פרשנותסמוטריץ' רצה בלימה - וקיבל גל התייקרויות ענק
פרשנות
סמוטריץ' רצה בלימה - וקיבל גל התייקרויות ענק
הפרת ההסכם עם המחלבות ע"י שר האוצר עוררה גל של העלאות מחירים - שלא עצרו רק בחלב. המחלבות הבינו שלא ניתן לסמוך על ההבטחות של השר, ועליהן לנקוט בצעדים לצמצום הפגיעה ברווחיותן. הקמעונאים כבר נערכים עם מחירונים המשקפים עלייה חדה יותר מזו של המחלבות
הפרת ההסכם הענפי על ידי שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שניסה להציג הישג בזירת הטיפול ביוקר המחיה, גרמה לפיגוע צרכני רב נפגעים. במקום להעלות רק את מחירי מוצרי החלב הבודדים שתחת צו הפיקוח על המחירים ב־16%, העלו 3 המחלבות הגדולות תנובה, שטראוס וטרה את מחירי כלל מוצרי החלב בשיעור של עד כ־9.3%.
בנוסף לגדולות, גם מחלבת גד, הפועלת בשוק הפרימיום, תעלה בשבוע הבא מחיר בשיעור ממוצע של 5%. ההערכות הן שגם מחלבות קטנות יותר יעלו מחירים בימים הקרובים.
מדובר בהעלאת מחירים קיצונית, שיוצאת לדרך בעיתוי חריג, רגע לפני חג השבועות, שהמחלבות הפכו לחג החלב. העיתוי, יאפשר לתנובה ולשאר המחלבות שצפויות אף הן להעלות מחירים, לגזור קופון בימי השיא של מכירות החלב בשבועות הקרובים.
עליות המחירים לא עוצרות בחלב. אתמול הודיעה דיפלומט כי תעלה מחירי חלק ממוצריה ובהם פרינגלס, קלוגס, עוגיות אוראו, קפה ג׳ייקובס, קטשופ היינץ ועוד - בשיעור של עד 25%. בדיפלומט טענו כי עליות המחירים נכפו על החברה על ידי ספקיה בחו"ל.
ראשונה להגיב להפרת ההסכם עם המחלבות היתה תנובה, שהודיעה אתמול על העלאת מחירי המוצרים המצויים תחת צו הפיקוח על המחירים בשיעור של 8.3% והעלאת מחירי מרבית מוצרי החלב מתוצרתה בשיעור של עד 9.3%. במסגרת התייקרות בשיעור ממוצע של 4.6%, תעלה תנובה לראשונה מאז המחאה החברתית בקיץ 2011, את מחיר הקוטג' ב־3%. מחיר החמאה יזנק ב־9.3%, גבינת עמק במקרר תעלה ב־3.5%, יוגורט תנובה יעלה ב־5% ושמנת לבישול ב־5.5%.
שעות ספורות לאחר מכן, הצטרפה טרה והודיעה על העלאת מחירים בשיעור של עד 9.3%, אך השיעור הממוצע גבוה מזה של תנובה ועומד על 7%. מחיר הקוטג' של טרה יעלה ב־6.5%, החמאה ב־9.3%, השוקו ב־5.5%, גבינה צהובה נעם ב־8.3% וכך גם מעדני החלב.
למרות ששטראוס כמעט לא פעילה בקטגוריות המוצרים המפוקחים, לא ויתרה חברת המזון השנייה בגודלה על ההזדמנות והודיעה על העלאת מחירי מוצרי החלב בשיעור של עד 9.3%. החברה העלתה את משקאות דנונה פרו ב־7%.
למרות ששלוש המחלבות מתמודדות עם אותם חומרי גלם וכפופות למועד עדכון המחירים, ראה שר הכלכלה ניר ברקת בסמיכות ההודעות על העלאת מחירים חשש לתיאום מחירים. השר פנה אתמול לממונה על התחרות מיכל כהן והנחה אותה לבדוק אם יש מקום לפתוח בבדיקה נגד חברות המזון הגדולות "בשל העלאות המחירים שפורסמו בזו אחר זו במה שנראה כמהלך מתואם, המנוגד לחוק". במקביל, שר הכלכלה ברקת הנחה את מנכ"ל משרדו להציג לו בהקדם הצעת חוק ממשלתית לפירוק המונופולים והקרטלים בתחום המזון בישראל.
גל ההתייקרויות הנוכחי, נרשם חצי שנה בלבד אחרי שהמחלבות העלו מחירים של מרבית מוצריהן בשיעור של עד 9.5%. על פי ההבנות אליהן הגיעו האוצר והמחלבות השבוע, בימים הקרובים, אמור להתעדכן שיעור עליית מחירי המוצרים המפוקחים מ־ 8.3% ל־9.3%, אז יעלו שוב המחלבות את מחירי החלב, גבינה לבנה, גבינות צהובות במשקל, שמנת מתוקה וחמוצה, אשל, גיל ולבן.
העלאת המחירים עליה הודיעו אתמול 3 המחלבות הגדולות, נרשמה במקביל לפרסום דו"ח מבקר המדינה, שחשף כי המחיר לצרכן של חלב בישראל גבוה ב־ 77% מזה המשלם הצרכן במדינות האיחוד האירופי.
החלטת המחלבות להעלות את מחירי מוצרי החלב שעלו רק לפני חצי שנה, מצביעה על כך שהפרת ההסכם שנחתם עימן לפני כשנה, באמצעות התעלמות מההתחייבות למעבר למנגנון העלאת מחירים אוטומטי, יצרה משבר אמון קיצוני, כזה ששחרר אותן מהכבלים ששמו על עצמן בכל הנוגע להתנהלות מול הרגולטורים.
במחלבות הבינו כבר מזמן שהממשלה עושה שימוש כוחני במנגנון הפיקוח על המחירים, ומאלצת חברות פרטיות לספוג הוצאות בהיקף של מאות מיליוני שקלים בשנה, בכדי להראות שהיא מטפלת ביוקר המחיה. ההתעלמות של משרד האוצר במשך חודשים מנסיונות והצעות שהעלו המחלבות לטיפול במחיר החלב הגולמי, והבחירה של סמוטריץ' להפר את ההסכם ולגלגל עליהן שוב את האחריות, חידדה את ההבנה שלא ניתן לסמוך גם על ההתחייבות הנוכחית של השר, ועליהן לנקוט בצעדים לצמצום הפגיעה ברווחיותן.
סמוטריץ' אמנם הפר הסכם, אבל הוא לא הראשון לערב שיקולים פוליטיים בהחלטות מקצועיות. הראשון להפר ברגל גסה את החלטת ועדת המחירים ולסרב בשנת 2018 לחתום על המלצתה להעלות את מחירי החלב היה שר האוצר דאז משה כחלון. עתירת המחלבות לבג"ץ אמנם אילצה אותו לחתום על עדכון המחירים, אך הנזק כבר נעשה.
אחריו היה זה שר האוצר אביגדור ליברמן, שדחה ועיכב את המלצת ועדת המחירים, ולבסוף אילץ את המחלבות להסכים לפיצול ההתייקרות. סמוטריץ' רק שיכלל את השיטה. במשרד האוצר יכלו למצוא גם ברגע האחרון פתרון חלופי ולפצות את המחלבות על הזינוק במחיר החלב הגולמי, אולם משיקוליהם בחרו להימנע מכך.
על רקע זה, בהחלטתן להעלות את מחירי מרבית מוצרי החלב, הבהירו המחלבות לממשלה, שאמנם יש בידיה מנגנון פיקוח מחירים, אך היא עלולה למצוא את עצמה ללא מוצרים מפוקחים. טרה כבר זנחה לחלוטין את שקיות החלב, החמאה והאשל. מחלבות רמת הגולן, שקרסה בגלל העיכוב בעדכון המחירים לצרכן, נרכשה על ידי זנלכל והצעד הראשון של הבעלים החדשים הוא לצמצם את ייצור המפוקחים למחצית מהכמות שייצרה עד כה.
אפשר להעריך שגם בתנובה לא ימהרו להשקיע בקווי ייצור של המוצרים המפוקחים ובתחזוקת קווים ישנים, הכרוכה בעשרות מיליוני שקלים בשנה. צמצום ייצור המפוקחים והסטת החלב לייצור מוצרים מועשרים ורווחיים יותר, יאלץ את הצרכן לקנות את המוצרים הלא מפוקחים, שמחירם גבוה בעשרות אחוזים. אפשר רק לקוות שהדבר יגרום ללחץ על הממשלה, לטפל טיפול שורש במחיר החלב ובמנגנון הפיקוח.
המחלבות טוענות כי ההתייקרות הנוכחית, מכסה רק חלק מהעליות שספגו כתוצאה מהזינוק במחיר החלב הגולמי, כמו גם מהזינוק הדו־ספרתי ביורו מתחילת השנה, שהשפיע לרעה על מחירי הקניה של חומרי גלם שונים כמו פירות וחומרי אריזה.
החשש הוא כי מחירי מוצרי החלב צפויים להמשיך לעלות. הפריסה של מחצית מההתייקרות שהיתה אמורה להיכנס השבוע לתוקף, ל־3 שנים, תגרום לכך שבשנים הקרובות יעלו מחירי המוצרים בפיקוח בלפחות 3.1% בשנה. בנוסף, הערכות בענף שמחיר המטרה ימשיך לעלות בשני הרבעונים הקרובים.
מי שנהנים מההתייקרות הם הקמעונאים, שכבר נערכים עם מחירונים המשקפים עלייה חדה יותר מזו של המחלבות. זאת ועוד, בכדי לקבל את הסכמת הקמעונאים הגדולים למחירון החדש, ולא להיקלע למשבר שנרשם לפני כחצי שנה, במסגרתו סירבה שופרסל לאשר את מחירוני טרה ותנובה וחדלה להזמין מהן סחורה, צפויות המחלבות להעלות את המחירים לרשתות הגדולות, רק כשבועיים אחרי המועד שקבעו להתייקרות. כך, יוכלו אותן רשתות ליהנות מפרק זמן במסגרתו המחיר לצרכן עולה, עוד בטרם הן נדרשו לעלייה וזאת, במהלך השבועיים שלפני חג השבועות, כשמכירות החלב מגיעות לשיא.