בלעדיקופת חולים לאומית רוכשת 20% מרשת מדיקה שמתמזגת עם בי"ח רפאל
בלעדי
קופת חולים לאומית רוכשת 20% מרשת מדיקה שמתמזגת עם בי"ח רפאל
בסיום העסקה שתכלול שלושה שלבים שתי קופות חולים מתחרות, לאומית ומאוחדת, יהיו שותפות בחברה הממוזגת ששוויה יהיה כ־800–900 מיליון שקל. עדיין יידרש אישור של רשות התחרות ושל משרד הבריאות שנוטה לתמוך במהלך
עסקת ענק בתחום הרפואה צפויה להיחתם בימים הקרובים. לכלכליסט נודע כי העסקה תכלול שלושה שלבים: בשלב הראשון קופת חולים לאומית תרכוש 20% מרשת המרכזים הרפואיים הפרטית מדיקה לפי שווי של 800 מיליון שקל למדיקה. בשלב השני תרכוש חברת הביטוח הראל את אחזקות כל שותפיה בבית החולים הפרטי רפאל לפי שווי של כ־180 מיליון שקל ובשלב השלישי ימוזג רפאל לתוך מדיקה. העסקה התלת שלבית, אם תושלם ותאושר על ידי כל הגורמים הרגולטוריים, תיצור מצב מיוחד בשוק הבריאות: בעלי השליטה לאחר העסקאות במדיקה־רפאל יהיו שתי קופות חולים מתחרות. לאומית שתחזיק 20% וקופת חולים מאוחדת שהחזיקה 40% במדיקה ותדולל ל־32%.
חברת הביטוח הראל שמחזיקה 20% ממניות רפאל, תרכוש מהשותפות שלה את יתר המניות ותמכור אותן למדיקה תמורת 100 מיליון שקל במזומן ו־8%–9% ממניות מדיקה. מייסד מדיקה צביקה בארינבוים ידולל לכ־12% ממניות הרשת ואילו ביתרת המניות, 28%, יחזיקו הפניקס, אלטשולר שחם, משפחת ארקין וצבי ברק. לאומית, שתרכוש בשלב הראשון של העסקה 20% ממניות מדיקה, לא תדולל עם הענקה המניות להראל בשלב השני. הסיבה היא שחוק ביטוח בריאות קובע כי קופה לא תוכל להחזיק בפחות מ־20% ממניות בית חולים שבו היא שותפה. לאומית תשלם חלק מהתמורה במזומן על פני כמה שנים וחלק בנכסים שווי כסף.
במאוחדת לא התלהבו מהמהלך
השילוב של מאוחדת ולאומית בעסקה לא היה פשוט, ומי שתיווך בין הצדדים עד להגעה להסכמות על מבנה השותפות היה בארינבוים. במאוחדת, כך נודע, לא הביעו התלהבות מהכנסת לאומית לשותפות, מכיוון שהראשונה נכנסה למדיקה בשלבים מוקדמים בהרבה והיתה שותף מרכזי להתפתחות שלה לאורך השנים.
אך מעבר לקשיים של הקופות עצמן בישיבה יחדיו באותה חברה צפויות להתעורר שאלות בנוגע לדרך הפעולה של דירקטוריון מדיקה שיכיל שתי קופות חולים מתחרות ושבראשו עומד אייל גבאי יו"ר מאוחדת. למשל במקרה שבו תוקם פעילות מסוימת בבית החולים עבור מבוטחי קופה אחת, עלולה לעלות השאלה האם זו תסכים שמבוטחי הקופה האחרת ישתמשו בשירותים אלו.
השיקול המרכזי של משרד הבריאות הוא הצבת תחרות ראויה בתחום בתי החולים הפרטיים למכבי ולכללית, וזו אחת הסיבות לאישור צפוי של רכישת רפאל בידי מדיקה, אחרי כניסת לאומית
שאלה משמעותית נוספת נוגעת לקביעת מחירי הטיפול. הן מאוחדת והן לאומית ייאלצו במקרה כזה לצאת מהדיון בדירקטוריון בשל ניגודי העניינים שלהן. כמי שמפנים את רוב המטופלים עלול לעלות חשש לתיאום מחירים שכן מדובר בקופות מתחרות. שאלה נוספת שעלולה להתעורר נוגעת לשיתופי פעולה אפשריים של מדיקה בעתיד עם רשת מרפאות טרם שלאומית מחזיקה בכ־50% ממניותיה בשותפות עם האחים ויל. מי שהובילו את השיחות בין שתי הקופות היו עוזי ביתן מנכ"ל מאוחדת וחיים פרננדס מנכ"ל לאומית.
לצד שאלות התיאום בין מאוחדת ללאומית, כפי שמכתיב מבנה העסקה הנוכחי, המהלך יכול לעורר ולהמריץ את התחרות מול הקופות הגדולות. כך למשל הדבר יאפשר ללאומית, הקופה הקטנה מבין הארבע, להפנות את מבוטחיה לטיפולים פרטיים בגוף שבו היא מחזיקה חלק מהמניות. בנוסף יגדיל המהלך את כוחן של שתי הקופות הקטנות יחד ויאפשר להן להתמודד מול שתי הגדולות: כללית ומכבי. כללית המחזיקה בכ־53% מנתח המבוטחים בקופות החולים מחזיקה גם ב־40% מבית החולים הפרטי הרצליה מדיקל סנטר ולמרות שניסתה לעלות לשליטה בהרצליה מדיקל סנטר היא נבלמה על ידי הרגולטור. מכבי, החולשת על 26.5% מהמבוטחים ומחזיקה בשליטה (95%) בבית החולים הפרטי אסותא, ומאוחדת המחזיקה בכ־12.5% מהמבוטחים ומחזיקה במדיקה. ללאומית, שלה כ־7.5% מהמבוטחים, לא היתה עד כה זרוע פרטית ואם עסקה זו תושלם תהיה לה את מדיקה־רפאל.
הזינוק ממרפאה קטנה ברמת גן
מדיקה היא רשת רפואה פרטית שהוקמה בידי צביקה בארינבוים תחת השם המקורי נארא. ב־2019 נכנסה קופת חולים מאוחדת לשותפות ברשת כשרכשה 40% ממניותיה תמורת 107 מיליון שקל. במדיקה שותפים גם הפניקס שנכנסה ב־2017 בהשקעה של 50 מיליון שקל עבור 20% מהמניות וכן בית ההשקעות אלטשולר שחם, משפחת ארקין וצבי ברק.
נארא שהחלה את פעילותה כמרפאה קטנה ברמת גן שרכש בארינבוים, התפתחה ורכשה את בית החולים הפרטי אלישע בחיפה עם שישה חדרי ניתוח גדולים, בנתה מרכז רפואי גדול ליד בית החולים העמק בעפולה (RMC) עם שבעה חדרי ניתוח, ואת בית החולים החדיש מדיקה ברמת החייל שנחנך לפני כשנתיים. מדיקה העבירה לניהולה גם את בית החולים משגב לדך בירושלים שכולל חדרי ניתוח פרטיים, והיה בבעלות של מאוחדת. לאחרונה היא גם רכשה והרחיבה מעבדה גדולה לבדיקות שונות בלוד, שהלקוחות שלה הם בתי חולים מאיזור המרכז.
מדיקה מתהדרת באתר האינטרנט שלה ב־350 רופאים מועסקים, 250 עובדים נוספים, ו־100 אלף מטופלים בשנה, כולל 40 אלף ניתוחים.
בארינבוים הכניס את מאוחדת לשותפות לאחר שהבין כי בדומה לרשת אסותא של מכבי שחלק ניכר מפעילותה הוא במימון ציבורי דרך טופס 17, כך ניסה לפעול באותו האופן עם מדיקה מתוך הבנה שרשת פרטית לא יכולה להתבסס על רפואה פרטית בלבד והיא זקוקה למסה של מבוטחי קופת חולים. הרכישה של מאוחדת עוררה ביקורת שכן זמן קצר לאחר הרכישה התברר כי הגירעון שלה גדול מהמתוכנן משמעותית.
כללית, מכבי ומאוחדת שביצעו רכישות של בתי חולים פרטיים לא היו היחידות שעשו כן. ב־2020 נכנסה לתחום גם חברת ביטוחי הבריאות הגדולה בישראל, הראל, כשהפכה לבעלים של בית החולים רפאל. הראל מחזיקה יחד עם משפחת רקנאטי בכמחצית ממניות רפאל (ועם לאומי פרטנרס שמחזיקה 7.5% מהמניות) וב־50% הנותרים מחזיקה קבוצת אנשי עסקים בראשות חיים דור, אייל בקשי ואחרים.
רפאל הוא בית החולים הפרטי הכללי מהחדשים בארץ ונחנך במאי 2020 בהשקעה אדירה ועל בסיס רישיון בית החולים מרב בבת ים. לבית החולים היתר להפעלת חדרי ניתוח גדולים המשלבים טכנולוגיות חדישות, ובהקמתו הושקע הון רב בציוד חדיש ביותר. הוא מגדיר את עצמו בית החולים הפרטי המתקדם בארץ. בין היתר נעשים בו ניתוחים רובוטיים להחלפת מפרקים, מחלקת טיפול נמרץ, מערכות מתקדמות נגד זיהומים, מכונים ומלון. רפאל מעסיקה 300 רופאים אך מידע על מספר הניתוחים בשנה כבר פחות נגיש.
בינואר 2023 ניהלה מדיקה משא ומתן לרכישת 50% מרפאל לפי שווי של 150 מיליון שקל, אבל העסקה לא יצאה אז אל הפועל ועתה היא מתרחשת במתכונת הרבה יותר רחבה שכוללת גם את הכנסת קופ"ח לאומית כשותפה במדיקה. הכניסה של לאומית היא מעין תנאי של משרד הבריאות לאישור המיזוג בין מדיקה ורפאל, מתוך רציונל שגם ללאומית, הקופה הקטנה מבין ארבע, יהיה בית חולים ללקוחותיה.
למרות היותו בית חולים חדיש, לא הצליח רפאל לעלות על פסי רווחיות בין היתר מאחר שהתבסס על רפואה פרטית בלבד ומבוטחי הראל לבדה שלא הספיקו למלא את קיבולת בית החולים. משא ומתן להכנסת לאומית לשותפות לא הבשיל, ובעלי המניות של רפאל השלימו אט אט עם מכירתו.
במתווה הקודם אמורה היתה הראל לרכוש חלק ממניות שותפיה, ולהישאר ב־50% מהאחזקה של בית החולים יחד עם רקנאטי. במיתווה הנוכחי תרכוש הראל הפעם את מניות כל השותפים שלה ברפאל, ותמזג אותה עם מדיקה. הראל צפויה לקבל ממדיקה כ־8%-9% ממניות החברה הממוזגת מדיקה־רפאל, וכן מזומן של כ־100 מיליון שקל שישמשו לרכישת השותפים של הראל ברפאל.
כיצד יפעלו ברשות התחרות
משרד הבריאות ורשות התחרות עדיין לא העניקו את אישורן לעיסקה התלת שלבית והיא תובא בפניהם לאחר חתימתה. השיקולים שינחו את משרדי האוצר והבריאות באישור העסקה נוגעים בין השאר לשאלה כיצד תשפיע הבעלות על האיזון העדין בין כסף ציבורי לרפואה פרטית. במשרד הבריאות תומכים ומעודדים את השותפות של לאומית בבית חולים פרטי כדי שתצטרף לקופות האחרות שנהנות כיום מיתרון עליה, וגורמים לחברים בלאומית לעבור לקופות הגדולות.
השיקול המרכזי של משרד הבריאות הוא הצבת תחרות ראויה בתחום בתי החולים הפרטיים למכבי וכללית, וזו אחת הסיבות לאישור צפוי של רכישת רפאל בידי מדיקה אחרי כניסת לאומית למדיקה.
החיבור לרפאל יגדיל את כוחה של מדיקה ויעמיד אותה בשורה אחת עם אסותא והרצליה מדיקל סנטר, מבחינת תחרות ואיכות השירות למבוטח. לקופה שנכנסת לבעלות קל יותר למשוך רופאים בכירים מכיוון שנפתחת לה האפשרות לבצע ניתוחים פרטיים. ומצד שני היא מאפשרת למבוטחיה לקבל הפניות במימון ציבורי לבית חולים פרטי שמאופיין בסטנדרטים גבוהים יותר. עם זאת קופת חולים שבבעלותה בית חולים עלולה להפנות אליו חולים גם כשמדובר בעלות יקרה יותר מאופציות אחרות של בית חולים ממשלתי למשל. בעלות כזו גם עלולה להגביל את אפשרויות הבחירה של מבוטחים שיופנו לבית חולים זה בלבד.
בתי חולים פרטיים נדרשים להקמתם לאישור של משרד הבריאות שלרוב מערים קשיים. אסותא שמפעילה בית חולים בתל אביב ובאשדוד מקימה אחד נוסף בבאר שבע. משרד הבריאות מעדיף מצדו שבתי החולים הפרטיים ישמשו ספקי שירותים של הרפואה הציבורית.
למרות התפתחות הרפואה הפרטית בארץ, הרי שבבתי החולים הפרטיים, למרות הביקוש, קיימת בעיה של חדרי ניתוח לא מלאים בחלק מהזמן, מה שגורם לאבדן הכנסות. זאת לעומת עלויות קבועות בתחזוקה של חדרי ניתוח.
בנוסף, בשנים האחרונות החלו בתי החולים הציבוריים להפעיל משמרות נוספות של מכונים, בדיקות וניתוחים שעלולים לפגוע בהיקף הפעילות של הרפואה הפרטית, שכן קופות חולים יעדיפו ויקבלו עידוד להפנות מטופלים לבתי חולים ציבוריים.
כעת האתגר המרכזי לאישור העיסקה הוא בעיקר ברשות התחרות שלבד משיתוף הפעולה בין מאוחדת ולאומית, תידרש גם לשאלת הקרבה הגיאוגרפית בין מדיקה ורפאל שנמצאים שניהם במרחב רמת החייל ועתידים הסמוכים.