סגור

פוליטי כלכליסט
המפסיד הגדול מפרישת דרעי וליצמן הוא נתניהו

יו"ר ש"ס ויו"ר אגודת ישראל היו מראשי הבלוק של ראש הממשלה לשעבר. השניים גילו "נאמנות עיוורת" לנתניהו ועזיבתם את הכנסת מחלישה את ה"דבק" של הבלוק

פרישתו הצפויה מהכנסת של יו"ר ש"ס ח"כ אריה דרעי והודעתו היום (א') של יו"ר אגודת ישראל ח"כ יעקב ליצמן שלא יתמודד בבחירות הבאות לכנסת, מהוות אקורד צורם לסיומה בשלב זה של פעילות פוליטית ופרלמנטרית רבת שנים של שניהם.


בעוד שלגבי דרעי ברור שמדובר בהקפאה זמנית של פעילותו הפרלמנטרית עד לבחירות הבאות - בעקבות הסדר הטיעון שעליו חתם עם היועץ המשפטי לממשלה - ליצמן מכחיש כל קשר לאפשרות כזו והודיע שבכל מקרה הוא פורש אחרי 23 שנים בכנסת.
ליצמן הכריז כבר לפני כעשור על רצונו לפרוש מהפוליטיקה, אבל הוא נשאר והתקדם למשרת שר הבריאות ואחר כך שר הבינוי והשיכון. רק כעת, ימים ספורים אחרי הסדר הטיעון עם דרעי, שהוציא אותו "בזול", הוא הכריז על כוונתו לפרוש.
2 צפייה בגלריה
יו"ר שס אריה דרעי
יו"ר שס אריה דרעי
יו"ר שס אריה דרעי
(צילום: אלכס קולומויסקי)
פרישתו הזמנית של דרעי מהכנסת לא תשפיע על מעמדו כיו"ר ש"ס, וממטה ש"ס הוא ימשיך לנווט ולנהל את ענייני המפלגה מהאופוזיציה. ממילא בתחילת הקדנציה הוא שקל בכלל להתפטר מהכנסת ולהישאר יו"ר ש"ס. בחוץ אפשר להרוויח הרבה יותר כסף מאשר 45 אלף שקל - שכרו של חבר כנסת מן המניין - ולא לתת דיווח לציבור מאיפה הכסף. בכל מקרה, מבחינתו של דרעי ההסכם עם מנדלבליט מהווה "עסקת המאה". אחרי שכבר השתחרר מהכלא, חזר לפוליטיקה, הוא עוזב שוב - עד לפעם הבאה.
ליצמן, נציג חסידות גור, אכן מתכוון ללכת הביתה. גורמים בחסידות מתחו בשנה האחרונה ביקורת על תפקודו כשר הבריאות ונטען שראש המטה שלו מוטי בבצ'יק חזק אולי יותר ממנו.
חקירת המשטרה ב"פרשת מלכה לייפר" מנהלת בית הספר היהודיה שברחה לישראל, שהתמקדה בין היתר בסוגיית התערבותו לכאורה של ליצמן בשינוי חוות הדעת הפסיכולוגית על העמדתה לדין, וחקירת המעדניה בשכונת מאה שערים שהיתה בבעלות חברו ובה נמכר "סלט ליצמן" במסגרתה נחקר חשד לכאורה על התערבותו - לא עשו לו טוב. גם חקירת המשטרה מיוני 2021 בחשד למעורבות לוביסטים ועובדים ב"תנובה" בהקלות ב"חוק המדבקות האדומות" וחקירת מנכ"ל חברת התרופות רוש לא הקלה עליו.
חבל שבסופו של דבר הפרישה של השניים (פרישה זמנית כאמור של דרעי) באה בעקבות חקירות המשטרה וממצאיה ולא לפניהן.
ליצמן (74) מכחיש כל קשר לעסקת טיעון, אבל לא מן הנמנע שעל רקע הודעת הפרישה שלו תואץ עסקה שכזו. הרי אם היועץ המשפטי לממשלה יגיש כתב אישום כנגדו והמשפט יתנהל במשך כמה שנים, ספק אם מישהו ימצה איתו את הדין וישלח אותו לכלא בסוף שנות ה-70 לחייו.

2 צפייה בגלריה
מימין: יעקב ליצמן ו מוטי בבצ’יק
מימין: יעקב ליצמן ו מוטי בבצ’יק
מימין: יעקב ליצמן ומוטי בבצ’יק
(צילום: אלכס קולומויסקי)

מי שיוצא מופסד מהפרישה של השניים הוא יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו, שהרי דרעי וליצמן היו מראשי ה"בלוק" של נתניהו. דרעי שימש מתווך בין הליכוד ובלוק הימין לבין הרשימה הערבית המשותפת בראשות איימן עודה, וכעת הוא ימשיך לבחוש מבחוץ. אבל באופוזיציה אין לו הרבה מה לעשות ואין לו אפשרות להשפעה רבה.
דרעי וליצמן גילו "נאמנות עיוורת" לנתניהו, והם הולכים הביתה ובעצם מחלישים את ה"דבק" של הבלוק. ואילו נתניהו נשאר באופוזיציה עד שיחליט אם לפרוש או להישאר. הכל קשור כמובן גם בהתנהלות משפטו. יש לקוות שדרעי מחוץ לפוליטיקה "יחשב מסלול מחדש" ולא יילך שבי אחרי תעלולי האופוזיציה של נתניהו - שמסרבת להתקזז עם ח"כים מהקואליציה - ויורשו של ליצמן יגלה חוט שדרה עצמאי מול נתניהו.