מהפלסטינים רגמו את הכוחות באבנים, מבלי לגרום לנפגעים. בהמשך נכנסו למסגד רעולי פנים וירו זיקוקים, אולם גם מקרה זה נשלט על ידי הכוחות. בתיעוד יוצא דופן נראה רעול פנים פלסטיני מיידה אבנים ובהמשך מטיל את מימיו על גג מסגד בהר הבית.
המצעד בירושלים נערך תחת אבטחה כבדה: יותר מ-3,000 שוטרים ולוחמי מג"ב, בתגבור שלוש פלוגות מילואים של מג"ב, נפרסו החל משעות הבוקר במוקדי החיכוך בבירה. חלק מהשוטרים פועלים באופן סמוי. בישראל הביעו גם חשש מהסלמה ברצועת עזה. בחיל האוויר תגברו את סוללות כיפת ברזל ברחבי הארץ, ובמסרים שהועברו לחמאס דרך מצרים נאמר כי צה"ל יגיב בעוצמה אם ארגון הטרור יחליט לשגר רקטות לשטח ישראל.
המתיחות, נזכיר, נובעת מהעובדה שמבצע "שומר החומות" פרץ לפני שנה בדיוק, במהלך יום ירושלים הקודם. ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו החליט ברגע האחרון שמצעד הדגלים אשתקד לא יעבור בשער שכם בצל המתיחות הרבה באותה עת, אולם חמאס דרש גם את "נסיגת" הכוחות הישראליים משער שכם ומשכונת שייח ג'ראח - ושיגר לעבר ירושלים רקטות אחרי שהאולטימטום שהציב אז חלף. השנה החליט ראש הממשלה נפתלי בנט כי המצעד יעבור דרך שער שכם, כפי שנעשה במשך 30 שנה, למרות איומיהם של ארגוני הטרור הפלסטיניים והפצרותיהם של גורמים מדיניים בעולם החוששים מהסלמה.