מהנדס תוכנה? מה דרוש כדי להצליח בתעשייה שזזה שמאלה
מהנדס תוכנה? מה דרוש כדי להצליח בתעשייה שזזה שמאלה
הביקוש למהנדסי תכנה בשיאו, אבל מהו הפרופיל שחברות ההייטק של היום מחפשות?
הביקוש למהנדסי תכנה בשיאו, אבל מהו הפרופיל שחברות ההייטק של היום מחפשות?
הטרנד החם בתעשייה הוא shift- left - המשמעות היא העברת האחריות על המוצר למפתחים והקדמה של משימות משלבים מאוחרים בפיתוח לשלבים מוקדמים יותר במטרה לקצר זמנים, להפחית עלויות ולספק תוכנה באיכות גבוהה יותר. השינוי הזה מביא איתו גם הגדרה מחדש של הדרישות ממפתחים.
כולנו מכירים את הדמות המיתולוגית של המתכנת המתבודד שיושב בחדר לבד. קפוצ׳ון על הראש ואוזניות על האוזניים, שקוע בקוד ואטום לעולם.
הימים של עבודה בבידוד חלפו. מיומנויות כמו חשיבה אנליטית, פתרון בעיות וניסיון טכני עדיין תופסות מקום מכובד, אבל הן כבר לא מספיקות. המעסיקים של היום מחפשים מגוון של מיומנויות. ככל שמפתח.ת מציג.ה מנעד רחב יותר של כישורים, שילוב של יכולות טכניות עם סופט סקילז, כך יהיו אטרקטיביים יותר בשוק העבודה.
מה בעצם השתנה?
ה shift-left מטשטש את הגבולות בין השלבים השונים בתהליך הפיתוח. בעבר, מפתחים קיבלו אוסף דרישות מוגמר, יצרו תוכנה עובדת והעבירו אותה לבדיקות בצוותים אחרים. היום התפיסה היא אחרת. המפתח.ת אחראי.ת על המוצר מקצה לקצה, בכל שלבי מחזור חייו. חלוקת האחריות בין מפתחים לבודקים ו-devops היא גמישה ומשתנה מחברה לחברה ומעת לעת על פי הצרכים הארגוניים. גם הקווים בין המפתחים לפרודקט היטשטשו. המפתח.ת של היום לוקח.ת חלק פעיל גם בהגדרות המוצריות וער.ה מאוד לערך שמיצרים ללקוחות. התוצאה היא שתפקידי המפתחים מתרחבים ואיתם גם הדרישות. המפתחים והמפתחות של 2022 כבר לא רק מקודדים, אלא גם מכירים את המוצר לעומק, מעורבים בהגדרת הדרישות, משתתפים בפיתוח בדיקות אוטומציה, בדיקות ביצועים, ניתוח סיכונים, הערכת עלויות משאבי ענן, תיעוד ידע, ניטור ועוד ועוד.
מטבע הדברים, העבודה מצריכה תקשורת אפקטיבית והחלפת רעיונות אבסטרקטיים ומורכבים עם א.נשים מדיסציפלינות שונות. היכולת להבין מי עומד מולך, לשתף פעולה ולתקשר בצורה יעילה היא מאוד משמעותית. המעבר למודל עבודה היברידי, לקח את האתגר הזה צעד אחד קדימה והביא לקידמת הבמה עוד אוסף מיומנויות נדרשות כמו עבודה עצמאית, פרואקטיביות ושקיפות לגבי התקדמות ולגבי אתגרים.
אף אחד לא יודע לעשות הכל
בסופו של דבר כל מפתח ומפתחת מביאים משהו קצת אחר, בהתאם לאישיות ולרקע שלהם. יש את אלה שמאוד מחוברים לטכנולוגיה, חלק מאוד טובים בפתרון בעיות שטח במהירות, אצל אחרים החוזקה היא בעיות אלגוריתמיות-מתמטיות מורכבות או היכולת לבנות ארכיטקטורה פשוטה למערכת מאוד מורכבת. יש גם כאלה ששולטים בצורה מצויינת במוצר הקיים והחוזקה שלהם היא היכולת למצוא את הפתרון היצירתי שיגשר בין צורך פונקציונאלי ואילוצים טכנולוגיים.
כדי לבנות צוות פיתוח מעולה, נחפש גיוון. הצוות הוא יחידה עצמאית שלוקחת אחריות מלאה על המוצר בשלמותו. לכן, נרצה להרכיב קבוצה שביחד מביאה הכל מהכל. צוות מגוון שיודע לעבוד בסינרגיה מביא ערך אדיר לחברה, הוא גמיש, יצירתי ויכול להתאים את עצמו למצבים שונים ודרישות משתנות. בנוסף, יש בגיוון פוטנציאל עצום לגדילה והתפתחות אישית של כל אחד מחברי הצוות. לכל מפתח.ת יש את המקומות החזקים שלו שבהם הוא הסמכות וגם את המקומות הפחות חזקים שבהם אפשר ללמוד מהאחרים.
אותו הגיוון רלוונטי גם לסופט סקילז. נרצה בצוות אוסף של יכולות אישיותיות גבוהות. יכולות הקשבה, יכולת לשתף פעולה ולמצוא אינטרס משותף בזמן קונפליקט, אסרטיביות, יוזמה, יכולת להוביל, ראיה חיובית, אומץ וגם זהירות. כל אחד מחברי הצוות מביא את האיכויות האלה ברמה שונה. כל אחד מקבל את הבמה ברגע המתאים וכולם לומדים מכולם.
מה רוצה מפתח.ת?
לא רק החברות עדכנו את רשימת הדרישות שלהן, גם רשימת הציפיות של המפתחים עברה ריענון.
רבות דובר על השינוי בחוזה הפסיכולוגי של עובדים ועובדות עם מקום העבודה. הם כבר לא מסתפקים בתנאים טובים וביטחון תעסוקתי. הם מחפשים משמעות, תחושת שייכות ותרבות ארגונית שתואמת את הערכים שלהם.
הרחבת תפקיד המפתח משתלבת היטב עם השאיפה למשמעות, גיוון והעמקה של כישורים טכניים. היכולת לתת למפתחים להתנסות במשימות מתחומים שונים, גם מאפשרת לכל אחד ואחת חקירה עצמית לגבי כיווני ההתפתחות שלהם.
השינויים בתפקיד המפתח.ת מושפעים ממגמות טכנולוגיות, שינויים בשוק ואפילו שינויים סוציולוגיים. המפתחים של היום לוקחים יותר תחומים תחת אחריותם. יש להם יכולת השפעה גבוהה, הם מחוברים למוצר ורואים את התמונה הרחבה. בתהליך הזה כולם יוצאים נשכרים. החברות מקבלות מוצר איכותי יותר ותהליך פיתוח גמיש יעיל ומהיר יותר. המפתחים מקבלים את האפשרות להשפיע להתפתח ולהביא את עצמם לידי ביטוי במגוון רחב יותר של אופנים, כל מפתח לפי ההעדפות והשאיפות שלו.
מאת נטע בר חיים – מנהלת קבוצת פיתוח ושירי סמו – ראש צוות פיתוח, אימפרבה