טכנולוגיה לילדים – עתיד מלהיב עם מחיר כבד?
טכנולוגיה לילדים – עתיד מלהיב עם מחיר כבד?
בעשור האחרון עלתה התובנה לגבי האתגרים שמביא עולם הטכנולוגיה לילדים ולנוער. במאמרי הקודם שפורסם בכלכליסט, התייחסתי לנזקים הפוטנציאליים שבשימוש מופרז בטכנולוגיה בקרב הדור הצעיר: החל מחשיפה לתכנים לא הולמים, דרך נתק חברתי שמחליש את הקשרים הבין-אישיים ועד לעליה בשיעורי דיכאון, חרדה והתאבדויות. נתונים מרתקים של גוגל העולמית וחברת בזק הישראלית מספקים מידע עדכני שמחזק את החששות, ואף מוסיף ממד חדש של מורכבות.
נתונים אלו מצטרפים לידיעות המתפרסמות חדשות לבקרים על בני נוער שנפצעים באתגרי טיקטוק מסוכנים, כפי שקרה שוב רק בשבוע שעבר – עשרות נערות ונערים, הגיעו לחדרי מיון שונים ברחבי הארץ לאחר שנפגעו כאשר הסריטו את עצמם מבצעים את אתגר "הסופרמן". ובינתיים באוסטרליה אישר הפרלמנט המקומי חוק תקדימי, שקובע כי החל מעוד שנה ייאסר שימוש ברשתות חברתיות של ילדים ובני נוער מתחת לגיל 16.
הנתונים מאחורי המספרים: בדידות, ניתוק ותלות מוגברת
הדוח של חברת בזק, שפורסם מוקדם יותר השנה, חושף ממצאים מטרידים: כ-25% מבני הנוער בישראל מדווחים ששיחות קוליות מלחיצות אותם, נתון שמאיר את ההתפתחות התרבותית שבה תקשורת מילולית הופכת לחריגה, בעוד הודעות טקסט ותקשורת דרך רשתות חברתיות הופכות לברירת המחדל. נוסף על כך, 57% מבני הנוער ו-50% מהילדים הצהירו שהם מרגישים שהוריהם אינם קשובים לשיחות איתם כיוון שהם שקועים במכשירים הניידים שלהם. זו תזכורת כואבת לכך שהמסכים אינם פוגעים רק בילדים עצמם, אלא גם בקשרים המשפחתיים.
בנוסף, הירידה בגיל הממוצע לקבלת טלפון חכם – מגמה שמדווחת גם בסקר עדכני שפרסמה חברת גוגל – מעוררת דאגה לגבי ההשפעות של חשיפה מוקדמת לטכנולוגיה. מחקרים קודמים קושרים שימוש מוקדם בטכנולוגיה עם בעיות קשב וריכוז, פגיעה ביכולות החברתיות ואפילו השפעות פסיכולוגיות ארוכות טווח כמו חרדה ודיכאון.
פיתויים ותכנים – האיזון שבין חדשנות לנזק
שיפור תשתיות כמו טכנולוגיית הסיבים, המספקת מהירויות אינטרנט מדהימות, נועד לאפשר חוויות מקוונות איכותיות במיוחד. אבל מהירויות גבוהות מגבירות גם את היכולת של פלטפורמות דיגיטליות לשאוב ילדים לעוד ועוד תכנים – לא תמיד מותאמים לגילם.
הסקר של חברת גוגל חושף גם כי עיסוק מופרז בטכנולוגיה מוביל לתחושת עומס אצל המשתמשים, כאשר 71% מהישראלים מדווחים שהודעות והתרעות ברשתות החברתיות מסיחות את דעתם מהפעולה שתכננו לבצע. עבור ילדים ובני נוער, הפגיעה הזו בריכוז עלולה להקשות עליהם בהתפתחות הלימודית החברתית והאישית.
לא רק דאגה, גם פתרונות
בזמן שהנתונים מצביעים על נזקים, הם גם מספקים הזדמנות ליצירת כלים אפקטיביים חדשים להורים ולמורים. מהירות גבוהה ותשתיות טכנולוגיות מתקדמות מספקות גם בסיס לפתרונות כגון סינון תכנים, ניהול זמן מסך, וכן מערכות שמחזקות תקשורת פנים־משפחתית.
עם זאת, נדרש שינוי רחב ומהותי יותר. לצד חדשנות טכנולוגית, חברות התקשורת והטכנולוגיה בכלל, ותאגידי הרשתות החברתיות בפרט, צריכים לקחת אחריות על יצירת סביבה דיגיטלית בטוחה ומודעת יותר. כדי לא להסתמך רק על רצונם הטוב, על המחוקק לעגן את הסטנדרטים הללו בחקיקה ובשיתוף פעולה עם מחנכים, הורים ואנשי מקצוע.
בתקופה שבה ילדים ובני נוער חשופים ללא הרף לגירויים בלתי פוסקים ברשתות החברתיות, המסיטים את תשומת הלב ומטשטשים את גבולות המציאות, חשוב במיוחד לשוב לערכים הבסיסיים של "הכפר הקדום", ערכים המדגישים את הצורך בעוגנים אישיים ומשפחתיים, חיבור לסביבה הפיזית והרוחנית ותחושת שייכות לקהילה.
חיבור לערכי הכפר הקדום מאפשר יצירת איזון רגשי וחינוכי, טיפוח חוסן פנימי ופיתוח תחושת אחריות חברתית. בסביבה שבה המסרים מהירים ופזיזים, הערכים הללו יספקו בסיס יציב ומעמיק שיסייע לבני הנוער לעצב זהות אישית בעלת משמעות ולהתמודד עם אתגרי העידן הדיגיטלי בצורה מעצימה ומיטיבה.
לשמור על הדור הצעיר
בעידן שבו הטכנולוגיה היא חלק בלתי נפרד מחיינו, האתגר הוא לא רק לאמץ אותה – אלא להשתמש בה באופן אחראי. הממצאים החדשים מחדדים את ההכרח לשלב בין גישה רחבה לכלים דיגיטליים לבין חקיקה, רגולציה מחמירה ותרבות של מודעות לנזקים. רק כך נוכל להבטיח שהילדים שלנו יהנו מהיתרונות שהטכנולוגיה מציעה, מבלי לשלם מחיר כבד מדי. עלינו, כהורים, כמחנכים וכחברה, מוטלת האחריות לוודא שהקדמה לא תשתלט על ערכינו, אלא תתמוך בהם.
הכותב הוא מנכ"ל "דרך כפר יוזמות חינוך", הפועלת לשינוי פני החברה באמצעות חינוך מעצים ומשייך