סגור
בית ספר סגור בגורנות הגליל יסודי רונסון
בית ספר סגור בגורנות הגליל. 16,000 תלמידים מהצפון עדיין מפונים (צילום: אפי שריר)

לממשלה אין תוכנית מאושרת לחזרת מערכת החינוך לצפון

הממשלה ומשרד החינוך טרם השיבו לשאלה המרכזית האם יימשך המימון למשפחות של ילדים מפונים שהתחילו ללמוד ביישוב אחר. בקריית שמונה מדווחים שאין גורם אשר מדבר איתם על חזרת מערכת החינוך. משרד החינוך: הכנו תוכנית שיקום ונציג אותה לציבור בקרוב

אין עדיין תוכנית מאושרת של משרד החינוך והממשלה לחזרת מערכת החינוך ליישובי הגבול בצפון ובמיוחד לקריית שמונה. בראש ובראשונה אין תשובה לשאלה החשובה מכל האם מאפשרים לכל משפחה להחליט אם הילדים מסיימים את שנת הלימודים בבית הספר במקום הפינוי וממשיכים לממן להם את השהות שם. בעיריית קריית שמונה דורשים שכך יהיה אבל אומרים שבינתיים איש לא מדבר איתם. במשרד החינוך אומרים שהוכנה תוכנית שכבר הוצגה לגורמי הממשלה השונים ותוצג לציבור בקרוב.
במשרד החינוך מסבירים שהם לא יכולים לקבל כרגע החלטות כיוון שהם תלויים בגורמים ממשלתיים אחרים כמו מערכת הביטחון או האוצר. כרגע המימון למפונים מובטח רק עד סוף 2024. בפועל אין כמובן כל סיבה לא לקבל החלטת מדיניות שתעניק ודאות להורים ולילדים על המשך המימון למשפחות עם ילדים עד סוף שנת הלימודים.
16,000 תלמידים מהצפון עדין מפונים. בשל האנדרלמוסיה בפינוי, התלמידים מקריית שמונה מפוזרים בלא פחות מ־500 יישובים. לפני שמחזירים אותם למבני מוסדות החינוך שלהם צריכים לענות על שרוה של שאלות. למשל, האם המוסדות האלה כשירים וכמה זמן ייקח להכשיר אותם? חלק מבתי הספר למשל משמשים את הצבא ונשאלת שהאלה כמה חורבן ישאיר שם. עוד שתי שאלות הן כמה בתים של תלמידים נהרסו ואז הם לא יוכלו לחזור וכמה מורים יחזרו.
אלא שמעל הכל מרחפת השאלה המרכזית האם יאפשרו למשפחות מהצפון שהילדים שלהן החלו ללמוד ביישובים אחרים לסיים את שנת הלימודים במוסד הלימודים הנוכחי או שיוסיפו טראומה של עקירה נוספת. דובר עיריית קריית שמונה דורון שנפר אומר ש"הכי חשוב שיתחילו לדבר איתנו לפני ולא אחרי ההסכם. אנחנו מצפים שמשרדי הממשלה יקימו שולחנות עגולים ויכינו מתווה שיענה לצרכים של כל משפחה".
לזכות עיריית קריית שמונה יאמר שהיא מעדיפה בבירור את טובת הילדים על טובת העיר - כלומר לא לאלץ את התושבים לחזור. "אסור לפגוע בהם וצריך לאפשר להורים להחליט היכן הם רוצים לסיים את השנה. נעקור את הילדים שוב"? שואל שנפר ומזכיר שבניגוד לילדי שדרות שהיו עקורים מספר חודשים פה מדובר בילדים שלומדים במקום אחר כבר שנה והתחילו שנת לימודים שניה מחוץ לישוב.
מצב פחות מורכב יש למנהל מחלקת החינוך של המועצה האזורית מרום הגליל אבי צ'פניק. למועצה יש רק שני ישובים מפונים. מסגרות החינוך שלה לא נסגרו אם כי חלקן הועברו למרכז. "מערכת החינוך שלנו עבדה כל המלחמה ולכן אין יותר מדי הערכות לחזרה", אומר צ'פניק. השאלה המרכזית תהיה מתי המוסדות שהועברו חוזרים למיקום הקבע.
ממשרד החינוך נמסר, כי "המשרד פועל בהתאם להנחיות פיקוד העורף ובתיאום עם כלל הגורמים, במטרה להבטיח רציפות לימודית ליישובי הצפון. המשרד בתהליכי גיבוש של תוכנית רב־שנתית לשיקום ופיתוח מערכת החינוך בצפון, שהוצגה לשר ולמינהלת תנופה לצפון. התוכנית מתמקדת בהרחבת תשתיות, שיקום מסגרות חינוכיות. יישום התוכנית יחל לאחר אישור החלטת ממשלה, עם יעד להתחיל ביישומה כבר בשנת הלימודים הנוכחית. המשרד נמצא בתיאום שוטף עם עיריית קריית שמונה".