הנחיה של רשות המסים עשויה להקשות על עמותות רבות לגשת למכרזים ממשלתיים
הנחיה של רשות המסים עשויה להקשות על עמותות רבות לגשת למכרזים ממשלתיים
לפי ההנחיה, עמותה שתרצה לגשת למכרז ממשלתי ולהציע מחיר נמוך מכיוון שאינה חייבת במע"מ תצטרך לקבל אישור מהרשות שהיא מלכ"ר תוך עמידה בקריטריונים נוקשים; בכירים בארגון הגג לעמותות: "מכת מוות על השירותים החברתיים בישראל"
עמותה שתרצה לגשת למכרז ממשלתי ולהציע מחיר נמוך בשל העובדה כי היא אינה חייבת במע"מ, תצטרך לקבל אישור מרשות המסים כי היא מסווגת כמלכ"ר.
האישור יינתן באופן אוטומטי (מסלול ירוק) רק במקרים שבהם לא קיים אפילו ספק קל שהמלכ"ר יכול להיות מסווג כגוף עסקי. כך לדוגמה נדרש כי העמותה תתנהל בגירעון או ש-50% ממקורותיה יהיו תרומות, שחלק משמעותי מפעילות המלכ"ר יתבסס על מתנדבים, ושהכנסותיו ממכרזי המדינה לא עולים על 25%. כך עולה מהנחיה שפרסמה המחלקה המקצועית ברשות המסים לפני כשבוע ימים.
ההנחיה מסעירה את הרוחות בקרב גורמי המקצוע העוסקים בייצוג עמותות. רו"ח דפנה רביד-ברזילי אמרה ל"כלכליסט": קבוצת העמותות שנכנסות במסלול הירוק החדש היא קבוצה ריקה, כלומר ללא משמעות. הבעיה האמיתית היא חוסר הוודאות שהנחיית רשות המסים גרמה לעמותות. רשות המסים הגדירה קריטריונים חדשים שאינם רלוונטיים למכרזי מדינה ועומדים בסתירה להנחיות שמשרדי ממשלה אחרים הגדירו בעבר. רשות המסים הוסיפה בירוקרטיה, רגולציה ואפליה לרעת עמותות שפועלות לטובת ציבור רחב".
במכתב ששיגרו בכירים בארגון "מנהיגות אזרחית"' (ארגון גג לכל העמותות) לשר האוצר ליברמן ולראש רשות המסים ערן יעקב נאמר: "אנו מבקשים להצביע על חשש אמיתי שהתבחינים שנקבעו למסלול הירוק שפורסם יהוו מבחן מרכזי בכל בקשה, ובכך יטילו מכת מוות על השירותים החברתיים בישראל ועל ארגונים ללא כוונות רווח".
החשש האמיתי של העמותות ומייצגיהם הוא כי ההנחיה הזו היא רק השלב הראשון, וכי בעתיד רשות המסים תחמיר מאוד עם העמותות, ותאפשר רק לחלק קטן מן העמותות לגשת כעמותות וליהנות מפטור המע"מ השמור להן. אך לאמיתו של דבר ההנחיה של רשות המסים לא מופיעה בחלל ריק, אלא מהווה פרשנות משפטית לפסיקתו של בית המשפט העליון לפני כשנתיים.
בית המשפט העליון נזקק לטענת החברות שניגשות למכרזים ממשלתיים, שטענו כי קיימת אפליה לא מוצדקת בין חברות לבין עמותות, שכן העמותות לא משלמות מע"מ, והחברות משלמות מע"מ. ולכן העמותות מציעות מחיר נמוך יותר וזוכות במכרזים. בית המשפט הכריע שלא להכריע בעצם השאלה אם מדובר ב"אפליה" או לא, אך קבע שיש לוודא כי כל מלכ"ר שניגש למכרז מקבל לפני כן אישור מרשות המסים כי הוא מלכ"ר. החשש בנוגע לאופי פעילותו של המלכ"ר קשור לכך שבהיסטוריה הפסיקתית של מדינת ישראל נקבע כי עצם העובדה שמלכ"ר ניגש למכרז מעלה ספק לגבי השאלה אם מדובר בפעילות עסקית או בפעילות ללא כוונת רווח.
ברשות המסים אמרו ל"כלכליסט": "עצם העובדה שאנחנו עושים 'מסלול ירוק' זה לפנים משורת הדין. קיימת האפשרות לכל עמותה לבקש אישור פרטני מרשות המסים ולהיות מוכרת כמלכ"ר. הפסיקה יצאה כבר לפני שנתיים, והמלכ"רים לא פנו אלינו בבקשות אישורים. בסך הכל יש כאן יישום של הפסיקה".